ΟΑιγυπτιακός πολιτισμός είναι ένας από τους αρχαιότερους του κόσμου. Οι γείτονές μας, οι Αιγύπτιοι είναι περήφανοι σαν εμάς τους Έλληνες για την πολιτιστική κληρονομιά τους, η οποία αποπνέει ένα μυστήριο και μια γοητεία. Πολλά πράγματα γνωρίζουμε για τις πυραμίδες, όμως καθώς ψάχνουμε την αρχαία Αίγυπτο, μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα! Ας δούμε μερικά, λιγότερο
γνωστά στοιχεία για τον πολιτισμό των γειτόνων μας!Η ταρίχευση και οι μούμιες ήθελαν πολύ χρόνο.
Η μουμιοποίηση και η ταρίχευση αποτελούσαν χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού πολιτισμού. Η πίστη στη μεταθανάτια ζωή, ήταν εντός της κουλτούρας των αρχαίων Αιγυπτίων. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως μια μούμια προετοιμαζόταν για 70 μέρες! Περίπου 2,5 μήνες οι Αιγύπτιοι τηρούσαν ευλαβικά τις διαδικασίες. Το σώμα καθαριζόταν, ενώ τα όργανα αφαιρούνταν. Μετά, το σώμα μούλιαζε με τη βοήθεια σόδας. Κάτι ανάμεσα από ιεροτελεστία, ανατομία και χημεία!
Η πίστη στη μεταθανάτια ζωή ήταν κομμάτι της οικονομίας.
Όπως αναφέρθηκε, Αίγυπτος και μετά θάνατον ζωή, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι πως το 1/3 της γης της Αιγύπτου, χρησιμοποιούταν για ταφικές τελετές. Γι’ αυτό άλλωστε ο όρος ”νεκρόπολις” στην Αίγυπτο, δεν συνιστά κάποια μεταφορά! Είναι κυριολεξία. Επιπλέον, το 1/5 των Αιγυπτίων ήταν είτε κληρικοί, είτε εργαζόμενοι γύρω από τις ταφικές τελετές. Με άλλα λόγια, η οικονομία της Αιγύπτου στηριζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις τελετές και στη μουμιοποίηση.
Δείπνο σε χώρους που φυλάσσονταν σαρκοφάγοι.
Η πίστη των αρχαίων Αιγυπτίων οτι οι άνθρωποι όταν πεθαίνουν σωματικά, συνεχίζουν τη ζωή τους με κάποια άλλη μορφή, ήταν ακράδαντη. Θεωρούσαν, λοιπόν, ότι ο νεκρός αφού γίνουν οι τελετές, πρέπει να είναι όσο γίνεται αναλλοίωτος. Η μουμιοποίηση είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό. Στους θαλάμους που υπήρχαν οι σαρκοφάγοι και οι μούμιες, οι Αιγύπτιοι άφηναν σε ένα μέρος φαγητό και ποτό. Μόλις πέρναγε κάποια ώρα, σύμφωνα με την παράδοσή τους, το ”Κα” (ένα πτηνό το οποίο μετέφερε το πνεύμα των νεκρών στην άλλη ζωή) μετέφερε την ουσία του φαγητού και του ποτού και έτσι, οι ιερείς έτρωγαν το φαγητό! Απίστευτο και όμως, Αιγυπτιακό!
Η καρδιά.
Στην καθημερινή μας γλώσσα, αναφερόμαστε στην καρδιά με μεταφορικό τρόπο, αναφερόμενοι σε συναισθήματα, καλοσύνη, κακία κτλ (λέμε έχει καλή καρδιά). Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν κυριολεκτικά πως η καρδιά είναι το κέντρο της ψυχής μας και πως αυτή καθορίζει τον συναισθηματικό μας κόσμο. Ήταν η αρχή και το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης και επομένως, ιερή. Το ίδιο συνέβαινε και με τα μάτια, τα οποία αφήνονταν στο σώμα πριν μουμιοποιηθεί. Τα υπόλοιπα όργανα, αφαιρούνταν και διατηρούνταν εκτός σώματος.
Ταρίχευση ανάλογα με την οικονομική κατάσταση.
Στην αρχαία Αίγυπτο δεν γινόταν για όλους η ίδια τελετή. Κάθε ένας και ανάλογα με την τάξη στην οποία ανήκε, λάμβανε και την αντίστοιχη μουμιοποίηση. Οι περισσότεροι απλοί πολίτες, δεν τοποθετούνταν σε θαλάμους και σε πυραμίδες. Υφίσταντο μεν κάποιου είδους ταρίχευση αλλά με πιο φυσικό τρόπο, με άλλες τεχνικές και συνήθως θάβονταν στην άμμο σε αντίθεση με ευγενείς και Φαραώ όπου τύχαιναν της πλήρους ιεροτελεστίας! Υπηρεσίες για κάθε πορτοφόλι, θα λέγαμε σήμερα!
Από το pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου