Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Της Αναλήψεως σήμερα... Η Ανάληψη και το έθιμο της «μαλλιαρής» στη Κρήτη. (Τα Ιερά φύκια της Αναλήψεως).

Ξεχωριστός είναι κάθε χρόνο ο εορτασμός της Ανάληψης στο εκκλησάκι που βρίσκεται στον Πόρο της Ελούντας, δίπλα στο Κανάλι και στην αρχαία Ολούντα.
Η γιορτή της Ανάληψης στην Ελούντα είναι μια ξεχωριστή τελετουργία που θυμίζει τα παλιά χρόνια. Το ξωκκλήσι της Ανάληψης είναι ένας παλιός μονόχωρος ναός που χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία οι ιερείς ανεβαίνουν σε καΐκι και τελείτε ο αγιασμός των Υδάτων. 
Την ίδια ώρα, κυρίως γυναίκες κάθε ηλικίας, ανασηκώνουν τα φουστάνια τους και κατευθύνονται στα αβαθή νερά της καθαρής θάλασσας. 
Ψαχουλεύουν στο βυθό για να βρουν μικρά μάτσα από κίτρινα φύκια και να ανασύρουν κάποια «μαλλιαρή», «βρυγιωμένη» πέτρα για να την πάρουν στα σπίτια τους για φυλακτό.

Στην Ελούντα τα φύκια και οι «βρυγιωμένες» πέτρες είναι τα σύμβολα της λαμπερής ανοιξιάτικης γιορτής όπως είναι και σύμβολα μιας παραδοσιακής τελετουργίας που έχει βαθιές ρίζες στην τοπική λατρευτική παράδοση.
H πέτρα αυτή με το ρίζωμα και τη βλάστησή της μέσα στη θάλασσα, συμβολίζει όλη τη δύναμη και την ουσία του θαλασσινού στοιχείου. Είναι δηλαδή η θάλασσα καθαρτική και ανανεωτική, ιδιαίτερα την ημέρα της Αναλήψεως, όταν με την παρουσία του Χριστού στους αιθέρες, ουρανός και θάλασσα έχουν αγιασθεί.

Στην ίδια περιοχή ανατολικά της Ελούντας οι παλαιότεροι συνήθιζαν μέχρι πριν κάτι δεκαετίες να μετατρέψουν την ημέρα της Ανάληψης σε γιορτή υδάτων. Η καθαρτήρια δύναμη του νερού μπορούσε να απαλλάξει από αρρώστιες τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. Οι βοσκοί οδηγούσαν τα πρόβατά τους στη θάλασσα να τα "αρμυρίσουν" και φώναζαν τον παπά να τα διαβάσει γιατί πίστευαν ότι έτσι δεν θα τα πλησίαζαν επικίνδυνα έντομα και τσιμπούρια. Το ίδιο γινόταν και για τ άλλα οικόσιτα ζώα, άλογα, γαϊδούρια, κατσίκια.

 
H γιορτή της Αναλήψεως είναι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, που ο λαός της υπαίθρου επιτρέπει στον εαυτό του να κατέβει στη θάλασσα και να βουτήξει για κολύμπι. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε με το καλό, το πρώτο μπάνιο, σε όσους κρατούν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, τιμώντας την πείρα του λαού μας, που κάνει τη λαογραφία αστείρευτη πηγή γνώσεων και συνέχειας…
Χρόνια πολλά.

Ευχαριστώ πολύ την φίλη της σελίδας μας Αγγελική Κατσίλλη για αυτές τις πληροφορίες.

Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης
Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου