Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Τελευταία, οι επιστήμονες όλο και ανακαλύπτουν πράγματα που θα μπορούσαν να ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Όμως, είναι πραγματικά και κάποια από αυτά, είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστικά.
Αυτό που ανακάλυψαν είναι μεν πολύ σημαντικό, καθώς πρόκειται για έναν απολιθωμένο οργανισμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ετών, παράλληλα προκαλεί ένα ρίγος, μία ανατριχίλα που διαπερνά την σπονδυλική στήλη.
Αφορά ένα
απολίθωμα αράχνης το οποίο έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε σχέση με όσα μπορεί να ξέραμε έως τώρα. Είναι τόσο χαρακτηριστικό που έχει ξαφνιάσει αλλά και εντυπωσιάσει τους ίδιους τους επιστήμονες!Αν και τα απολιθώματα για τις αράχνες είναι σχετικά σπάνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπήρχαν ήδη από τους πολύ αρχαίους χρόνους. Τώρα, χάρη σε μια πρόσφατη ανακάλυψη απολιθωμάτων, γνωρίζουμε ότι για εκατομμύρια χρόνια, τα μάτια τους έλαμπαν στο σκοτάδι, καθώς κυνηγούσαν για την αρχαία λεία τους.
Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι λάμπουν ακόμα και σήμερα, εκατομμύρια χρόνια μετά!
Στην πραγματικότητα, αράχνες με λαμπερά μάτια που χρονολογούνται από τα 110 εκατομμύρια χρόνια έχουν πρόσφατα ανακαλυφθεί σε απολιθωμένο χώρο στη Νότια Κορέα. Είναι από μια εξαφανισμένη οικογένεια που ονομάζεται Lagonomegopidae, η οποία είχε υπερμεγέθη λαμπερά μάτια για να κυνηγήσει την προϊστορική λεία της τη νύχτα.
Σύμφωνα με το Newsweek, οι απολιθωμένες αράχνες ανακαλύφθηκαν σε ένα εργοτάξιο. Είναι τα πρώτα του είδους που βρέθηκαν διατηρημένα σε σχιστόλιθο.
Όπως αναφέρει η The Sun, επειδή οι αράχνες είναι μαλακές, είναι σπάνιο να τις βρούμε διατηρημένες και “κλειδωμένες” σε τέτοιο υλικό, ενώ εντοπίζονται συχνότερα εγκλωβισμένες σε κεχριμπάρι, αλλά μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες δεν ήξεραν ότι τα μάτια τους έλαμπαν.
Ένας παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο καθηγητής Paul Selden, μελέτησε τα απολιθώματα, τα οποία χρονολογούνται από 110 έως 113 εκατομμύρια χρόνια πριν, με τους συναδέλφους του. Τα έβαλαν κάτω από το φως και τα μάτια τους, σε σχήμα ημισελήνου, άρχισαν να λάμπουν.
Από το diadrastika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου