Το προσδόκιμο ζωής στον κόσμο φτάνει σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί και, στο τέλος του 21ου αιώνα, εκτιμάται ότι οι άνθρωποι θα ζουν πάνω από 125 χρόνια.
Η κατανόηση της μακροζωίας, η οποία αυξάνεται εδώ και δεκαετίες, έχει μεγάλη σημασία για τις κυβερνήσεις και την οικονομική πολιτική.
Στην πραγματικότητα, αυτό το ζήτημα έχει
μελετηθεί εδώ και πολύ καιρό από πολλούς επιστήμονες και, μάλιστα, το 2016, σχετική έρευνα στη Σιγκαπούρη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση διάρκεια ζωής ήταν τα 115 χρόνια και ότι κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 150 έτη.Μια νέα σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Demographic Research», διευρύνει ακόμα και το ηλικιακό εύρος και τονίζει ότι το προσδόκιμο ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του αιώνα, συγκεκριμένα έως τα 125 ή ακόμα έως και τα 130 χρόνια, αλλά όχι πάνω από τα 135 έτη.
Πάντως, για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να εξετάσουν τα όρια της ανθρώπινης ζωής.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βασίστηκαν στο εκθετικό μοντέλο επιβίωσης για τους «υπεραιωνόβιους» (άτομα άνω των 110 ετών) και, στη συνέχεια, επέκτειναν την πρόβλεψή τους χρησιμοποιώντας ειδικές προβολές πληθυσμού.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μάικλ Πιρς, τονίζει: «Η πιθανότητα ότι ένα άτομο θα φτάσει τα 126 χρόνια, είναι πολύ υψηλή, περίπου στο 89%. Η πιθανότητα ότι ένα άτομο θα φτάσει τα 130 χρόνια, εξακολουθεί να είναι λογική, περίπου στο 13%».
Η Κάνε Τανάκε από την Ιαπωνία έχει καταγραφεί ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, αφού έζησε για 117 χρόνια.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει άμεση σχέση με την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.
(sputniknews)
Από το el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου