ΑΠΟ ΤΟΝ ADAM ELIYAHU BERKOWITZ.
ΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΟΥ
ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣΤην Τρίτη, η Αρμενία ισχυρίστηκε ότι το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν κατέρριψε ένα από τα πολεμικά αεροπλάνα του, σκοτώνοντας τον πιλότο, στην επίμαχη περιοχή των συνόρων Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με την Αρμενία, ένα SU-25 από την αεροπορική του δύναμη καταρρίφθηκε στον αρμενικό εναέριο χώρο από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 που απογειώθηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η αεροπορική του δύναμη δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη F-16, ωστόσο, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.
Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αντέδρασε ισχυριζόμενο ότι οι Αρμενικές δυνάμεις βομβάρδισαν την περιοχή Ντασκισάν στο Αζερμπαϊτζάν. Αρμένιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι ο βομβαρδισμός τους ήταν σε απάντηση στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν που βομβάρδισαν μια στρατιωτική μονάδα της Αρμενίας στην πόλη του Βαρδενίου, έβαλε φωτιά σε λεωφορείο και σκότωσε έναν άμαχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Τούρκοι στρατιωτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν στο έδαφος μαζί με μαχητές του Αζερμπαϊτζάν που χρησιμοποιούσαν τουρκικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αεροσκάφη. Η Αρμενία κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι μεταφέρει χιλιάδες σύριους μισθοφόρους για να υποστηρίξει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν απάντησε κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε μεγάλο αριθμό όπλων στην Αρμενία.
Η περιοχή κατοικείται κυρίως από Αρμενίους και αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για να αποσπαστεί από το Αζερμπαϊτζάν. Αν και βασίζεται σε μακροχρόνιες εδαφικές διαμάχες, το τρέχον ξέσπασμα βίας θεωρείται ως αντιπροσώπευση μεταξύ Ρωσίας, υποστήριξης της Αρμενίας και της Τουρκίας, υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν.
Η Ρωσία έχει ένα αμυντικό σύμφωνο με την Αρμενία και μια στρατιωτική βάση στην Αρμενία, αλλά ζητά ηρεμία.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Η ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ»
Ο ραβίνος Ken Spiro , ιστορικός και ανώτερος λέκτορας και ερευνητής του Aish HaTorah Yeshiva, τόνισε ότι αυτή η τοπική σύγκρουση είχε περιφερειακές επιπτώσεις.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση επιρροή στο Ισραήλ εκτός από τους μεγαλύτερους αγώνες εξουσίας», δήλωσε ο Ραβίνος Σπίρο στο Israel365 News. «Αλλά αυτά είναι σημαντικά. Ο Πούτιν θέλει να αποκαταστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία και ο Ερντογάν θέλει να αποκαταστήσει το Οθωμανικό τουρκικό σουλτανάτο. Αυτοί οι τύποι το μάχονται ακριβώς σε αυτήν την περιοχή για αιώνες. Υπάρχει σίγουρα ένα θρησκευτικό στοιχείο στη σύγκρουση, αλλά το σημαντικότερο ζήτημα ήταν η πρόσβαση του Βοσπόρου και της Ρωσίας από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο. “
«Υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα, λόγω της απομόνωσης του, η Ρωσία απέκτησε αυτήν τη μεσογειακή πρόσβαση δημιουργώντας μια ναυτική βάση στη Λατάκια της Συρίας. Αυτό είναι τεράστιο για αυτούς. “«Ο Ερντογάν επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή του ως ηγέτης στον σουνιτικό κόσμο και να εδραιώσει τη φήμη του ως υπερασπιστής του σουνιτικού Ισλάμ. Μπορεί να το κάνει αυτό υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση τους ενάντια σε μια χριστιανική χώρα. “
Και οι δύο χώρες συνορεύουν στα νότια με το Ιράν, το οποίο παρέμεινε εμφανώς σιωπηλό στην πρόσφατη έξαρση.
«Το Ιράν θα μείνει έξω από αυτό γιατί ως Σιίτες, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να υπερασπιστούν τους Σουνίτες. Το μόνο που υποστηρίζει το Σιιτικό Ιράν είναι η Χαμάς και αυτό οφείλεται στον κοινό σιωνιστικό εχθρό ».
«Ο Πούτιν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να επεκτείνει αυτήν τη σύγκρουση. Η Ρωσία δεν είναι πια υπερδύναμη. Έχασαν πολλά εδάφη και οικονομικά είναι στο χάος. Η Ρωσία είναι μια άρρωστη εταιρεία ηλικιωμένων. Η Σοβιετική Ένωση είχε μια ατζέντα να ωθήσει να εξάγει ενεργά τη σοσιαλιστική της ιδεολογία. Ο Πούτιν δεν έχει ημερήσια διάταξη. Θέλει να παγιώσει τον έλεγχο του εδάφους γύρω του και να δημιουργήσει μια προστατευτική ζώνη ενάντια στη Δύση. “
«Η Κίνα ανέλαβε το ρόλο του« μεγάλου εχθρού » με μια ατζέντα που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον Δυτικό Κόσμο, αλλά, σε αντίθεση με τη Σοβιετική Ένωση, δεν θέλουν να αναλάβουν στρατιωτικά τον κόσμο. Κυριαρχούν μέσω της πληροφορίας και της τεχνολογίας που είναι ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο ελέγχου. Αυτήν τη στιγμή, η Ρωσία έχει εθνικά συμφέροντα, αλλά η Κίνα έχει διεθνή συμφέροντα. Το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ιδίως το Ιράν, έχει επίσης μια διεθνή ιδεολογία. Αλλά η οικονομία του Ιράν είναι στο χάος. Η Κίνα είναι μια σοβαρή απειλή. “
Ο Ραβίνος Σπίρο δήλωσε ότι όταν συζητάμε την παγκόσμια πολιτική σε αυτό το επίπεδο, είναι απολύτως σχετικό να αναφέρεται σε προφητικές αρχές όπως ο Γωγ και ο Μαγώγ.
«Δεν προσπαθώ να εφαρμόσω συγκεκριμένες ταυτότητες σε χώρες σήμερα», δήλωσε ο Ράμπο. “Οι περιγραφές στον προφήτη Ζαχαρία, αρμάτων και αλόγων σαφώς δεν προορίζονται να είναι κυριολεκτικές ή σχετικές με τον 21ο αιώνα.”
«Βλέπω τον Γωγ και τον Μαγώγ ως ένα παγκόσμιο ολιστικό φαινόμενο. Οι προφήτες περιγράφουν μια εποχή που το Ισραήλ προσπαθεί να αποκατασταθεί ως χώρα, όπως βλέπουμε σήμερα. Το Gog και το Magog είναι τα έθνη του κόσμου που προσπαθούν να το αποτρέψουν. Αυτό είναι σίγουρα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι όλες οι χώρες, αλλά οι χώρες που υπερασπίστηκαν το Ισραήλ.
«Είναι πάντα λάθος να προσπαθείς να εφαρμόσεις τον τίτλο του Γωγ και του Mαγώγ σε μια χώρα. Είναι ένας βαθύτερος ιδεολογικός αγώνας. Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ είναι ένας βαθύτερος αγώνας που είναι μεγαλύτερος από την ενιαία χώρα. Ο Γωγ και ο Mαγώγ είναι ο απόλυτος ιδεολογικός αγώνας. Διαφορετικές χώρες και διαφορετικοί άνθρωποι εκπλήρωσαν αυτούς τους ρόλους σε όλη την ιστορία. Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μια πλευρά σύμφωνα με την ιδεολογία με την οποία ταυτίζονται, κάτι που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να επιλέξουν μια πλευρά. “
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΠΙΝΘΗΡΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΩΓ-MAΓΩΓ.
Ο Ραβίνος Πίντσας Γουίνστον, ένας παραγωγικός συγγραφέας στους έσχατους καιρούς, σημείωσε ότι αυτή η σύγκρουση βρίσκεται στα βόρεια του Ισραήλ, τοποθετώντας τη προς τη γενική κατεύθυνση ότι η σύγκρουση Γωγ και Μαγώγ προφητεύεται ότι θα ξεσπάσει. Ο Ραβίνος Ουίνστον προηγήθηκε της εξήγησής του για την κατάσταση με την αποποίηση ότι δεν ήταν προφήτης και, ως εκ τούτου, δεν είχε καμία οριστική ιδέα για το τι κρύβει το μέλλον.
«Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο πόλεμος του Γωγ και του Μαγώγ, παρά το γεγονός ότι ήταν μια μεγάλη σύγκρουση, θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από μια μικρότερη« σπίθα »μιας σύγκρουσης, κάτι που εντοπίζεται που μεγαλώνει. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχει νήματα που συνδέονται με τον κόσμο γενικά. Η Ρωσία εμπλέκεται όπως και η σύγκρουση μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ ».
«Από την άποψη της θεϊκής πρόνοιας, αυτό θα μπορούσε να είναι« μια μικρή φωτιά που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Αυτές οι μικρότερες συγκρούσεις συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα, γεγονός που εγείρει την ανησυχία ότι θα μπορούσαν να οικοδομηθούν έως ότου μια μικρή σύγκρουση που δεν φαίνεται σοβαρή θα την ανατρέψει, με αποτέλεσμα το πόλεμο του Γωγ και Μαγώγ.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ-ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και συχνά συγκρούστηκαν. Διαχωρίζονται από διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες με την Αρμενία να είναι 95% χριστιανική, ενώ το Αζερμπαϊτζάν είναι 91% μουσουλμάνοι.
Όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε το 1991, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν που ήταν σοβιετικές δημοκρατίες έγιναν ανεξάρτητα έθνη. ξέσπασε πόλεμος στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σκοτώνοντας περίπου 30.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου ένα εκατομμύριο. Το Καραμπάχ είναι μια περιοχή στο Αζερμπαϊτζάν που ήταν υπό τον έλεγχο των εθνικών αρμενικών δυνάμεων. Μια κατάπαυση του πυρός υπογράφηκε το 1994, αλλά παρά την εκεχειρία, εκατοντάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.
Η εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση εναντίον της Αρμενίας δημιουργεί ανησυχητικές αναμνήσεις για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ του 1914 και του 1923, κατά την οποία δολοφονήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια Χριστιανοί Αρμένιοι.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL 365 NEWS : Corfiatiko.blogspot.com
Από το triklopodia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου