Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Homo sapiens μάζευαν κοχύλια και έφτιαχναν «κολιέ» - Πριν από 120.000 χρόνια

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει πως και οι προϊστορικοί άνθρωποι, 120.000 χρόνια πριν, περνούσαν κοχύλια σε ένα κορδόνι φτιάχνοντας ένα κόσμημα αντίστοιχο με τα σημερινά κολιέ. 

Μία σειρά από τέτοια όστρακα εντοπίστηκαν κάνω από τάφους ανθρώπων, στο σπήλαιο Qafzeh, το οποίο βρίσκεται στο Ισραήλ όχι μακριά από τις ακτές της Μεσογείου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE την Τετάρτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα κελύφη και
πραγματοποίησαν πειράματα. «Πρόκειται για μερικά από παλαιότερα στολίδια που δημιούργησε ο άνθρωπος», αναφέρει η Daniella Bar-Yosef Mayer διευθύντρια συλλογών παλαιοντολογίας και αρχαιομαλακολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. 

Οι ερευνητές κατάφεραν να εξακριβώσουν το πώς ο προϊστορικός άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα κοχύλια κάνοντας πειράματα προσομοίωσης. Τα πειράματα έδειξαν πως στα κελύφη που χρησιμοποιήθηκαν στην προσομοίωση παρουσιάστηκαν φθορές παρόμοιες με αυτές εκείνων που βρέθηκαν στο σπήλαιο Qafzeh, γεγονός που απέδειξε ότι ήταν δεμένα μεταξύ τους.
Η Bar-Yosef Mayer, που συνεργάζεται επίσης με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ακόμη ότι εντόπισε χρώμα σε τέσσερα από τα πέντε κελύφη που εξέτασαν. Πιθανότατα ο χρωματισμός των κοχυλιών να είχε συμβολική διάσταση. Αλλά και το να τα φοράει κάποιος θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, τα στολίδια αυτά, θα μπορούσαν να αποτελούν στοιχείο συλλογικής ταυτότητας, σύμβολο κοινωνικού στάτους ή και να αντανακλούν ένα σύνολο πεποιθήσεων. 


Οι συλλέκτες των κοχυλιών ήταν Homo Sapiens, που έζησαν στην Αφρική πριν από 200.000 έως 300.000 και μετανάστευσαν στην Ευρώπη και στην Ασία, αναφέρει η Bar-Yosef Mayer. «Ήταν κυνηγοί-συλλέκτες που βγήκαν στο ύπαιθρο, αλλά εκείνο το σημείο και μετά άρχισαν να καταπιάνονται με πρόσθετες ασχολίες που είχαν περισσότερο συμβολική φύση, και για τις οποίες δεν γνωρίζουμε πολλά», δήλωσε η Bar-Yosef Mayer προσθέτοντας πως τα όστρακα αυτά αποτελούν «τα πρώτα φυσικά στοιχεία μη χρηστικών αντικειμένων». 
Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης όστρακα που βρέθηκαν στο σπήλαιο Misliya, το οποίο βρίσκεται δυτικότερα, ακόμη πιο κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα κελύφη αυτά, 160.000 ετών, δεν ήταν διάτρητα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα κελύφη αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν για ανάλογους σκοπούς. 
Η χρονολογική διαφορά ανάμεσα στα ευρήματα των δύο σπηλαίων ίσως βοηθήσει τους ερευνητές να προσδιορίσουν το πότε εφευρέθηκε η κλωστή.

Δείτε εδώ τη δημοσίευση.

Πηγή: LiFO
Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου