Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Τι είναι η θεωρεία συνωμοσίας QAnon και από που προήλθε

Πορεία στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου που συμμετείχαν πολλές ακροδεξιές ομάδες και έδειξαν λατρεία στον Τραμπ

Μια ακροδεξιά ομάδα που πιστεύει ότι ο Τραμπ δέχεται επίθεση από λάτρεις του Σατανά έχει γίνει viral και, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέρασε στην πολιτική των ΗΠΑ.
 
 Πρόσφατα, ο Τραμπ ανέφερε ότι του αρέσουν οι υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας QAnon, η οποία έχει γίνει viral στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν γνώριζε πολλά για την ομάδα, αλλά πρόσθεσε ότι είχε ακούσει ότι "είναι άνθρωποι που αγαπούν τη χώρα μας".

Η ομάδα έχει απαγορευτεί στο Facebook και το Twitter, τα οποία έχουν αναλάβει δράση εναντίον χιλιάδων λογαριασμών και διευθύνσεων που συνδέονται με βίντεο και ιστοσελίδες που διαδίδουν τις παράξενες ιδέες της QAnon.

Τι είναι η QAnon;
 
"Where we go one we go all", συχνά με συντομογραφία "WWG1WGA!" είναι ένα από τα πιο κοινά σλόγκαν της QAnon

Πρόκειται για μια ευρεία, αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας που λέει ότι ο Τραμπ διεξάγει έναν μυστικό πόλεμο εναντίον παιδόφιλων της ελίτ -βρίσκονται στην κυβέρνηση, σε μεγάλες επιχειρήσεις και στα ΜΜΕ- οι οποίοι λατρεύουν τον Σατανά. Οι πιστοί της θεωρίας περιμένουν ότι, μια μέρα, αυτός ο αγώνας θα οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα ανθρώπων όπως η πρώην υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, και οι οποίοι θα συλληφθούν και θα εκτελεστούν.

Αυτή είναι η βασική ιστορία, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά παρασκήνια, παρακάμψεις και εσωτερικές συζητήσεις που ο συνολικός κατάλογος των ισχυρισμών της QAnon είναι τεράστιος -και συχνά αντιφατικός. Οι οπαδοί της αντλούν ειδησεογραφικά και ιστορικά γεγονότα, αλλά και αριθμολογία, για να αναπτύξουν τα δικά τους συμπεράσματα.
 
Πού ξεκίνησαν όλα;

Τον Οκτώβριο του 2017, ένας ανώνυμος χρήστης έβαλε μια σειρά δημοσιεύσεων στο 4chan. Ο χρήστης συνδέθηκε ως "Q", ένα επίπεδο εκκαθάρισης ασφαλείας των ΗΠΑ γνωστό ως "Q clearance".

Αυτά τα μηνύματα έγιναν γνωστά ως "Q drops" ή "breadcrumbs", γραμμένα συχνά σε αινιγματική γλώσσα με συνθήματα, δηλώσεις και θέματα υπέρ του Τραμπ.

Ποιοι είναι οι πιστοί της θεωρίας;

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με μέλη της ομάδας SWAT στην Φλόριντα στις 30 Νοεμβρίου του 2018. Ο άντρας στα αριστερά φοράει ένα κόκκινο και μαύρο patch με το "Q" που χρησιμοποιείται από τους πιστούς της θεωρίας συνωμοσίας. Η φωτογραφία έγινε tweet, αφαιρέθηκε και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε στον λογαριασμό του Πενς - πηγή

Στην πραγματικότητα, έχει χιλιάδες πιστούς. Από το 2017, το ποσό επισκεψιμότητας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Reddit και το YouTube έχει εκτοξευτεί και υπάρχουν ενδείξεις είναι ότι οι αριθμοί έχουν αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Κρίνοντας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που πιστεύουν σε τουλάχιστον μερικές από τις περίεργες θεωρίες που προσφέρει η QAnon.

Θα περίμενε κανείς ότι η δημοτικότητά της θα είχε μειωθεί από γεγονότα που φαίνεται να αποσυνδέουν το όλο θέμα. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, τα πρώτα "Q drops" επικεντρώθηκαν στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller. Οι υποστηρικτές της QAnon ισχυρίστηκαν ότι η έρευνα του Mueller για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 ήταν πραγματικά μια περίπλοκη ιστορία που στην ουσία κάλυπτε μια έρευνα για παιδόφιλους. Όταν τελικά δεν υπήρξε καμία αποκάλυψη σχετικά με το θέμα, η προσοχή των οπαδών της συνωμοσίας στράφηκε αλλού. Μάλιστα, οι αληθινοί πιστοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει σπέρνεται παραπληροφόρηση στα μηνύματα του Q καθιστώντας τη θεωρία συνωμοσίας αδύνατη να διαψευστεί.

 
Οι υποστηρικτές της θεωρίας ανεβάζουν hashtag και υβρίζουν εχθρούς -πολιτικούς, διασημότητες και δημοσιογράφους- που πιστεύουν ότι καλύπτουν τους παιδεραστές, και τα οποία δεν είναι απλώς απειλητικά μηνύματα στο διαδίκτυο. Το Twitter λέει ότι ανέλαβε δράση εναντίον της QAnon λόγω της πιθανότητας "βλάβης εκτός δικτύου". Αρκετοί πιστοί της QAnon συνελήφθησαν μετά από απειλές ή ενέργειες εκτός δικτύου. Το 2018, ένας βαριά οπλισμένος άνδρας μπλόκαρε μια γέφυρα πάνω από το φράγμα Hoover. Αργότερα, ομολόγησε ενοχή σε κατηγορία τρομοκρατίας.
Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν ακούσει την QAnon. Όμως, για πολλούς πιστούς, αποτελεί το θεμέλιο της υποστήριξής τους στον Τραμπ. Στο παρελθόν, ο Τραμπ -εκούσια ή όχι- έκανε retweet τους υποστηρικτές της QAnon και ο γιος του, Έρικ, δημοσίευσε ένα meme της QAnon στο Instagram. Δεκάδες υποστηρικτές της QAnon έχουν βάλει υποψηφιότητα για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο. Πολλοί έχουν ελάχιστη ελπίδα να κερδίσουν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι, όπως η Marjorie Taylor Greene στη Τζόρτζια, που φαίνεται να έχουν καλές πιθανότητες.
 

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου