Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Θερμό επεισόδιο από Τουρκία φοβάται η κυβέρνηση

Φίλιππος Πανταζής

Ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου της Άγκυρας για κλιμάκωση των προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας, θεωρεί η κυβέρνηση τη νέα αμφισβήτηση ελληνικού εδάφους εκ μέρους της Τουρκίας στον νότιο Εβρο.

Η παρουσία Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών στην κοίτη του ποταμού, στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει της δύο χώρες, στη θέση Μελισσοκομείο, προκάλεσε νέα ένταση και πρόσθεσε ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των ελληνοτουρκικών διενέξεων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αργά το απόγευμα ανέβασε περαιτέρω τους τόνους, αναφέροντας ότι η Τουρκία «δε θα ανεχθεί
τετελεσμένα» όσον αφορά τα χερσαία σύνορα του Έβρου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με τα δύο αρμόδια υπουργεία, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διαβεβαιώνει ότι «κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ωστόσο δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης έντασης εκ μέρους της γείτονας, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποιο θερμό επεισόδιο.

Κάθε φορά, άλλωστε, που ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πιεσμένος στο εσωτερικό της χώρας του, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, εμφανίζει έξαρση στις προκλήσεις του απέναντι στις γειτονικές χώρες, θέλοντας να αλλάξει την ατζέντα και να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη. Και αυτή η περίοδος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ιδιαίτερα πιεστική για τον Τούρκου πρόεδρο, τόσο με αφορμή την πανδημία και τα κρούσματα που είχε η χώρα του όσο -και κυρίως- την οικονομία. Σε αυτό μάλλον θα πρέπει να προστεθούν και οι μεγαλοϊδεατικές βλέψεις του Τ. Ερντογάν, ο οποίος πριν από λίγες μέρες επανέλαβε τα τρία οράματά του για την Τουρκία: Να γίνει το 2023 η 10η παγκόσμια δύναμη, το 2053 να συγκαταλέγεται στις 5 παγκόσμιες δυνάμεις και το 2071 να είναι μια εκ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.

Τρία μέτωπα
Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να επιχειρήσει να δημιουργήσει προβλήματα σε βάρος της χώρας μας σε τρία ταυτόχρονα μέτωπα. Πρώτον, με τις υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου να είναι διαρκείς, δεύτερον, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο (Κυπριακή ΑΟΖ και πλέον ανοιχτά της Λιβύης) και τρίτον, με επαναφορά του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος, προσπαθώντας να στείλει προς την Ελλάδα νέο κύμα ανθρώπων, προερχόμενων από τρίτες χώρες, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. 
Οσον αφορά την τελευταία υπόθεση στον νότιο Έβρο, που εκτός των άλλων έχει προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Πεντάγωνο διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι το ελληνικό έδαφος κατελήφθη από τουρκικές δυνάμεις. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «fake news» τα σχετικά σενάρια και αποδίδουν τις ελληνικές διπλωματικές κινήσεις σε προληπτικούς λόγους, μετά την νέα έντονη τουρκική κινητικότητα στην συγκεκριμένη περιοχή του νότιου Έβρου και τις διεκδικητικές τάσεις των γειτόνων, διαμηνύοντας ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο από την Ελλάδα γίνεται επί ελληνικού εδάφους.



Πάντως ακόμα και μετά από τις συγκεκριμένες εξελίξεις, κάποια σενάρια επιμένουν να θέλουν στελέχη της στρατοφυλακής και της αστυνομίας της Τουρκίας να έχουν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα για λίγο στο σημείο και, μετά από κάποιες μετρήσεις που έκαναν, να αποχώρησαν.
Το πρόβλημα, που δεν είναι καινούργιο, αλλά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ξεκινά από την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, η οποία έχει μετακινηθεί. Έτσι, ανάλογα με την εποχή, πλημμυρίζει το χειμώνα και στεγνώνει το καλοκαίρι, δημιουργώντας επιπλέον 16 στρέμματα γης και δίνοντας τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης των Τούρκων σε αυτά.

Φίλιππος Πανταζής
Από το euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου