Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Υαλουρονικό οξύ: Απαραίτητο και για την υγεία μας

Το όνοµά του προέρχεται ετυµολογικά από τη λέξη «ύαλος», που σηµαίνει γυαλί, και «ουρονικό οξύ» επειδή αποµονώθηκε πρώτα στο υαλοειδές υγρό του οφθαλµού. Παρά το ότι λέγεται οξύ, δεν έχει καµία σχέση µε τα συνηθισµένα οξέα, τα οποία όπως είναι αυτονόητο έχουν όξινο χαρακτήρα.
Συχνά το συναντάµε µε τη συντοµογραφία «ΗΑ» στις λίστες των καλλυντικών συνθέσεων. Τι ακριβώς όµως είναι;
Το υαλουρονικό οξύ ή
υαλουρονάνη είναι ένας υδρόφιλος πολυσακχαρίτης που αποτελεί φυσικό συστατικό του οργανισμού μας και εντοπίζεται σε πολλά σημεία του σώματος, όπως στο δέρμα, στους χόνδρους και στις αρθρώσεις και στα μάτια.
Η κύρια δουλειά του είναι να διατηρεί τα κύτταρα του οργανισμού ενυδατωμένα και υγιή. Η πιο διάσημη όμως δύναμή του είναι ότι απορροφάει ως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, προκειμένου να δεσμεύει την υγρασία στα κύτταρα και να τα διατηρεί ενυδατωμένα. Εύλογα, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην κοσμετολογία και στη δερματολογία.
Ωστόσο τα πασίγνωστα θαυματουργά αποτελέσματά του στον καλλυντικό τομέα επισκιάζουν τις ιδιότητες που έχει για την υγεία, την ευκινησία και την ευεξία του οργανισμού μας. Ευκαιρία να τις καταστήσουμε πιο γνωστές.

Ευεργετικό για το δέρμα
Η μισή ποσότητα υαλουρονικού οξέος που έχουμε στον οργανισμό μας βρίσκεται στο δέρμα. Για την ακρίβεια, είναι το συστατικό-καταλύτης που το διατηρεί απαλό, ενυδατωμένο, χωρίς λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με το κολλαγόνο και την ελαστίνη, η φυσική παραγωγή του υαλουρονικού οξέος φθίνει με την πάροδο των χρόνων. Στατιστικά από την ηλικία των 27 και μετά η παραγωγή ΗΑ μειώνεται στο μισό.

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα της έλλειψης υαλουρονικού οξέος τα βλέπουμε και τα αισθανόμαστε. Η επιδερμίδα αρχίζει να γίνεται πιο ξηρή, η υφή της γίνεται πιο τραχιά και άγρια ενώ σταδιακά εμφανίζονται οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αρχικά στα σημεία έκφρασης, όπως ρινοπαρειακά, στην περιοχή ματιών και στο μέτωπο, και αργότερα σε περισσότερα σημεία. Τα χείλη χάνουν τον όγκο τους ενώ εντείνονται οι μαύροι κύκλοι και οι «σακούλες».
Όταν προσφέρουμε υαλουρονικό οξύ στον οργανισμό βελτιώνεται ο επιδερμικός φραγμός ώστε να συγκρατεί την υγρασία στις βαθύτερες στοιβάδες της, οι ρυτίδες μειώνονται ή και εξαφανίζονται (ανάλογα με τον τρόπο πρόσληψης του υαλουρονικού) και επιπλέον το δέρμα δυναμώνει ενάντια στην περιβαλλοντική μόλυνση και τις ελεύθερες ρίζες.
Η τοπική εφαρμογή του επιταχύνει τον ρυθμό επούλωσης μιας πληγής, δημιουργώντας νέα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή. Παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πόνου και προστατεύει από λοιμώξεις.

Ευεργετικό για τις αρθρώσεις
Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει στο φυσιολογικό αρθρικό υγρό, το οποίο λιπαίνει την άρθρωση και τρέφει τον χόνδρο. Οταν όμως ο οργανισμός παράγει λιγότερη ποσότητα από όση χρειάζεται, τότε επέρχεται η δυσλειτουργία των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα πόνο, δυσκαμψία, παραμόρφωση, οίδημα και συνεπώς μειωμένη λειτουργικότητα. Το φαινόμενο είναι γνωστό σε όλους μας ως οστεοαρθρίτιδα.
Το υαλουρονικό οξύ έχει την τάση να συγκεντρώνεται περισσότερο εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη ενυδάτωσης. Ετσι όταν το προσφέρουμε σε έναν οργανισμό με καταπονημένους χόνδρους, ευνοεί την αναγέννησή τους, προστατεύει από τους κραδασμούς και τις φλεγμονές και ως εκ τούτου από τον πόνο.

Καταπολεμά την ξηροφθαλμία
Αποτελεί μια εξαιρετική λύση για την αντιμετώπιση αυτής της κοινής πάθησης, που αν και δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, επιδεινώνει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Οι οφθαλμίατροι συστήνουν να χρησιμοποιούμε συστηματικά ενυδατικές σταγόνες υαλουρονικού οξέος προκειμένου να προστατεύουμε, να καθαρίζουμε και να ξεκουράζουμε τα μάτια μας από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την πολύωρη έκθεσή τους στο μπλε φως.

Σε ποια μορφή το βρίσκουμε
Σε συγκεκριμένες τροφές
Κυρίως στο βιολογικό κρέας, πατάτες, γλυκοπατάτες, μπανάνες, μουρουνέλαιο / ιχθυέλαια, φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (κεράσια, πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια).

Πόσιμο
Αναζητούμε ένα καθαρό και διαυγές πόσιμο βιοσυνθετικό υαλουρονικό σε υγρή μορφή υψηλής συγκέντρωσης. Απορροφάται ταχέως και σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό και έχει μια σειρά από οφέλη. Πιο συγκεκριμένα:
Λιπαίνει και ενυδατώνει τις αρθρώσεις, τους χόνδρους, τους μυς, το δέρμα, τα μάτια και όλους τους ιστούς.
Βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος.
Κάνει την επιδερμίδα πιο νεανική, λεία, απαλή και συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων.
Χτίζει την υγεία των αρθρώσεων, προσφέρει άνεση στην κίνηση.

Ενέσιμο υλικό (filler)
Εγχύεται στο δέρμα «γεμίζοντας» άμεσα τις πτυχώσεις και τις ρυτίδες σε πρόσωπο, χέρια και λαιμό. Συνήθως αναμειγνύεται με ένα πολύ καλής ποιότητας τζελ-carrier, που συγκρατεί τα μόρια υαλουρονικού οξέος στο σημείο που γίνεται η ένεση.

Διατροφικό συμπλήρωμα σε μορφή ταμπλέτας
Συνήθως συνδυάζεται με επιπλέον συστατικά, όπως κολλαγόνο, θειική χονδροϊτίνη, βιταμίνη C που ενισχύουν την απορρόφηση του υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό και πολλαπλασιάζουν τα οφέλη του. Στόχος της σύνθεσης είναι η αύξηση της ενυδάτωσης, της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος ενώ παράλληλα βοηθά ουσιαστικά στη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.



Σε καλλυντικές συνθέσεις
Είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά σε ορούς, μάσκες, κρέμες ματιών, καθαριστικά και βάλσαμο χειλιών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν έχει χαμηλό μοριακό βάρος για ενυδάτωση σε βάθος.

Σε οφθαλμικές σταγόνες
Επιλέγουμε ένα διάλυμα με περιεκτικότητα σε υαλουρονικό από 0,2% ως 0,6%, συμβατό με όλους τους τύπους φακών επαφής.

Πηγή: in.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Από το stergiog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου