Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε εχθές (13/07) στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, αντί για τους εξευγενισμένους κόκκους, συνδέεται με μειωμένους κινδύνους μακροπρόθεσμα νόσησης από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Tufts University εξέτασαν πώς η
πρόσληψη ολόκληρων από τη μία πλευρά και εξευγενισμένων από την άλλη κόκκων με την πάροδο του χρόνου επηρέασε πέντε παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων: Μέγεθος μέσης, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο στο αίμα, τριγλυκερίδια και HDL («καλή») χοληστερόλη.Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις αλλαγές στους πέντε παράγοντες κινδύνου, σε διαστήματα τεσσάρων ετών, σε τέσσερις κατηγορίες αναφερόμενης πρόσληψης τροφών ολικής αλέσεως, που κυμαίνονται από λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα έως τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερισίως. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς πολίτες των ΗΠΑ (2020-2025), η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης προϊόντων ολικής αλέσεως είναι τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερησίως. Ένα παράδειγμα μιας μερίδας είναι ένα κομμάτι ψωμί ολικής αλέσεως, μισό φλιτζάνι δημητριακά βρώμης ή μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής προσφέρει οφέλη για την υγεία, πέρα από το να μας βοηθά να χάνουμε ή να διατηρούμε το βάρος μας όσο μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιθανότερο να διατηρήσουν το σάκχαρο και την αρτηριακή τους πίεση σε υγιή επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε η Nicola McKeown, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας της ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας στο USDA HNRCA.
Από το tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου