Μπορεί το συχνό πλύσιμο των χεριών να αποτελεί σήμερα την πλέον σημαντική, καθημερινή πρακτική για την καλή υγιεινή και την προστασία μας, συνιστώντας παράλληλα ένα βασικό μας «όπλο» στη «μάχη» κατά του κορονοϊού ωστόσο, όσο παράξενο και αν φαντάζει, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η ανθρωπότητα δεν ήταν διόλου εξοικειωμένη με αυτή την -ομολογουμένως- σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις συνήθεια.
Πράγματι, μπορεί οι πρώτες
σαπωνοποιίες να ιδρύθηκαν τον 7ο αιώνα μ.Χ. στη Μέση Ανατολή και ο σπουδαίος γιατρός της αρχαιότητας, Γαληνός, να μιλούσε αρκετούς αιώνες νωρίτερα για τη σημασία της χρήσης σαπουνιού όμως, οι άνθρωποι άργησαν να κάνουν το πλύσιμο των χεριών μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας και δη, της υγιεινής τους.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, λόγω και των νέων, πρωτόγνωρων συνθηκών στη ζωή μας, να ρίξουμε μία περισσότερο διεξοδική ματιά στην ιστορία του σαπουνιού και συγκεκριμένα, στην ιστορία του πλυσίματος των χεριών, που όπως αποδείχθηκε, έμελλε να αποτελέσει «σωσίβιο» για τους ανθρώπους σε εποχές κρίσεων και δη, πανδημιών!
Από την επιδημία της χολέρας στο Lifebuoy και την πανδημία του Covid-19
Όσο δύσκολο και αν είναι το να αναλογιστούμε ότι μέχρι και τον 19 αιώνα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έπλεναν τα χέρια τους, η αλήθεια είναι πως η υγιεινή δεν βρισκόταν καν στο λεξιλόγιό τους. Για την ακρίβεια, ο πρώτος επιστήμονας του 19ου αιώνα ο οποίος μίλησε για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών -και μάλιστα όχι για τους πολίτες, αλλά για τους γιατρούς- ήταν ο Ούγγρος γιατρός Ιγκνάτς Σέμελβάις, το 1847.
Δυστυχώς, η ανθρωπότητα χρειάστηκε να μάθει με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο για τη μεγάλη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Συγκεκριμένα, ήταν η επιδημία της χολέρας στη βικτωριανή Αγγλία που ώθησε τον Βρετανό εφευρέτη και ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, να αναλάβει δράση και να φέρει στην καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής τη συνήθεια του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι. Και όπως αποδείχθηκε, το , η οικονομικά προσιτή, κόκκινη «μπάρα» σαπουνιού που δημιούργησε o Λέβερ, έκανε την υγιεινή κοινό τόπο για όλους.
Το ότι η ονομασία του εν λόγω σαπουνιού, μας είναι βέβαια γνώριμη, δεν είναι τυχαίο. Το -το όνομά του σημαίνει «σωσίβιο» στα αγγλικά- παρασκευάστηκε πριν από 127 χρόνια με σκοπό να διαδώσει τη συνήθεια του πλυσίματος των χεριών. Εν τέλει όμως, όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά εξελίχθηκε και σε έναν πραγματικό θρύλο. Να αναφέρουμε απλώς ότι σήμερα, το Lifebuoy αποτελεί το κορυφαίο brand υγιεινής στον κόσμο, διαθέτοντας μία ευρεία γκάμα προϊόντων υγιεινής των χεριών, από κρεμοσάπουνα μέχρι αντισηπτικά gel και υγρά μαντηλάκια, τα οποία έρχονται τώρα και στην Ελλάδα!
Με λίγα λόγια, λοιπόν, το όραμα του Λέβερ να καταστήσει την καθαριότητα κοινό τόπο για όλους έγινε πραγματικότητα, με το θρυλικό αυτό σαπούνι να συνεχίζει μέχρι σήμερα την ανθρωπιστική του αποστολή. Διότι το όχι μόνο αποτέλεσε ένα «σωσίβιο» για τους ανθρώπους της βικτωριανής Αγγλίας κατά την επιδημία της χολέρας, αλλά ταυτόχρονα συνέβαλε στον περιορισμό της εξάπλωσης της ισπανικής γρίπης το 1918 και μεταξύ άλλων, στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων του βομβαρδισμένου Λονδίνου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σήμερα εξακολουθεί να προστατεύει τους ανθρώπους από τη διάδοση ασθενειών.
Τα σύγχρονα παραδείγματα που αποδεικνύουν το κοινωνικό πρόσωπο του brand, είναι πολλά: Από την τεράστια εκστρατεία για το πλύσιμο των χεριών που ξεκίνησε το 2010 και μέχρι το 2020 συνέβαλε στο να εκπαιδεύσει στη σωστή υγιεινή πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες στο πρόγραμμα «Help a Child Reach 5», που βοηθάει τα παιδιά να ζήσουν, μένοντας μακριά από ασθένειες, όπως η διάρροια και η πνευμονία -δηλαδή ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν απλώς με το τακτικό πλύσιμο των χεριών με ένα αντιβακτηριδιακό προϊόν.
Από την επιδημία της χολέρας στη βικτωριανή Αγγλία στην ισπανική γρίπη και τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως με την ανθρωπότητα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμη πανδημία, η ιστορία του είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Ωστόσο, στην περίπτωση του Covid-19, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο ενημερωμένοι, σε ό,τι αφορά στη σημασία της υγιεινής μας.
Το συχνό πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον «κανόνα» στη νέα μας καθημερινότητα και είναι ωραίο να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε το πώς ένα προϊόν, το οποίο «γεννήθηκε» πριν από 127 χρόνια, μας σύστησε στην υγιεινή των χεριών -και έρχεται επιτέλους και στην Ελλάδα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου