Στις 16 Ιανουαρίου 1917, ο Nigel de Gray, ένας κρυπτογράφος που εργαζότα για τον βρετανικό στρατό, υπέκλεψε ένα γερμανικό κωδικοποιημένο τηλεγράφημα που είχε σταλεί μέσω τυπικών διπλωματικών καναλιών.
Αυτό από μόνο του, δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο.
Το βρετανικό γραφείο
κρυπτογραφίας όπου εργαζόταν ο de Gray, το Room 40, είχε αποκωδικοποιήσει κάμποσα παρόμοια γερμανικά κρυπτογραφημένα σήματα και υπέκλεπτε τα μηνύματά τους καθημερινά.Ωστόσο, εκείνο μήνυμα ήταν διαφορετικό. Το πλήθος των αριθμών αποκάλυψε μια "βόμβα".
Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την 1η Φεβρουαρίου απεριόριστο υποβρύχιο πόλεμο. Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις ΗΠΑ ουδέτερες. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, θα κάνουμε στο Μεξικό μια πρόταση συμμαχίας στην ακόλουθη βάση: θα κάνουμε πόλεμο μαζί, θα κάνουμε ειρήνη μαζί, γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη και κατανόηση από την πλευρά μας ότι το Μεξικό πρόκειται να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στο Τέξας, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα.
Το κωδικοποιημένο μήνυμα, που εστάλη από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Arthur Zimmermann, προοριζόταν για τον Γερμανό Υπουργό στην Πόλη του Μεξικό -στην πορεία, είχε περάσει από τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον, τον Κόμη Johann Heinrich von Bernstorff. Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στον Μεγάλο Πόλεμο. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Γουίλσον μόλις είχε εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία με συνθήματα "αυτός δε μας έμπλεξε στον πόλεμο" και "πρώτα οι Αμερικάνοι". Το αποκρυπτογραφημένο μήνυμα έδειχνε σαφώς ότι η Γερμανία ελπίζει ότι ο Γουίλσον θα ενέμενε στην καμπάνια του.
Όμως, το μήνυμα έδειξε επίσης ότι η Γερμανία φοβόταν. Η κλιμάκωση του υποβρύχιου πολέμου θα μπορούσε να προκαλέσει τις ΗΠΑ, αναγκάζοντάς τις να εγκαταλείψουν την πολιτική της απομόνωσης και να εισέλθουν στον πόλεμο. Αν συνέβαινε αυτό, η Γερμανία ήλπιζε να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ αναγκάζοντας τα αμερικανικά στρατεύματα να επικεντρωθούν σε έναν εχθρό πιο κοντά τους, το Μεξικό.
Ο de Gray, μόλις συνειδητοποίησε τη σημασία του μηνύματος, πήγε αμέσως στον ανώτερό του, τον William Reginald "Blinker" Hall.
"Θέλετε την Αμερική στον πόλεμο, κύριε;", φώναξε.
Ο Hall του έριξε μια δύσπιστη ματιά. "Ναι, γιατί;".
"Έχω ένα τηλεγράφημα που θα τους κάνει να συμμετάσχουν αν τους το δώσεις".
Σύμφωνα με ένα έκθεμα στο Εθνικό Κρυπτολογικό Μουσείο στο Fort Meade του Μέριλαντ, "[Οι Βρετανοί] συνειδητοποίησαν ότι κρατούσαν μια κρυπτοαναλυτική "κάρτα ατού" που, ουσιαστικά, εξασφάλιζε την είσοδο των ΗΠΑ στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο υπέρ των Συμμάχων".
Τελικά, όταν λίγοι εκλεκτοί ενημερώθηκαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλοί αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα του μηνύνατος, πιστεύοντας ότι ήταν απλώς ένα δόλιο τέχνασμα των Βρετανών για να κερδίσουν την υποστήριξή τους. Οι Βρετανοί μετρίασαν αυτές τις αμφιβολίες αποκτώντας ένα νέο αντίγραφο του κωδικοποιημένου τηλεγραφήματος το οποίο τους το παρέδωσαν. Στις 23 Φεβρουαρίου, ένας διπλωμάτης των ΗΠΑ είδε το μήνυμα να αποκρυπτογραφείται με τα μάτια του -και πάλι με τη βοήθεια του de Gray- και επαλήθευσε τις προθέσεις της Γερμανίας. Ο διπλωμάτης επικοινώνησε αμέσως με τον Πρόεδρο Γουίλσον.
Όταν το είδε ο Γουίλσον, σοκαρίστηκε. "Θεέ μου!" φώναξε. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, διέρρευσε το μήνυμα στον Τύπο. Οι Αμερικανοί εξοργίστηκαν το ίδιο.
Όσο για το Μεξικό, γνώριζε ότι είχε μια πρώτη συμφωνία και δεν τσίμπησε το δόλωμα της Γερμανίας. Η ανάκτηση της περιοχής -που, πριν από τον Μεξικανό-αμερικανικό πόλεμο στη δεκαετία του 1840, ήταν μεξικανική επικράτεια- ήταν καταστροφική συνταγή. Επιπλέον, η Γερμανία δε θα κατάφερνε ποτέ να τους βοηθήσει -ούτως ή άλλως-, μιας και είχε αποκλειστεί από το βρετανικό ναυτικό.
Στις αρχές Απριλίου, ο κρυπτογραφημένο μήνυμα ανάγκασε τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στον Μεγάλο Πόλεμο στο πλευρό της Βρετανίας και των Συμμάχων. Σήμερα, το έργο του de Gray και των άλλων κρυπτογράφων του "Room 40" θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της κρυπτογραφίας.
από: mental floss
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου