Η Microsoft βρήκε τον τρόπο να μιλάμε με ιστορικά πρόσωπα, celebrities, ή και αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μας, ακόμα και όταν αυτά δε βρίσκονται πλέον εν ζωή.
Μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που ανέπτυξε η εταιρεία, βασίζεται κυρίως σε δεδομένα λόγου του εκλιπόντος- δημοσιεύσεις στα social media, επιστολές, ηχητικά μυνήματα- για να αναπαραστήσει με επιτυχία τον τρόπο που θα συνέχιζε να μιλά το άτομο γύρω από ποικίλα θέματα, εάν
ζούσε ακόμα.Εκτός των απόψεων που μπορεί να εξέφραζε ο εκλιπών, η εξελιγμένη αυτή τεχνολογία επιδιώκει να προσομοιώσει και πιο «λεπτές» αποχρώσεις της ομιλίας, όπως το χρώμα της φωνής, το ύφος/ ο τόνος, η πολυπλοκότητα των προτάσεων, η ταχύτητα ομιλίας, ο ειρμός και η συνοχή στα λεγόμενα.
Πέραν του φωνητικού κομματιού, η Microsoft μπορεί να δώσει πάλι ψηφιακή «σάρκα» και οστά στους νεκρούς, χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως οι εικόνες και τα βίντεο για να αναπαραστήσει όσο το δυνατόν περισσότερους μορφασμούς και εκφράσεις του προσώπου, σε δισδιάστατη ή τρισδιάστατη μορφή.
Οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας ήταν ποικίλες, με κάποιους να τη βρίσκουν «συναρπαστική» και άλλους το λιγότερο τρομακτική.
Όπως και να έχει, η Microsoft, η οποία πατεντάρισε την τεχνολογία το 2017 και συνέχισε έκτοτε να την αναπτύσσει, δεν φαίνεται πως σκοπεύει να προβεί στην μαζική παραγωγή της- τουλάχιστον, όχι σύντομα.
Ο υπεύθυνος των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, Τιμ Ο’ Μπράιεν, επιβεβαίωσε μέσω tweet ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια μαζικής κυκλοφορίας τέτοιων προϊόντων, ενώ σε ξεχωριστή ανάρτηση έδειξε να συμφωνεί με όσους βρίσκουν το κόνσεπτ κάπως «ανατριχιαστικό».
Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη της ύπαρξης μιας τέτοιας τεχνολογίας δείχνει το πόσο έχουμε προχωρήσει από το στάδιο της απλής ψηφιακής αναπαράστασης υπαρκτών ανθρώπων, π.χ. μέσω ολογραμμάτων, με το περιορισμένο εύρος κινήσεων και ομιλίας που αυτά έχουν.
ΠΗΓΗ: CNN, Ελεύθερος Τύπος
Από το el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου