Η ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου για τον τρόπο λειτουργίας του σύμπαντος αμφισβήτησε την ευρέως αποδεκτή πεποίθηση, την οποία υποστήριξε ο αστρονόμος Πτολεμαίος τον δεύτερο αιώνα, που έθεσε τη Γη στο κέντρο του ηλιακού συστήματος.
Το 1616, η Καθολική Εκκλησία κήρυξε την θεωρία του Κοπέρνικου αιρετική επειδή θεωρήθηκε ότι έρχεται σε αντίθεση με ορισμένους στίχους της Βίβλου, με τον Γαλιλαίο να λαμβάνει άδεια από την Εκκλησία ώστε να συνεχίσει να ερευνά τις ιδέες του
Κοπέρνικου, αρκεί να μην τις συμμεριζόταν ή υπερασπιζόταν.Το 1632 δημοσίευσε τον «Διάλογο περί των δύο Μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου», και παρόλο που παρουσιάστηκε ως συζήτηση μεταξύ φίλων σχετικά με τις ιδέες του Πτολεμαίου και του Κοπέρνικου, το βιβλίο θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει το μοντέλο του Κοπέρνικου. Ως αποτέλεσμα, ο Γαλιλαίος κλήθηκε στο Ιεροδικείο στη Ρώμη το 1633 και αφού κρίθηκε ένοχος για αίρεση, αναγκάστηκε να μετανοήσει δημόσια και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Επιπλέον, κατάφερε να λανσάρει λαθραία το χειρόγραφο για ένα νέο έργο ονόματι «Μαθήματα και μαθηματικές επιδείξεις σχετικά με δύο νέες επιστήμες», σχετικά με τη φυσική και τη μηχανική. Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Γαλιλαίου, το οποίο εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1638. Την ίδια χρονιά ο Γαλιλαίος έχασε την όρασή του, ενώ πέθανε στις 8 Ιανουαρίου του 1642, σε ηλικία 77 ετών.
Από το newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου