Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Αρχαιολογική ανακάλυψη στην Σαουδική Αραβία προβληματίζει τους αρχαιολόγους

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity από αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ ισχυρίζεται ότι μυστηριώδεις μνημειακές πέτρινες κατασκευές που ονομάζονται «Mustatils» (που σημαίνει ορθογώνιο στα αραβικά) που βρίσκονται στις τοποθεσίες AlUla και Khaybar (βορειοδυτική Σαουδική Αραβία), ενδέχεται να χτίστηκαν για τελετουργικούς σκοπούς την

έκτη χιλιετία π.Χ.

Μυστηριώδεις πέτρινες κατασκευές στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των παλαιότερων στον κόσμο
Τρεις μνημειώδεις «Μουστατίλς» και ένα μεταγενέστερο ταφικό «μενταγιόν» που βρίσκεται πάνω σε ένα βραχώδες υπόβαθρο στα σύνορα των κομητειών Khaybar και AlUla [Credit: Royal Commission for AlUla]

Για να μελετήσει τους μεγάλους, ορθογώνιους τοίχους ψαμμίτη και σχιστόλιθου, που έχουν μήκος 20 έως 620 μέτρα, η ομάδα ακαδημαϊκών πραγματοποίησε εναέρια και χερσαία έρευνα στις τεράστιες εκτάσεις της περιοχής.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν 350 σχηματισμούς που φωτογραφήθηκαν από τον αέρα με ελικόπτερο, 641 με τηλεπισκόπηση χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και περίπου 40 στο έδαφος. Συνολικά, το Ινστιτούτο Βασιλείων (μια παγκόσμια εγκατάσταση αρχαιολογικής έρευνας και διατήρησης που έχει ανατεθεί από τη Βασιλική Επιτροπή για την AlUla) κατέγραψε περισσότερα από 1.000 σχηματισμούς, διπλάσιους από αυτούς που είχαν καταγραφεί προηγουμένως.
Κατά την ανασκαφή μιας από τις κατασκευές, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν νέο φως στην αραβική νεολιθική εποχή. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν μη διακοσμημένες πέτρες γύρω από τις οποίες τα κέρατα και τα οστά βοοειδών, προβάτων, αιγών και γαζέλων ήταν διατεταγμένα ως προσφορές, σε κυκλικούς πέτρινους θαλάμους.
Μυστηριώδεις πέτρινες κατασκευές στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των παλαιότερων στον κόσμο
Γεωγραφική τοποθέτηση διαφορετικών μουσταλίων [Credit: Hugh Thomas et al. 2021]

“Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι δημιούργησαν αυτές τις δομές για τελετουργικούς σκοπούς κατά τη Νεολιθική περίοδο, οι οποίες περιελάμβαναν την προσφορά θυσιών άγριων και οικιακών ζώων σε μια άγνωστη θεότητα ή θεότητες”, λέει ο Hugh Thomas, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. 
 
“Πράγματι, δεδομένου του χαμηλού τοιχώματος, φαίνεται απίθανο ότι αυτά τα ευρήματα είναι αρχαία απομεινάρια μόνον ζώων και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ταφές ανθρώπου μέσα ή κοντά στα σημεία. Αυτές οι δομές μπορεί να είναι η πρώτη απόδειξη της νεολιθικής ιερής δραστηριότητας στην έρημο της Αραβίας “
Μιλάμε πραγματικά για μια συγκλονιστική αποκάλυψη που αλλάζει τελείως την οπτική της ιστορίας. Τελετουργίες και θυσίες 6000 χρόνια προ Χριστού, στην Σαουδική Αραβία!

Από το olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου