Κάποτε, πίστευαν ότι η κατάποσή του θεραπεύει σχεδόν τα πάντα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!
Το τερεβινθέλαιο, το γνωστό μας νέφτι, είναι κάτι κοινό σε καταστήματα με εργαλεία, αλλά και σε ερμάρια τέχνης.
Η τερέβινθος -ή τσικουδιά ή κοκκορεβυθιά ή τσιτσιραβλιά ή τζιτζιραφιά ή τρεμιθκιά, στην Κύπρο, ή κοκορέτσα ή αγριοφυστικιά ή γραμυθιά ή αγράμυθας (Pistacia terebinthus)- είναι ένα δένδρο πολύ γνώριμο στην περιοχή της
Μεσογείου, για τους νόστιμους και πικάντικους καρπούς του. Συγγενεύει με τη φιστικιά (Pistacia vera) και το σχίνο (Pistacia lentiscus), από του οποίου τη Χιώτικη ποικιλία εξάγεται η μαστίχα. Κύριος σκοπός της καλλιέργειάς της δεν είναι τα νόστιμα και μυρωδάτα τσίκουδα αλλά η κρεμεντίνα, μια ρητίνη όμοια με το ρετσίνι του πεύκου, από την οποία, μετά από ειδική επεξεργασία (βρασμός), παράγεται η τερεβινθίνη, το γνωστό νέφτι (Chian or Scio turpentine). - πηγήΑυτό το λιπαρό υγρό χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως απωθητικό νερού, αραιωτικό χρωμάτων, διαλύτης, αλλά και φωτιστικό λάδι -είναι πολύ εύφλεκτο, εξ ου και η έκφραση "νέφτι σου βάλανε;". Όμως, για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν και ως φάρμακο, παρόλο που οι περισσότεροι σύγχρονοι γιατροί θα συμβούλευαν να μην το πιούμε!
Η τερεβινθίνη έχει βαθιές ρίζες στην ιατρική. Το βιβλίο "Looking for Longleaf: The Fall and Rise of an American Forest" αναφέρει ότι οι Ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία της κατάθλιψης, οι χειρουργοί του ναυτικού έκαναν ενέσεις σε πληγές με το υγρό να είναι καυτό και οι γιατροί το χρησιμοποίησαν για να σταματήσουν την βαριά αιμορραγία, παρόλο που γνώριζαν τα λιγότερο επιθυμητά αποτελέσματά του.
"Το διορθωμένο λάδι της τερεβινθίνης είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο απ' ό, τι του αξίζει. Ο λόγος πιθανότατα είναι ότι ο φόβος για την παραγωγή βίαιων επιδράσεων στο πεπτικό σύστημα και στα ουροποιητικά όργανα", έγραψε ένας γιατρός το 1821. Ακόμη, έγραψε ότι η τερεβινθίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θανάτωση εσωτερικών σκουληκιών, καθώς τα έντομα πέθαιναν αμέσως στο υγρό και είπε σε έναν ασθενή που υπέφερε από το παράσιτο ταινία να πίνει τερεβινθίνη κάθε λίγες ώρες. Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, οι γιατροί την χρησιμοποιούσαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για να σταματήσουν μολύνσεις, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Όμως το πρόβλημα με το τερεβινθέλαιο δεν ήταν απλώς κάποιες πολύ άσχημες παρενέργειες. Η κατάποση είναι συχνά τοξική, προκαλώντας βλάβη στα νεφρά και αιμορραγία στους πνεύμονες. Γιατί λοιπόν χρησιμοποιήθηκε;
Στη χρυσή εποχή της φανταστικής ιατρικής για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η τερεβινθίνη ήταν μια προσθήκη σε πολλά έλαια φιδιών. Κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, το τερεβινέλαιο με γεύση πεύκου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ψεύτικου τζιν. Όμως, αν και έχει ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες, η τοξικότητά του υπερτερεί κατά πολύ του ενδεχόμενου οφέλους.
από: atlas obscura
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου