Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Σπάνιος όρος ανακαλύφθηκε στη Ρώμη

                                                                Ο λίθινος όρος in situ

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αρχαίο όρο, σπάνιο λίθο που όριζε τα όρια της πόλης της αρχαίας Ρώμης.  Ο λίθινος όρος χρονολογείται στην εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου το 49 μ.Χ. και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών που διενεργούνται στα πλαίσια κατασκευής νέου συστήματος αποχέτευσης.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Virginia Raggi έκανε την ανακοίνωση της

ανακάλυψής του. Πρόκειται για μια τεράστια πλάκα τραβερτίνης που χρησιμοποιήθηκε για να οριοθετήσει την ιερή, στρατιωτική και πολιτική περίμετρο της αρχαίας Ρώμης.

Ο λίθινος όρος βρέθηκε στις 17 Ιουνίου κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διενεργούνται στο πλαίσιο αναδρομολόγησης υπόνομου κάτω από το πρόσφατα ανακαινισμένο μαυσωλείο του Αυτοκράτορα Αυγούστου, ακριβώς έξω από την κεντρική Via del Corso στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

Στην αρχαία Ρώμη, η περιοχή του pomerium ήταν ένα αφιερωμένο κομμάτι γης κατά μήκος των τειχών της πόλης, όπου απαγορευόταν κάποιος να καλλιεργήσει, να ζήσει, να χτίσει και να εισέλθει οπλισμένος.

                                                 Ο λίθινος όρος στο Μουσείο Ara Pacis

Σε συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Ara Pacis κοντά στο Μαυσωλείο, ο Claudio Parisi Presicce, διευθυντής των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ρώμης, δήλωσε ότι ο όρος είχε τόσο αστική όσο και συμβολική σημασία.

 
«Η ιδρυτική πράξη της Ρώμης ξεκινά από την πραγματοποίηση αυτού του pomerium», δήλωσε για την περιοχή. Ο λίθινος όρος φέρει επιγραφή που επέτρεψε στους αρχαιολόγους να τον χρονολογήσουν στην εποχή του Κλαύδιου και στην επέκταση του pomerium το 49 μ.Χ., το οποίο καθιέρωσε τα νέα όρια της πόλης της Ρώμης.

Η Raggi επισήμανε ότι μόλις 10 λίθινοι όροι αυτού του είδους έχουν ανακαλυφθεί στη Ρώμη, ο τελευταίος δε βρέθηκε πριν από 100 χρόνια.

«Η Ρώμη δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει και αναδεικνύει πάντα τους νέους θησαυρούς της», είπε χαρακτηριστικά.

Το εύρημα θα εκτίθεται στο Μουσείο Ara Pacis έως ότου ανοίξει το Μουσείο του Αυγούστου.

Πηγή: The Archaeology News Network

Από το anaskafi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου