Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Δείτε το μεγάλο Πείραμα που κάναμε με ψηφιακό δερματοσκόπιο για το ποια μάσκα είναι πιο ασφαλής; Φωτό και αποτελέσματα

των Αλέξανδρου Γιατζίδη και Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, medlabnews.gr iatrikanea 

Όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας το θέμα "ΜΑΣΚΑ" είναι κάτι που ενδιαφέρει επιστήμονες και όλον τον κόσμο που καλούνται να τις χρησιμοποιούν. Από το ερώτημα φοράμε ή δεν φοράμε μάσκα του Ιανουρίου 2020 περάσαμε στο  Οι υγιείς ΔΕΝ πρέπει να φορούν μάσκα, Φεβρουάριο 2020, και φτάσαμε στο Πώς να φτιάξετε εύκολα χωρίς βελόνες και λαστιχάκια, Μάιος 2020. Έτσι είδαμε να επικρατούν υφασμάτινες μάσκες ζωγραφιστές, με σχήματα, με

σήματα από εταιρείες να επικρατούν και να τις φορούν οι περισσότεροι. 

Και ξαφνικά μετά από ένα ολόκληρο χρόνο μαθαίνουμε ότι αυτές οι μάσκες ΔΕΝ κάνουν και θα πρέπει όλοι να χρησιμοποιούν μάσκες χειρουργικές και μάλιστα κάποιοι από τους ειδικούς είπαν ότι για καλύτερα αποτελέσματα να τις φοράμε ΔΙΠΛΕΣ.

Προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει πραγματικά με τις μάσκες και ποιες πραγματικά προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το τελευταίου τύπου ψηφιακό δερματοσκόπιο που διαθέτει το ΜΕDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ που είναι για τον έλεγχο των ελιών του δέρματος, για την διάγνωση καρκίνου του δέρματος και μελανώματος. Το συγκεκριμένο μηχάνημα χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές μπορεί να διεισδύσει και να δει μέσα από το δέρμα. 

Φροντίσαμε να πάρουμε περίπου 100 μάσκες υφασμάτινες διαφορετικής ποιότητας και φυσικά χειρουργική μάσκα (εξετάσαμε πέντε διαφορετικές). 

Τις εικόνες τις αποθηκεύσαμε στο ψηφιακό δερματοσκόπιο προκειμένου να τις συγκρίνουμε με αλγορίθμους που χρησιμοποιεί το μηχάνημα για τους σπίλους (ελιές).

Παραθέτουμε ενδεικτικά τις φωτό από το μηχάνημα.

1. Υφασμάτινη Μάσκα.


2. Υφασμάτινη μάσκα 



3. Μάσκα τύπου πετσέτας


4. Χειρουργική Μάσκα


Από τους ελέγχους που κάναμε αλλά και από τις εικόνες που βλέπετε φαίνεται ότι η χειρότερη και πιο επικίνδυνη μάσκα είναι η υφασμάτινη 1. Είναι γεμάτη πόρους με αποτέλεσμα να διευκολύνει την αναπνοή αλλά ουσιαστικά δεν φιλτράρει καθόλου τον εισπνεόμενο αέρα. Απεναντίας μπορεί να γίνεται και επικίνδυνη μια και κατά της διάρκεια της εισπνοής μπορεί να κρατήσει σωματίδια που φέρουν κοροναϊό αλλά με την αναπνοή τελικά να αποκολληθούν και να τα εισπεύσει ο χρήστης της μάσκας.

Η μάσκα 2 είναι πάλι υφασμάτινη. Είναι αρκετά σπάνια (από τις 100 μόνο 10 ήταν αυτού του τύπου) και η οποία έχει πόρους αλλά πολύ μικρότερους από την προηγούμενη. Φυσικά είναι ασφαλέστερη της προηγούμενης αλλά οι πόροι και σε αυτήν είναι αρκετοί (σε κάθε σημείο της πλέξης) οπότε και πάλι δεν προσφέρει ασφάλεια.

Η μάσκα 3 είναι από υλικό πετσέτα. Όπως διακρίνετε είναι γεμάτο πόρους και φυσικά δεν μπορεί να προσφέρει καμία ασφάλεια. Ίσως τοποθετείται μεταξύ των προηγούμενων δύο. Τέτοιου τύπου μάσκα από τις 100 του δείγματός μας ήταν μόνο 4. 

 

Τέλος βλέπουμε την Χειρουργική Μάσκα. Όσες μάσκες εξετάσαμε λάβαμε την ίδια εικόνα (με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Και εδώ βλέπουμε κάποιους πόρους με την διαφορά ότι είναι πάρα πολύ περιορισμένοι και το υπόλοιπο υλικό είναι συμπαγές. Σαφώς προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια των υπολοίπων αλλά και αυτή όχι πλήρη. Αν κρίνουμε από το μέγεθος και τον αριθμό των πόρων στο συγκεκριμένο υλικό συμπεραίνουμε ότι η ασφάλεια που παρέχει είναι της τάξεως του 75 με 80 %. 

Από τα συμπεράσματα της παραπάνω μελέτης διαπιστώνουμε ότι οι υφασμάτινες μάσκες είναι εντελώς ακατάλληλες για να προστατεύσουν από κάποια λοίμωξη. 

Οι χειρουργικές μάσκες είναι αποτελεσματικές όμως για μεγαλύτερη σιγουριά και ίσως σε περιπτώσεις που οι χρήστες τους έρχονται πιθανότερα σε επαφή με κρούσματα θα ήταν προτιμότερο να είναι διπλές ή να φορώνται μαζί με ασπίδα προστασίας. 

Πηγή MEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου