Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Φόβος Ναι. Ασύμμετρος Φόβος Όχι

Η έννοια ασύμμετρος φόβος, σημαίνει ένα υπερβολικά αδικαιολόγητο φόβο, που προκαλείται από μια πραγματική εξωτερική αιτία. Μια εξωτερική αιτία όμως , που αντικειμενικά ο φόβος που προκαλεί , θα πρέπει να είναι μικρότερος και ελεγχόμενος. 

Δηλαδή ο ασύμμετρος φόβος δεν είναι παθολογική φοβία, δηλαδή φοβία που προκαλείται από κάτι που στα άτομα με φυσιολογικό ψυχισμό δεν προκαλεί φόβο. Αλλά δεν είναι και ένας φυσιολογικός και
δικαιολογημένος φόβος .
Ο φόβος γενικά, είναι ένα από τα βασικότερα κι αρχέγονα συναισθήματα του ανθρώπου. Προκαλείται από ένα εξωτερικό αίτιο , που στην εκτίμηση του ατόμου αποτελεί μικρή ή μεγάλη απειλή. Αποτελεί έτσι μια προστατευτική αντίδραση, που συνδέεται με το βασικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Όσον αφορά το οργανικό υπόβαθρο του συναισθήματος του φόβου, με τις προόδους των νευροτροπισμών, γνωρίζουμε την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για αυτό το συναίσθημα και είναι η ίδια με την περιοχή που ρυθμίζει γενικότερα την συμπεριφορά του ατόμου.
Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα, ζει με τον φόβου της νέας νόσου που προκαλεί ο κορωναϊός. Ένας ιός που ξεκίνησε από μια επαρχία της Κίνας και ταχύτατα εξαπλώνεται στην υφήλιο.

Ο φόβος των πολιτών του κόσμου είναι προφανώς δικαιολογημένος γιατί:
- Είναι ένας καινούργιος ιός.
- Δεν υπάρχει ακόμα προστατευτικό εμβόλιο.
- Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των πασχόντων.
- Φαίνεται να είναι πολύ μεταδοτικός.
- Γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται με τα σταγονίδια από το ανώτερο αναπνευστικό, από το σάλιο και σπανιότερα από την χρήση μολυσμένων αντικειμένων, για μικρό όμως χρονικό διάστημα 

- Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί η πανδημία, που φαίνεται ότι προκαλεί , όταν ζεστάνει ο καιρός. Δηλαδή αν ο νέος αυτός ιός θα αδρανοποιηθεί σχετικά με την ζέστη, όπως συμβαίνει με τους άλλους κορωναϊούς.
Ο ασύμμετρος φόβος όμως, εμπρός στο πρόβλημα, δεν είναι δικαιολογημένος. Δηλαδή ένας φόβος που αγγίζει τα όρια της υστερίας και του πανικού. Ένας φόβος , που οδηγεί τους πολίτες να αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, που οδηγεί τους πολίτες να συνωμοσιολογούν ως προς την προέλευση της επιδημίας, που τους οδηγεί σε αντιεπιστημονικές αψιμαχίες, και τελικά τους οδηγεί σε ανεξέλεγκτη εσωστρέφεια σε βαθμό που να κλονίζεται η κοινωνική συνοχή.

Ο ασύμμετρος φόβος, δεν είναι δικαιολογημένος όμως, γιατί:
- Παρ' ότι ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, τα μέχρι στιγμής στοιχεί από τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι η συνολική θνητότητα είναι σχετικά χαμηλή και πάντως περίπου η ίδια με την εποχική γρίπη. Δηλαδή 2-3 %.
- Τα ίδια δεδομένα, δείχνουν ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ( υψηλού κινδύνου), είναι οι ίδιες με την γρίπη. Δηλαδή οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με βαρύ ιατρικό ιστορικό, οι ανοσοκατεσταλλμένοι κ.λ.π.
- Επίσης δείχνουν , ότι ο παιδικός πληθυσμός , δύσκολα νοσεί και εάν νοσήσει τα συμπτώματα είναι αμβληχρά.

Με αυτά τα δεδομένα, οι κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών και η δική μας κυβέρνηση, λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα , που αφορούν κυρίως την πρόληψη.
Μέτρα που αποσκοπούν στον έλεγχο της επέκτασης της επιδημίας.
Μέτρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας.
Αλλά και μέτρα προστασίας της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών.
Βασικός παράγοντας στην πρόληψη , είναι η ενημέρωση . Η σωστή ενημέρωση των πολιτών από τα όργανα που η πολιτεία έχει ορίσει. Από ειδικούς επιστήμονες λοιμωξιολόγους, που γνωρίζουν το πρόβλημα και το παρακολουθούν καθημερινά. Στην ενημέρωση συμβάλλουν ουσιαστικά και άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες , παρότι δεν συμμετέχουν στην θεσμική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Όχι όμως στην ενημέρωση από διάφορους αυτόκλητους «ειδικούς», που καθημερινά εμφανίζονται στα ΜΜΕ για να συμβάλλουν δήθεν στην ενημέρωση, αλλά στην ουσία επιζητούν λίγα λεπτά δημοσιότητας ή επαγγελματική προβολή. Το μόνο όμως που επιτυγχάνουν, είναι η επίταση του ασύμμετρου φόβου στους πολίτες.

Όχι στον ασύμμετρο φόβο επομένως.
Η επιδημία ή η πανδημία θα ελεγχθεί .
Αυτό όμως που διακυβεύεται άμεσα, είναι η οικονομία της χώρας μας που βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης. Η ομαλή κοινωνική ζωή. Ο τουρισμός, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας.
Ιδιαίτερα σήμερα, που η πατρίδα απειλείται από την Τουρκική επιθετικότητα. Μια κλιμακούμενη επιθετικότητα, που απαιτεί ομοψυχία , συσπείρωση και υψηλό φρόνημα.


 

Και που ο ασύμμετρος φόβος , δεν συμβάλλει ούτε στην ομοψυχία, ούτε στην συσπείρωση, ούτε στο υψηλό φρόνημα του λαού και κυρίως του στρατεύματος.
Ο Καζαντζάκης στο κορυφαίο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο» έγραψε:
«Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει…»
Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον ασύμμετρο φόβο!

Χρ. Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρώτο Θέμα

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Από το kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου