Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πόλεις από άλλη διάσταση! Έρχονται τα αυτοδύναμα πλωτά νησιά!

Η τεχνολογία έχει καταφέρει πολλά πράγματα που απλά κάποτε βλέπαμε στα κινηματογραφικά έργα επιστημονικής φαντασίας και μυθοπλασίας, και τώρα πλωτές πόλεις μπορούν να ενταχθούν στη λίστα αυτή.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το UN-Habitat, Πρόγραμμα Ανθρώπινου Διακανονισμού του ΟΗΕ, παρουσίασε ένα σχέδιο για πλωτά χωριά που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως και 10.000 άτομα.
Το Oceanix City αναπτύχθηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels και το MIT Center for Ocean με την υποστήριξη ενός
ειδικά διαμορφωμένου οχήματος Oceanix και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι είναι ρεαλιστικά δυνατό να οικοδομηθεί, σύμφωνα με τους ανθρώπους που το εμπνεύσθηκαν.
Η πόλη θα είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, το καθένα από τα οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 300 άτομα. Κάτω από την επιφάνεια, θα υπάρχουν καλλιέργειες για τα θαλασσινά είδη, όπως φύκια, και πάνω από την επιφάνεια θα είναι τα κανονικά αγροκτήματα που θα επιτρέψουν στην κοινότητα να είναι αυτάρκης. Τα σχέδια είναι επίσης να παράγουν τα νησιά τη δική τους ενέργεια και να ανακυκλώνουν όλα τα απόβλητα.
Τα νησιά θα είναι βέβαια χωρίς αυτοκίνητα, αν και υπάρχει χώρος για αυτόνομα οχήματα που θα μεταφέρουν τους ανθρώπους στην ακτή και πίσω, σύμφωνα με μια έκθεση Business Insider. Έχουν ληφθεί μέτρα επίσης, για να αντέξει το κάθε νησί σε τσουνάμι, τυφώνες και σεισμούς και να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να υποφέρει από καταστροφικές συνέπειες. Σε περίπτωση εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι πλατφόρμες θα μπορούσαν να ρυμουλκούνται με ασφάλεια.

Αν και όλα αυτά ακούγονται σαν ένα έργο από το μέλλον, η αλήθεια είναι ότι τα πλωτά σπίτια δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν πολλά παρόμοια σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου το επιτρέπουν οι πλωτές οδοί.
Στην Ευρώπη, η Ολλανδία και η Δανία είναι αξιοσημείωτες γι ‘αυτό. Ωστόσο, ένα επανατοποθετημένο πορθμείο όπως αυτό που ορίζει ο αρχιτέκτονας του Oceanix City δεν είναι πραγματικά το ίδιο με μια πόλη. Σύμφωνα με τον Ingels, ωστόσο, μια πόλη είναι καλύτερη. «Στην κλίμακα της πόλης μπορείτε να πετύχετε περισσότερα», δήλωσε ο αρχιτέκτονας στο Business Insider.
Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης των επιπέδων της θάλασσας που απειλούν ορισμένες παράκτιες κοινότητες και, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν ουσιαστικά τεχνολογικές προκλήσεις. Υπάρχουν όμως άλλα ερωτήματα.

«Το μεγαλύτερο ερώτημα στο μυαλό των ανθρώπων είναι αν αυτές οι πόλεις μπορούν πραγματικά να επιπλέουν», δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Oceanix, Marc Collins Chen.
«Τα βασικά εμπόδια σε αυτό το σημείο είναι ψυχολογικά και δεν είναι τεχνολογικά», δήλωσε ο άλλος υποστηρικτής του έργου, Richard Wiese, πρόεδρος του The Explorers Club. «Οι άνθρωποι είναι ψυχολογικά νευρικοί με τον όρο» πλωτή πόλη «, αφού χρησιμοποίησα τον όρο αυτό στη σύζυγό μου και η άμεση απάντησή της δεν ήταν τεχνολογική, αλλά μάλλον ψυχολογική, και δεν της άρεσε η ιδέα για κάτι που θα μπορούσε να παρασυρθεί».



Όποιες και αν είναι οι ανησυχίες πάντως, το έργο έχει ήδη ένα πρωτότυπο στον Ανατολικό Ποταμό στη Νέα Υόρκη, με την υποστήριξη του UN-Habitat. Η Oceanix, ο Όμιλος εξερευνητών και το MIT θα εργαστούν από κοινού στο πρωτότυπο αυτό.

                    
Από το pentapostagma


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου