Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Έρευνα - ανατροπή: Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν επειδή δηλητηριάστηκαν

Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν στη Γη πριν από περίπου 250 εκατομμύρια έτη και κυριάρχησαν απόλυτα για περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια.

Η ξαφνική και μαζική εξαφάνισή τους δεν έχει εξηγηθεί με βεβαιότητα, ωστόσο η πιο δημοφιλής θεωρία συνδέει το γεγονός της εξάλειψής τους με πτώση αστεροειδούς στη Γη, η οποία λέγεται πως προκάλεσε μία ξαφνική αύξηση στα επίπεδα ιριδίου. Ωστόσο μία νέα θεωρία έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, πριν από
την εξαφάνιση που συνδέεται με πτώση αστεροειδούς στη Γη, οι δεινόσαυροι είχαν ήδη αγωνιστεί να επιβιώσουν, λόγω της απότομης αύξησης των επιπέδων υδραργύρου που προκλήθηκε από τεράστιες εκρήξεις ηφαιστείων.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αποδίδουν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων σε ορισμένες εκρήξεις, γνωστές ως "Παγίδες Deccan", που ήταν τεράστιες κοίτες λάβας και που σημειώθηκαν στη σημερινή Ινδία. Οι εκρήξεις αυτές φαίνεται να αποδέσμευσαν δεκαπλάσια ποσότητα δηλητηριωδών αερίων - αλλάζοντας έτσι το κλίμα στην ατμόσφαιρα - από όσο ελευθερώθηκε στον κρατήρα Chicxulub, που είχε εμφανιστεί λίγο πολύ στην ίδια εποχή στη γεωλογική ιστορία.



"Για πρώτη φορά, μπορούμε να παράσχουμε ιδέες για τις ξεχωριστές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ηφαιστείου Deccan Traps αναλύοντας ένα και μόνο υλικό: απολιθωμένα θαλάσσια κοχύλια από μαλάκια σε όλη την υδρόγειο", δήλωσε ο Kyle Meyer, κύριος συντάκτης της νέας μελέτης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Ο υδράργυρος είναι ένα εξαιρετικά τοξικό μέταλλο που όχι μόνο οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, αλλά και στα ψάρια και την άγρια φύση. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού υδραργύρου. Τα απολιθωμένα κοχύλια, τα οποία περιέχουν υδράργυρο, δίνουν νέα πίστη στην ιδέα ότι η δηλητηρίαση από τον υδράργυρο μπορεί να έχει επηρεάσει αρνητικά τους δεινόσαυρους.

Η μαζική έκρηξη των παγίδων Deccan πιθανότατα συνέβη αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν από τον αστεροειδή που έφυγε από τον κρατήρα Chicxulub στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και "διήρκεσε, για και μετά, για σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια". Αυτές οι εκρήξεις, που συνέβησαν 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, πιστεύεται ότι έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Ινδίας.

Πηγή: News247
Από το anaskafi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου