Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Τι κρύβουν οι Άγνωστες Πέτρινες Σαρκοφάγοι και οι Κίονες Βάρους 100 Τόνων της Εύβοιας;

Η Εύβοια είναι μία μεγάλη περιοχή γεμάτη μυστήριο. Και δεν είναι μόνο τα ξακουστά Δρακόσπιτα. Υπάρχουν πάρα πολλά που, όπως μας αναφέρει ο Γιώργος Λεκάκης, ακόμη δεν έχουν εξιχνιαστεί ούτε καν προσεγγιστεί όπως θα έπρεπε. Σιγά-σιγά, όμως, και λίγο-λίγο θα ανοιχτεί ο φάκελος “Εύβοια”. Θα ξεκινήσουμε από τον φάκελο “Σαρκοφάγοι”.

Οι “σαρκοφάγοι” της περιοχής Μεσοχωριών, υπάγονται σε μία “γραμμή” παρόμοιων “σαρκοφάγων” που ξεκινά από

το Αυλωνάρι Κύμης και περνά από Μεσοχώρια, Δύστο, Στύρα, Κάρυστο. Όλες αυτές είναι περιοχές με ιδιαίτερο Λαογραφικό και Αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Οι “σαρκοφάγοι” βρέθηκαν στην περιοχή των Μεσοχωριών -χωριό που με τις πρόσφατες αλλαγές ανήκει στο δήμο Καρύστου- σε διαφορετικά σημεία στα μέσα του 1950. Είναι Μονολίθοι και, όπως είναι αναμενόμενο, είναι όλοι τους συλημένος, ενώ άγνωστη παραμένει και η χρονολόγησή τους.

Μεταφέρθηκαν λίγο έξω από τα Μεσοχώρια στον περίβολο της εκκλησίας του Αη Γιώργη όπου και εκτίθενται χρόνια τώρα στις βροχές και τις καιρικές συνθήκες που σιγά-σιγά θα αλλοιώσουν -για να μην πω εξαφανίσουν- τις όποιες λεπτομέρειες τους . Οι αρχαιολόγοι απ ότι φαίνεται, αντιμετώπισαν τις “σαρκοφάγους”, σαν να ήταν απλά πέτρινα κουτιά και τις απέθεσαν όπου βρήκαν πρόσφορο πλάτωμα.

Πλην της ανάληψης του έργου μεταφοράς στο σημείο που προανέφερα από τον τότε δήμο δεν αναφέρονται πουθενά άλλες λεπτομέρειες για αυτό το έργο και για τις ίδιες.

Αλλά δεν είναι μόνο οι “σαρκοφάγοι”. Ανάμεσα σε άλλα μπορείτε να διαβάσετε στην συνέχεια, είναι και η παρουσία κιόνων τεράστιου μεγέθους που βρέθηκαν σε πανάρχαια λατομεία στην θέση Πυργάρι του Νιμπορειού Ευβοίας, οι οποίοι προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Το μήκος ενός εξ αυτών των κιόνων, σπασμένου σήμερα, είναι 4,5 μέτρα. Η διάμετρος του είναι 2,2 μέτρα. Ο όγκος του συγκεκριμένου τμήματος υπολογίζεται στα 17 κυβικά μέτρα. Το βάρος του στους 46 τόνους.

 

Ας προσπαθήσουμε να τον δούμε σαν σύνολο: Ο κίονας θα έπρεπε χωρίς το κιονόκρανο να έφτανε σε μήκος τα 11 μέτρα ύψος με το βάρος του να υπολογίζεται πάνω από 100 τόνους. Προσέξτε ότι είναι συμπαγής και όχι σπονδυλωτός όπως συνηθίζεται να κατασκευάζονται σε κατοπινές εποχές. Ο Κίονας αυτός, όπως και οι “σαρκοφάγοι” είναι, επίσης, άγνωστης χρονολόγησης.

Με ποιό τρόπο θα επιτυγχανόταν η μεταφορά αυτών των κυριολεκτικά ασήκωτων κιόνων από τα λατομεία προς τα λιμάνια, μέσω δύσβατων τόπων; Με τι είδους πλοία θα μεταφέρονταν; Για ποιο είδος κτίρια και με τι ύψος;

Αυτά είναι μόνο ελάχιστα από τα ερωτήματα που προκύπτουν.


Του Γιώργου Λεκάκη

arxeion-politismou.gr

Από το diadrastika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου