Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Θέατρο σκιών εθνικά επικίνδυνο

 Το «Oruc Reis» αλωνίζει μια ανάσα από το Καστελλόριζο

Η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί αλλά και να μη θέλει να αντιδράσει 


Θέατρο σκιών παρακολουθεί ο ελληνικός λαός τις τελευταίες ημέρες, που το «Oruc Reis» αλωνίζει μια οργιά από τις ακτές του Καστελόριζου. Μια κακοστημένη παράσταση, που έχει πρωταγωνιστικούς, δεύτερους ρόλους και κομπάρσους. Κι ενώ δεν είναι κακή η δουλειά του κομπάρσου, εντούτοις καταντά

περίγελος όταν παριστάνει τον πρωταγωνιστή, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κουνά το κεφάλι συμφωνώντας με όσα λένε οι πρωταγωνιστές.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να υποθέσουμε ότι δεν συμβαίνει και κάτι… σοβαρό που οι Τούρκοι αλωνίζουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και θέλουν να φτάσουν, σύμφωνα με τη NAVTEX που ισχύει, μέχρι τα 6,5 ναυτικά μίλια έξω από το Καστελόριζο. Και το υποθέτουμε αυτό διότι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε τίποτε δεν θυμίζει το διάστημα από 10 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου, όταν το «Oruc Reis» βρισκόταν πάλι στα διεθνή ύδατα, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά πολύ πιο μακριά από τα 6,5 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η διαφορά αντιμετώπισης; Είναι το πρώτο ερώτημα που προκύπτει και, δυστυχώς, η απάντηση φτάνει στα όρια της προδοσίας.


Τον Αύγουστο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή. Οι άδειες των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στα τρία Σώματα είχαν ανακληθεί. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ήταν όλα στο πεδίο και φορτωμένα με πυρομαχικά απέναντι από τους Τούρκους και στα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος. Η κατάσταση που επικρατούσε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έμοιαζε με ένα επιτελείο έτοιμο για όλα. Αυτή η κατάσταση επικρατούσε την περίοδο από τις 10 Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το «Oruc Reis» και τα συνοδευτικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «αλώνιζαν» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παραβίαζαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα; Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε μερική επιφυλακή και τα στελέχη του είναι σε τέτοια απόσταση από τις μονάδες τους, ώστε να μπορούν να κινητοποιηθούν γρήγορα. Στο πεδίο βρίσκονται μόνο τα απαραίτητα στοιχεία (πλοία), τα οποία επιτηρούν τον νέο ερευνητικό πλου του «Oruc Reis» έξω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των πλοίων που βρίσκονται απέναντι στα τουρκικά κρίνεται τουλάχιστον μικρός. Οι άδειες και στα τρία Σώματα δεν έχουν ανακληθεί, δεν ισχύει ό,τι και τον Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κεντρικό στρατόπεδο της Ρόδου δεν υπάρχει καμία επιφυλακή, όποιος αιτείται άδεια τη λαμβάνει κανονικά, ενώ και οι υπηρεσίες είναι οι απολύτως απαραίτητες, σε αντίθεση με τον Αύγουστο, που το στρατόπεδο ήταν σε επιφυλακή και όλοι βρίσκονταν στις θέσεις τους. Σε όλα τα νησιά η Εθνοφυλακή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι σε επιφυλακή, ενώ στον Εβρο υπάρχει μια σχετική κινητοποίηση, κυρίως αστυνομικών, η οποία σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την παρουσία του πρωθυπουργού εκεί. Η κατάσταση αυτή μόνο ικανοποίηση δεν προκαλεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που εκδηλώνουν την απορία τους, αλλά και δυσφορία, για τις επικρατούσες συνθήκες.

Σε μια προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού του Στρατεύματος, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή ευθύνης της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στον νομό Εβρου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επιθεώρησε σχηματισμούς, μονάδες και επιτηρητικά φυλάκια, ενώ έλεγξε σχέδια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα τμημάτων Αμεσης Αντίδρασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διαπίστωσε το υψηλό ηθικό, το άριστο πνεύμα, την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και τη θέληση στην εκτέλεση της αποστολής.


«Στημένο παιχνίδι» για υποχώρηση από τα 12 μίλια;

Η προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων θα είχε νόημα αν το παιχνίδι δεν έμοιαζε στημένο. Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η «κόκκινη γραμμή είναι τα έξι ναυτικά μίλια» προκάλεσε σεισμό. Πανηγυρισμούς στην Τουρκία και τρομερές αντιδράσεις στην Ελλάδα. Δεν προκάλεσε όμως αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί παπαγάλιζαν τις ίδιες δηλώσεις και έφτασε ο πρωθυπουργός να τους νομιμοποιήσει, με τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Τι σημαίνει όμως η παραδοχή ότι έχουμε παραδώσει τη θαλάσσια περιοχή από τα 12 έως τα 6 ναυτικά μίλια; Εμπειροι διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για εθνική υποχώρηση και προειδοποιούν ότι εάν επιτραπεί στο «Oruc Reis» να κάνει έρευνες μεταξύ 6 και 12 μιλίων, θα έχουμε επί της ουσίας απεμπολήσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς δήλωσε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση από το 1974 δεν ταύτισε δημόσια τις εθνικές κόκκινες γραμμές με τα έξι ναυτικά μίλια. Για εθνική υποχώρηση μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφαλείας του King’s College London και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Καραγιάννης, ο οποίος σημείωσε: «Αν είναι αυτή η εθνική κόκκινη γραμμή, τότε υπάρχει σοβαρή υποχώρηση. Μήπως να το ξανασκεφτείτε;»

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η κυβέρνηση όμως γιατί δεν αντιδρά σε αυτές τις αιτιάσεις; Ολες οι απαντήσεις είναι γενικόλογες και χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος. Το οποίο πρόβλημα είναι αυτό που υποστηρίζουν οι διπλωμάτες, είναι η υποχώρηση από την εθνική γραμμή. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, καθώς φαίνεται ότι αφήνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να γκριζάρει την περιοχή ανάμεσα στα 12 και 6 ναυτικά μίλια, ούτως ώστε όταν φτάσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου να συζητήσουμε και αυτό το θέμα.

Απεμπολούμε με αυτόν τον τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια. Ο,τι ζητούν και θέλουν οι Τούρκοι.


δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Από το kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου