Στα 55 έτη , με κλεισμένη 25ετία στην υπηρεσία και ανήλικο παιδί, δικαιούνται για λόγους ισότητας προς τις γυναίκες που έχουν αντίστοιχό προνόμιο, να συνταξιοδοτηθούν άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορά χιλιάδες άνδρες, δημόσιους υπαλλήλους με κριτήρια την 25ετια (κλεισμένη) το 2010 και ανήλικο τέκνο, και προβλέπει ταχύτερη συνταξιοδότηση είτε άμεσα είτε πάντως πριν τα 62 έτη.
Η υπόθεση που βρίσκεται στα δικαστήρια από το 2016, κλείνει με την υπ’ αριθ. 317/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου κατά της 790/2016 απόφασης του ΙΙ τμήματος του Ελεγκτικού, η οποία είχε δικαιώσει προσφεύγοντα δημόσιο υπάλληλο με 25 έτη ασφάλισης το 2010 (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας) και ανήλικο τέκνο, που ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί από τα 50 έτη, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες.
Ισότητα
Ουσιαστικά ο προσφεύγων, ο οποίος συμπλήρωνε με τις εξαγορές τα 25 έτη το 2010 (έτος κατά το οποίο ίσχυε η διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων), στράφηκε κατά της συνταξιοδοτικής πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο απέρριψε την συνταξιοδότησή του παραπέμποντάς τον στις κοινές διατάξεις και εγκρίνοντας τη συνταξιοδότησή του όχι από την ηλικία των 55 ετών, όπως αιτήθηκε, αλλά από την ηλικία των 62 ετών.
Η Ολομέλεια έκρινε ότι η συνταξιοδοτική διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 περ. β του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, με την οποία θεσπίζεται μικρότερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, εισάγει διάκριση εις βάρος των ανδρών χωρίς να υφίστανται αποχρώντες λόγοι που να τη δικαιολογούν.
Επίσης ότι είναι ανίσχυρη ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.
Ως εκ τούτου, προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται σε ισχύ η δυσμενής αυτή διάκριση σε βάρος των ανδρών, και δη για εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010 (καθόσον από 1.1.2011 και εφεξής τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών εξισώθηκαν με το άρθ. 6 παρ. 1-9 του ν. 3865/2010), πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες υπαλλήλους η ευνοϊκότερη ρύθμιση που ισχύει για τις γυναίκες.
Κρίθηκε ακόμη ότι η διαφορετική συνταξιοδοτική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσων αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης τους αντίκειται και στην αρχή της ισότητας αμοιβών, η οποία κατοχυρώνεται διαχρονικά στο ενωσιακό δίκαιο και απαγορεύει διακρίσεις λόγω φύλου.
Τι σημαίνει η απόφαση
Μετά την έκδοση της απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο σε σύνταξη σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ενώ είχαν 25ετία το 2010 και ανήλικο τέκνο δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν. Για την συμπλήρωση 25ετίας προσμετράται ο χρόνος του στρατού και ο χρόνος τέκνων με αναγνώριση.
Ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς που χειρίστηκε την υπόθεση αναφέρει πως “άμεση υποχρέωση της πολιτείας είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στο πνεύμα της απόφασης του αρμοδίου ανωτάτου δικαστηρίου.
Διαφορετικά, σε κάθε περίπτωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οφείλει, όπως πράττει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να εφαρμόζει το δεδικασμένο και την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν πρέπει, ενώ υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, να υποχρεωθούν οι άνδρες δημόσιου υπάλληλοι να κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν ένα δικαίωμα που έχει ήδη κριθεί τελεσίδικα.
Δεδομένου δε ότι η αρχή της ισότητας δεν μπορεί να αφορά μόνο το ασφαλιστικό του Δημοσίου, θα διασφάλιζε την ασφάλεια δικαίου και το αίσθημα ισότητας η εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία”.
Πηγή capital.gr
Από το makeleio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου