Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Η καθημερινή συνήθεια που προφυλάσσει την όραση μέχρι τα βαθιά γεράματα

Η προστασία των οφθαλμών έναντι σοβαρών παθήσεων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας ή μάλλον στα πόδια μας, μια και νέα μελέτη τη συνδέει με την άσκηση

Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι άλλων παθήσεων που οδηγούν στην απώλεια της όρασης όπως το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποτελεί την
πρώτη στο είδος της.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η αθλητική δραστηριότητα μείωσε έως και 45% την ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων των οφθαλμών κατά το πείραμα σε ποντίκια. Αυτή η ανωμαλία των αιμοφόρων αγγείων αποτελεί βασικό παράγοντα για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και πολλών ακόμα οφθαλμοπαθειών.
Κατά τα λεγόμενα του Bradley Gelfand, PhD, από το Κέντρο Προηγμένης Επιστήμης της Όρασης του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η νέα έρευνα προέκυψε ως ανάγκη επιστημονικής απόδειξης πως η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο είχε επιχειρηθεί να δοθεί μια απάντηση έως σήμερα περιοριζόταν στη διεξαγωγή ερευνών μέσω ερωτηματολογίων σε ανθρώπους με ανακριβείς συνήθως απαντήσεις.

Τα οφέλη της άσκησης
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το όριο για την αποκόμιση των οφελών από την άσκηση ήταν σχετικά χαμηλό,  περισσότερη άσκηση δηλαδή δεν προσέφερε πολλαπλάσια οφέλη.
Ένας αρχικός έλεγχος που συνέκρινε τα ποντίκια που ασκούνταν οικειοθελώς με εκείνα που δεν ασκούνταν, διαπίστωσε ότι η άσκηση μείωσε την υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων κατά 45%. Μια δεύτερη δοκιμή, προς επιβεβαίωση των ευρημάτων, έδειξε μείωση 32%.



Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει τους μηχανισμούς που η άσκηση εμποδίζει την ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Μια υπόθεση επικεντρώνεται στην αυξημένη ροή αίματος προς τους οφθαλμούς.
Ο Δρ. Gelfand, του Τμήματος Οφθαλμολογίας και του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σημείωσε ότι η έναρξη της απώλειας όρασης ακολουθείται συχνά από τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν.

Ιδανικά στο μέλλον, επόμενο στόχο θα αποτελέσει για τους επιστήμονες η ανακάλυψη ενός φαρμάκου ή μίας θεραπευτικής μεθόδου που θα εξασφαλίζουν όλα τα οφέλη της άσκησης χωρίς την ανάγκη σωματικής καταπόνησης.

Από το klik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου