Αυτοί είναι οι 7 βασικοί λόγοι που κάνουν την όρασή μας να εξασθενεί καθώς περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνουμε
1. Υπολογιστές και κινητά
Οι πολλές ώρες μπροστά από οθόνες υπολογιστών και smartphone, οδηγεί σε «αποστράγγιση» των ματιών και ξηροφθαλμία. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα ευτυχώς δεν είναι μόνιμο, αλλά είναι πιο εύκολο να συμβεί σε άτομα άνω των 40 ετών. Για αποφυγή αυτού του αποτελέσματος ρυθμίστε την οθόνη του υπολογιστή σας ώστε
να μην είναι πολύ κοντά στα μάτια σας και κάντε συχνά διαλείμματα από τη δουλειά σας. Επίσης, συμβουλευτείτε κάποιον οπτικό για την αγορά γυαλιών με προστατευτικό φίλτρο του μπλε φωτός οθόνης, όπως αναφέρει το wikihealth.2. Ανεπαρκής προστασία ματιών
Οι υγιείς ενήλικες κάτω των 40 ετών έχουν συνήθως σταθερή όραση. Για να διατηρήσετε την όραση σας και τη γενική υγεία των ματιών σας, φορέστε γυαλιά ηλίου για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και προστατευτικά ματιών όταν παίζετε κάποιο παιχνίδι ή χρησιμοποιείτε μηχανήματα και χημικά στη δουλειά ή στο σπίτι.
3. Πρεσβυωποία
Η ανάγκη για γυαλιά προκύπτει φυσιολογικά στους περισσότερους ανθρώπους άνω των 40 ετών, οι οποίοι δυσκολεύονται να διαβάσουν κυρίως από κοντά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πρεσβυωπία και αντιμετωπίζεται είτε με την χρήση γυαλιών, είτε με χειρουργική επέμβαση. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από την ηλικία των 40, ο φακός του ματιού είναι ευέλικτός, πράγμα που βοηθά στην εστίαση σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή μακριά μας. Με την ηλικία αυτός ο φακός χάνει την ευελιξία του σταδιακά και η ικανότητα να εστιάζει σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά μας χάνεται, ειδικά αν ο φωτισμός είναι χαμηλός.
4. Ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία
Ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να επηρεάσουν την όραση και την υγεία των ματιών. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες. Τα άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν συνήθως αμφιβληστροειδοπάθεια (βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή), ενώ η υπέρταση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα των ματιών, οδηγώντας πολλές φορές σε μόνιμη τύφλωση. Τραφείτε υγιεινά και μην καπνίζετε για να αποφύγετε αυτές τις ασθένειες.
5. Καταρράκτης και γλαύκωμα
Ο καταρράκτης και το γλαύκωμα είναι παθήσεις που μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνές σε άτομα άνω των 60 ετών. Ο καταρράκτης θολώνει τον φακό του ματιού, ο οποίος μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με ειδικό φακό μέσω χειρουργικής επέμβασης.
Το γλαύκωμα είναι στην ουσία μια επιδείνωση του νεύρου του ματιού, η οποία συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου και συνοδεύεται συνήθως από αυξημένη πίεση στο μάτι. Το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται με σταγόνες ή με χειρουργική επέμβαση.
6. Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας
Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας συμβαίνει κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών και μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια όρασης. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται νέα ανεπιθύμητα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα φάρμακα. Συζητήστε με τον γιατρό σας.
7. Διατροφή
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να διατηρήσει την υγεία των ματιών, καθώς ορισμένα τρόφιμα είναι πολύ ωφέλημα για την όραση, όπως η λουτεΐνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες C και E. Καταναλώστε εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και μανταρίνια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια.
Από το pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου