Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Από 18 Μαΐου η μετακίνηση σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη - Πότε θα ταξιδέψουμε στα υπόλοιπα νησιά

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στη νήσο Κρήτη, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επίσης, ενημέρωσε πως πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Περαιτέρω επισήμανε πως είναι μια απόφαση που θα
οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, είπε ότι από την Κυριακή επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις.
Ενημέρωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

18 νέα κρούσματα - 2.744 στο σύνολο
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Τρίτη (12/05) είναι 18 (12 ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τα 7 μάλιστα αφορούσαν μέλη μιας οικογένειας) ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.744. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 32 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Παράλληλα, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Για τα φάρμακα
Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι έχουμε κάποια νέα τις τελευταίες ημέρες τα οποία είναι αισιόδοξα και υπάρχουν και κάποιες ανακοινώσεις για ελπιδοφόρα μηνύματα από τον ΠΟΥ πως κάποιες θεραπείες (περίπου 4 με 5 μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες) μάλλον περιορίζουν την βαρύτητα και την διάρκεια της νόσου χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή εξαφανίζει τον ιό.
«Η αξιολόγηση του φαρμάκου της ρεμδεσιβίρης θα γίνεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο και η χορήγησή του θα γίνεται μόνο από τα νοσοκομεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Τσιόδρας.
Και πρόσθεσε: «Ομάδα έξι νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έναντι ελαφρών και μετρίων κρουσμάτων του ιού, το οποίο φέρνει αισιόδοξα μηνύματα».

Για τα εμβόλια
Ο καθηγητής ανέφερε ότι 8 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών.



Παράλληλα τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε μια χαλάρωση από όλους τους πολίτες και υπενθύμισε την προειδοποίηση του ΠΟΥ για αργόσυρτη άρση του lockdown στις χώρες που καταγράφονται νέες εξάρσεις κρουσμάτων.
«Παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε περισσότερα στο newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου