Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα την Πέμπτη (15.04) φαίνεται πως έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία. Δεν είναι μόνο
η προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «αντιστρέψει» την εικόνα και να «κουνήσει το δάκτυλο» στον Έλληνα ΥΠΕΞ, καθώς ένα 24ωρο αργότερα πήρε θέση και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ομόλογος του κ. Δένδια τεχνηέντως απέκρυψε ότι αυτός ήταν που ξεκίνησε τη ρητορική των προκλήσεων, θέλοντας να χρεώσει στον Έλληνα υπουργό την «πυροδότηση» της έντασης.Όπως ανέφερε, από τα Κατεχόμενα όπου βρέθηκε κι έκανε δηλώσεις στο πλευρό του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, έδωσε τις απαντήσεις που έπρεπε στον Έλληνα ΥΠΕΞ. Ο Τούρκος υπουργός προφανώς έχει ενοχληθεί από την επικοινωνιακή – αλλά και ουσιαστική – ήττα του καθώς προσπάθησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις και να εμφανίσει την Αθήνα ως τον υποκινητή της έντασης.
«Βρήκαμε το γεγονός της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα ως μία καλή ευκαιρία για να βρούμε μία λύση. Είχαμε μία παράκληση από την ελληνική αντιπροσωπεία, να μην μπούμε σε θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες (στην συνέντευξη Τύπου).Ωστόσο, μετά από κάποιο σημείο, ο κ. Δένδιας άρχισε να κατηγορεί την χώρα μου και τον λαό της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Έπρεπε να δώσω την απαραίτητη απάντηση εκ μέρους της χώρας μου και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Άτυπη η συνάντηση στη Γενεύη»
Την ίδια ώρα, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να προκαλέσει για ακόμα μια φορά με φόντο το θέμα της Κύπρου και την πενταμερή που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27 – 29 Απριλίου. Με τον Ερσίν Τατάρ να λέει πως παρακολούθησε τη συνέντευξη των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας, χειροκροτώντας μάλιστα τον Τσαβούσογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως βλέπει σαν μοναδική λύση τη διχοτόμηση της Κύπρου με δυο κράτη.
«Η συνάντηση των πέντε στη Γενεύη είναι μια άτυπη συνάντηση. Δεν θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις», υποστήριξε. Μάλιστα, ανέφερε πως «δεν θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στο Κρανς Μοντάνα. Δεν υπάρχει θέμα».
«Πιστεύουμε ότι δεν θα σπαταλήσουμε πλέον χρόνο για μια ομοσπονδιακή λύση, θα πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και νέο όραμα. Γι’ αυτό, προτείνουμε ένα πλαίσιο και ένα όραμα που θα αποφέρει οφέλη για όλα τα μέρη το νησί στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων του νησιού», σχολίασε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τσαβούσογλου σχολίασε και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του ψευδοκράτους, σχετικά με τη διδασκαλία του κορανίου στα Κατεχόμενα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως δεν θα επικρίνει την απόφαση, αλλά έχει το δικαίωμα κριτικής. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως μια ιδεολογική απόφαση, η οποία ευελπιστεί να μην επηρεάσει το κράτος δικαίου στη Βόρεια Κύπρο…
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου