Η έρευνα που έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή που βγήκε δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια, συμμετείχαν 14 ερευνητές σε επτά χώρες και επικεφαλής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί. Όπως δήλωσε, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι
η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».Τι άλλο αναφέρεται στη μελέτη
Ότι τα επιστημονικά στοιχεία πως το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά σχετίζονται με κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια είναι ανεπαρκή. Και κατέληξε στο ανατρεπτικό -αν μη τι άλλο- συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που μειώνουν ή βγάζουν από το διαιτολόγιό τους τις παραπάνω τροφές, στην πραγματικότητα έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους.
Νέα κόντρα ανάμεσα στους ειδικούς
Η δημοσιοποίηση της έρευνας προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι “συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας”.
Από το tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου