Αρκετοί λόφοι βρίσκονται στα άκρα πολλών γερμανικών πόλεων, αλλά δεν είναι φυσικοί. Είναι γνωστοί ως Schuttberg ή "λόφοι των χαλασμάτων".
Οι Schuttbergs εμφανίστηκαν μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και δημιουργήθηκαν κυρίως από ερείπια που δημιουργήθηκαν από την καταστροφή των γερμανικών πόλεων. Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια των έξι ετών του πολέμου διέλυσαν σχεδόν κάθε γερμανική πόλη, κωμόπολη και χωριό, καταστρέφοντας
εκατομμύρια σπίτια, δημόσια κτίρια, σχολεία, εργοστάσια, καθώς και καθεδρικούς ναούς αιώνων, μεσαιωνικά σπίτια και άλλες ιστορικές δομές. Εκτιμάται ότι ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ερειπίων που έπρεπε να απορριφθούν προτού μπορέσει να γίνει οποιοδήποτε σχέδιο ανοικοδόμησης. Αυτό, γέννησε σωρούς από ερείπια και σχεδόν κάθε πόλη διαθέτει τον δικό της. Όμως, αντί να τους αφήσουν να γίνουν μια πληγή, οι Γερμανοί τους γέμισαν με πράσινο και τους ενσωμάτωσαν στο αστικό τοπίο.
Βερολίνο
Το Τοϊφελσμπέργκ, με το εγκαταλελειμμένο κτίριο της NS
Το Βερολίνο, όντας η πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, υπέστη βαρύ βομβαρδισμό. Στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 βομβαρδιστικές επιδρομές από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, που έκαναν το 1/3 της πόλης μη κατοικήσιμο. Τα μισά από τα σπίτια είχαν καταστραφεί και 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης ήταν απλά ερείπια. Από αυτά προήλθαν πολλά Schuttbergs, όπως οι Teufelsberg, Oderbruchkippe, Insulaner, Großer και Kleiner Bunkerberg.
Το Τοϊφελσμπέργκ (Teufelsberg) είναι ο μεγαλύτερος από αυτούς τους λόφους, ύψους 115 μέτρων. Κατασκευάστηκε από περίπου 26 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ερειπίων, που απορρίφθηκαν πάνω από το ναζιστικό στρατιωτικό-τεχνικό κολέγιο (Wehrtechnische Fakultät) που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό εθνικοσοσιαλιστή πολιτικό, υπουργό Εξοπλισμών, υψηλότερο βιομηχανικό ηγέτη του Γ' Ράιχ και καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου, Άλμπερτ Σπέερ. Το κολέγιο ήταν ακόμη υπό κατασκευή όταν τελείωσε ο πόλεμος και αρχικά, οι Σύμμαχοι προσπάθησαν να το ανατινάξουν με εκρηκτικά. Όμως, η δομή ήταν πολύ συμπαγής, και αποφασίστηκε ότι η κάλυψή του με συντρίμμια ήταν ευκολότερη. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στην κορυφή του, κατασκευάστηκε κέντρο υποκλοπών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί μέχρι την πτώση της Ανατολικής Γερμανίας και του Τείχους του Βερολίνου.
Άουγκσμπουργκ
Το Άουγκσμπουργκ βομβαρδίστηκε δύο φορές, μια το 1942 και μια το '44.
Από τα πρώτα χρόνια, το Άουγκσμπουργκ ήταν σημαντική πόλη λόγω της στρατηγικής της θέσης. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είχε αρκετές στρατιωτικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου ντιζελομηχανών για υποβρύχια και ενός εργοστασίου αεροπλάνων Messerschmitt. Αυτά τα εργοστάσια έγιναν στόχοι των Συμμαχικών βομβαρδισμών. Η πρώτη επιδρομή δεν κατάφερε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην πόλη, αλλά η δεύτερη, το 1944, άφησε 85.000 άστεγους και σχεδόν το 1/4 όλων των σπιτιών καταστράφηκαν. Τα ερείπια μεταφέρθηκαν στα βόρεια της πόλης και δημιούργησαν ένα βουνό ύψους 55 μέτρων.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ο χώρος υγειονομικής ταφής του Άουγκσμπουργκ παρέμεινε ένας παραμελημένος σωρός σκουπιδιών. Όμως, μετά από ένα εκτεταμένο έργο, ο Schuttberg διαμορφώθηκε για πεζοπορία με χώρους αναψυχής και ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την φύση.
Κολωνία
Ο Herkulesberg, στο κέντρο, μεταξύ Colonius και KölnTurm
Η πόλη της Κολωνίας επίσης επλήχθη από Συμμαχικούς βομβιστές. Πάνω από τα μισά από τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια της πόλης καταστράφηκαν εντελώς, και σχεδόν όλα τα άλλα υπέστησαν μερική ζημιά. Μόνο 300 σπίτια γλύτωσαν.
Στην περιοχή της Κολωνίας δημιουργήθηκαν 11 βουνά ερειπίων, εκ των οποίων, ο Herkulesberg είναι ο μεγαλύτερος με ύψος 25 μέτρα.
Μόναχο
Ο Olympiaberg
Ο λόφος Olympiaberg, γύρω από τον οποίο διοργανώθηκαν οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972, είναι ένα ακόμη βουνό ερειπίων. Άλλο δημοφιλές ορόσημο στο Μόναχο είναι ο Fröttmaninger Berg ύψους 75 μέτρων, ο οποίος, μέχρι τη δεκαετία του 1970, ήταν χώρος υγειονομικής ταφής. Ανακαινίστηκε σταδιακά και μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής. Από το 1999, στην κορυφή του βρίσκεται η ανεμογεννήτρια Fröttmaning, η οποία φαίνεται από μακριά.
Στο Luitpoldpark, ένα δημόσιο πάρκο στο δήμο Schwabing-West του Μονάχου, υπάρχει ένας ακόμη λόφος ερειπίων. Το 1949, μετά από τον πόλεμο, στην κορυφή του λόφου ανεγέρθηκε ένας σταυρός, με την επιγραφή να γράφει, "Προσευχήσου και θυμήσου όλους εκείνους που πέθαναν κάτω από τα βουνά των ερειπίων".
Στουτγάρδη
Ο πιο διάσημος λόφος της Στουτγάρδης και το υψηλότερο σημείο της πόλης, το Birkenkopf, ήταν κάποτε ένα βουνό ερειπίων.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, σχεδόν το μισό τμήμα της πόλη καταστράφηκε από βομβαρδισμούς, ενώ το κέντρο της εντελώς. Μεταξύ του 1953 και του '57, περίπου 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα ερειπίων καθαρίστηκαν και μετακινήθηκαν στο λόφο, ο οποίος
ανύψωσε το βουνό κατά περίπου 40 μέτρα.
Η κορυφή του εξακολουθεί να είναι γεμάτη με συντρίμμια και υπάρχουν πολλές προσόψεις από γκρεμισμένα κτίρια.
Οι ντόπιοι ονομάζουν το Birkenkopf "Monte Scherbelino", δηλαδή Όρος των Συντριμμιών. Σε ένα από αυτά τα συντρίμμια υπάρχει μια πλάκα στην οποία αναγράφεται, "Dieser Berg nach dem Zweiten Weltkrieg aufgetürmt aus den Trümmern der Stadt steht den Opfern zum Gedächtnis den Lebenden zur Mahnung", δηλαδή, "Αυτό το βουνό, μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συσσωρεύτηκαν τα ερείπια της πόλης, στέκεται ως μνημείο των θυμάτων και υπενθύμιση των ζωντανών".
από: amusing planet
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου