Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

3 πρακτικές συμβουλές για να σερφάρετε με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο προσφέρει άνεση, ευκολία κινήσεων και άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, ωστόσο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους

Το να πέσει κανείς θύμα απάτης στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο, αρκεί να αναλογιστεί το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι είναι οι πολίτες που εξαπατώνται διαδικτυακά και χάνουν χρήματα, περιουσίες ή πέφτουν θύματα επιτήδειων. Η ασφαλής πλοήγηση

στο διαδίκτυο πρέπει να παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες των χρηστών του internet, οι οποίοι οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που διατρέχουν και φυσικά να “σερφάρουν” έξυπνα και στοχευμένα.


Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάποιος για να νιώθει ασφαλής στο διαδίκτυο είναι φυσικά ένα “λογισμικό ασφαλείας”. Πρόκειται για την πιο απλή μέθοδο θωράκισης των προσωπικών στοιχείων μας αλλά και έναν πρακτικό τρόπο για να “χτυπάει” καμπανάκι, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν μη ασφαλή ιστότοπο. Λογισμικά ασφαλείας μπορεί να βρει κάποιος είτε ελεύθερα στο διαδίκτυο, και να τα χρησιμοποιήσει χωρίς κόστος, είτε να τα προμηθευτεί από κάποιο κατάστημα, απολαμβάνοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών ασφαλείας. Προσοχή: η εγκατάσταση ενός λογισμικού ασφαλείας ωστόσο δεν σημαίνει πως παύουν αυτόματα όλοι οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο. Ακόμη και εάν έχετε εγκαταστήσει και χρησιμοποιείτε ένα σχετικό λογισμικό πρέπει να παραμείνετε σε εγρήγορση για πιθανές απειλές και απάτες, να φροντίσετε ώστε να αναβαθμίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το λογισμικό ασφαλείας που χρησιμοποιείτε και φυσικά να ελέγχετε μήπως έχει λήξει η άδεια χρήσης του και χρειάζεται ανανέωση.


Επιλέξετε αξιόπιστες ιστοσελίδες

Για να μην πέσει κάποιος θύμα απάτης στο διαδίκτυο και να μπορεί να περιηγηθεί με ασφάλεια μέσα σε αυτό τότε πρέπει σίγουρα να έχει τα “μάτια του ανοιχτά”. Εμπιστευτείτε μόνο επίσημες ιστοσελίδες, που χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία και διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς. Εάν για παράδειγμα ψάχνετε κάποιο online καζίνο, αναζητήστε ιστοσελίδες που φέρουν πιστοποιήσεις, χρησιμοποιούν ένα περιβάλλον ασφαλών τραπεζικών συναλλαγών και διαθέτουν στοιχεία επικοινωνίας ή ακόμη και online εξυπηρέτηση πελατών, ώστε να είστε σίγουροι πως απευθύνεστε σε επαγγελματίες και βρίσκεστε σε μια σελίδα ασφαλή. Εάν πάλι ενδιαφέρεστε για διαδικτυακές αγορές επιλέξετε e-shops από αξιόπιστες εταιρίες, που επίσης διαθέτουν στοιχεία επικοινωνίας και μπορείτε για παράδειγμα να τηλεφωνήσετε και να επικοινωνήσετε με κάποιον πριν προχωρήσετε σε αγορές, καθώς επίσης προσφέρουν και ένα ασφαλές περιβάλλον συναλλαγών, για να είστε σίγουροι πως τα στοιχεία της κάρτας σας ή του τραπεζικού λογαριασμού σας δεν κινδυνεύουν.


Μην δίνετε… κωδικούς

 

Μια ακόμη χρήσιμη συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε εάν θέλετε να αποφύγετε τους μπελάδες και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να πέσετε θύματα απάτης στο διαδίκτυο είναι το να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προσωπικά σας δεδομένα. Σελίδες που σας ζητάνε στοιχεία όπως τον κωδικό του e-banking σας ή το pin της κάρτας σας ή ακόμη και στοιχεία όπως τον αριθμό ταυτότητάς σας ή τον κωδικό του συναγερμού του σπιτιού σας, πρέπει αμέσως να σας προκαλούν έντονο προβληματισμό. Όσο ασφαλής και εάν φαντάζει μια ιστοσελίδα πρέπει και οι ίδιοι οι καταναλωτές να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και να μην παραχωρούν εύκολα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δη κωδικούς ασφαλείας.

Το διαδίκτυο είναι ένας φανταστικός κόσμος γεμάτος πληροφορίες, γνώση, εμπειρίες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ωστόσο πρέπει όλοι οι χρήστες του να παραμένουν επιφυλακτικοί, να τηρούν βασικούς κανόνες ασφαλείας, για να μπορούν να περιηγηθούν μέσα σε αυτό ανέμελα και χωρίς φόβο.

Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου