Το 1852, στο Dorchester της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, εργάτες χρησιμοποίησαν δυναμίτη για να διαλύσουν ένα μεγάλο κομμάτι βράχου. Η έκρηξη έφερε στο φως ένα παράξενο τεχνούργημα το οποίο «έζησε» πολλές χιλιάδες χρόνια κάτω από τη γη περιμένοντας αυτή την στιγμή…
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, ο βράχος του Roxbury, στον οποίο είχε ενσωματωθεί αυτό το
μυστηριώδες αντικείμενο, χρονολογείται περίπου κάπου μεταξύ 570 και 593 εκατομμυρίων ετών πριν από την περίοδο Ediacaran.Φανταστείτε την έκπληξη των εργατών όταν εντόπισαν ένα μεταλλικό αντικείμενο ανάμεσα στα συντρίμμια της έκρηξης. Γιατί;
Όπως αποδείχτηκε όταν το απέσπασαν από το κομμάτι βράχου και το καθάρισαν, επρόκειτο για ένα δοχείο ψευδαργύρου που καλυπτόταν από διακοσμητικά λουλουδιών βαμμένα σε χρώμα ασήμι. Είχε σχήμα κουδουνιού ή καμπάνας και ήταν περίπου τεσσεράμιση ίντσες ψηλό και περίπου εξίμηση ίντσες μακρύ. Η τεχνοτροπία του ξεπερνούσε κάθε φαντασία, ειδικά για την εποχή που φτιάχτηκε, σύμφωνα με την ηλικία του βράχου που βρέθηκε.
Ωστόσο, η ηλικία του αγγείου έχει συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό από ειδικούς, και έγιναν πολλές προσπάθειες επαναπροσδιορισμού, με πολλές από αυτές να την περιορίζουν σε λιγότερο από 100 χιλιάδες χρόνια.
Ίσως, γιατί τα είδη των λουλουδιών και των φυτών που απεικονίζονται στο αγγείο, εξαφανίστηκαν πριν από 100.000 χρόνια.
Δεν είναι περίεργο, αλλά μάλλον προβλέψιμο, ότι το ίδιο το δοχείο μαζί και όλα τα πιστοποιημένα έγγραφα σχετικά με την ανακάλυψή του, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς χωρίς κανένα ίχνος. Αυτό συνέβη λίγο πριν ολοκληρωθεί η έρευνα για την καταπληκτική ιστορία του και προέλευσή του.
Ποιος έφτιαξε αυτό το καταπληκτικό τεχνούργημα; Πότε έγινε αυτό; Πριν 500 εκατομμύρια χρόνια, ή πιο κοντά στην εποχή μας;
Η ανακάλυψή του επιβεβαιώνεται στις 5 Ιουνίου 1852, από τη δημοσίευση του περιοδικού Scientific American, το οποίο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του, όπως βρισκόταν βυθισμένο στην γερή αρχαία πέτρα, 30 πόδια κάτω από την επιφάνεια.
Από τα λίγα στοιχεία που διασώθηκαν, διατυπώθηκαν αρκετές θεωρίες. Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με αρχαίους εξωγήινους ή με την ολοφάνερη πιθανότητα του γεγονότος η προέλευση και η ύπαρξη του ανθρώπου να πηγαίνει τόσο πίσω στον χρόνο που κανείς ανάμεσά μας, όσο ευφάνταστος και να είναι δεν μπορεί να υποθέσει.
Ανάμεσα στις θεωρίες που υπάρχουν, κυκλοφορεί πως το δοχείο θα μπορούσε να έχει ινδική προέλευση. Επίσης, ότι έχει χαρακτηριστικά αρχαιοελληνικής τεχνοτροπίας. Αυτό, για δύο λόγους.
Ο ένας είναι ότι κάποιο από τα φυτά που απεικονίζονται θα μπορούσαν να μοιάζουν με το λουλούδι Jankaea (Γιάνκεα) το οποίο είναι τόσο σπάνιο και φυτρώνει μόνο στον Όλυμπο! Γεγονός, όμως, που μπορεί πολύ εύκολα να απορριφθεί.
Το άλλο είναι η τεχνοτροπία στο σχήμα που θυμίζει ελληνικό αγγείο, όπως για παράδειγμα έναν «Κρατήρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου