Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Η Τουρκία «τορπιλίζει» το διάλογο με την Ελλάδα

Υπερπτήσεις και Navtex στη σκιά των ΜΟΕ

Με το «καλημέρα» του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η Άγκυρα αποφάσισε να τορπιλίσει τις συνομιλίες καθώς προχώρησε σε νέες προκλητικές κινήσεις με υπερπτήσεις στο Αιγαίο αλλά και παράνομες Navtex .

Tο μπαράζ των υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν χθες καθώς και οι παράνομες Navtex στην πρεμιέρα των ΜΟΕ απέδειξαν ότι η Άγκυρα από τη μία θέλει να έχει ανοιχτούς τους
διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει να προκαλεί με εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις που προκαλούν τις αντοχές της Αθήνας.

Μολονότι οι πρώτες ενδείξεις από τη χθεσινή συνάντηση ήταν καλές και το κλίμα εποικοδομητικό, μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα, στο Αιγαίο, η Αγκυρα συνέχισε την ίδια επιθετική τακτική. Οκτώ τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας την ώρα που στην Αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Αμυνας συναντιόταν η ελληνική αντιπροσωπεία με την τουρκική, ενώ υπήρξαν και τέσσερις εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) με ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.


Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους έντασης

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι επιδιώκει οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να παραμείνουν ανοιχτοί ακόμα και σε περιόδους έντασης. Αλλά την ίδια ώρα έχει ξεκαθαρίσει ότι ένας διάλογος για την αποκλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα όταν συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταδειχθεί στην τουρκική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» ότι η Αγκυρα θα πρέπει να μη μείνει στα λόγια αλλά να περάσει σε πράξεις που δείχνουν πως πραγματικά επιθυμεί την αποφυγή εντάσεων κάτι το οποίο όμως μέχρι στιγμής δε φαίνεται.

Στο Μαξίμου πάντως αντιμετωπίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών για τα ΜΟΕ με τη δέουσα προσοχή, διότι διεξάγονται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει επαναφέρει εμφατικά όλες τις παλιές διεκδικήσεις της στο τραπέζι αλλά και νέες, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία

Σε ό,τι αφορά πάντως τις προθέσεις της Αγκυρας και το αν πρόκειται να προχωρήσει σε πράξεις μείωσης της έντασης, πολλά αναμένεται να κριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δύο από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Το ένα είναι το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και το δεύτερο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρείται βέβαιο ότι ελληνοτουρκικά και Κυπριακό θα συζητηθούν, καθώς σήμερα επισκέπτεται την Κύπρο η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί και είναι σε εξέλιξη ο διάλογος στην Αθήνα για τα ΜΟΕ.

Προκλητικός Τσαβούσογλου


 

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποφάσισε να προκαλέσει και πάλι την Αθήνα, καθώς αυτή τη φορά έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη.
Ειδικότερα, ο Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του στο Twitter, επιτίθεται εναντίον του πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αναφέροντας : «ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι το λίκνο της δημοκρατίας, την Μουσουλμανική Τουρκική μειονότητα την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα. Παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οτιδήποτε και να πείτε, η Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ήταν Τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει Τουρκική».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Από το kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου