Το κεφίρ είναι μία υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Παράγεται εύκολα και είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας.
Πολλοί προτιμούν το γάλα αγελάδας, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών, άλλοι προτιμούν το κατσικίσιο και υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν να πιούν άλλα προϊόντα γάλακτος όπως το κεφίρ.
Μπορεί κανείς να το βρει σε γεύσεις όπως
φράουλα ή μπανάνα αλλά και στην κλασική του μορφή...
Ο λόγος για το κεφίρ, ένα προϊόν που παρά το ότι αποτελεί κομμάτι της παράδοσης, τα τελευταία χρόνια έχει ξαναβρεθεί στη «μόδα».
Τι είναι όμως το κεφίρ;
Κεφίρ ή κεφίρι για άλλους ονομάζεται ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών που παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος.
Το κεφίρ μπορεί να φτιαχτεί με αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο αλλά και άλλου είδους γάλα.
Απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή του είναι η χρήση κόκκων κεφίρ, οι οποίοι αποτελούνται από μια αποικία φιλικών βακτηρίων που μοιάζουν πολύ με κουνουπίδι.
Από πού προήλθε το κεφίρ
Η λέξη κεφίρ, απαντάται στα ρωσικά τουλάχιστον από το 1884, και προέρχεται πιθανότατα από τον βόρειο Καύκασο αν και ορισμένες πηγές βλέπουν μια σύνδεση με το τουρκικό köpür (αφρός) ή τη λέξη kaf στα Περσικά που σημαίνει αφρός ή φυσαλίδες.
Εξάλλου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους γηγενείς πληθυσμούς του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.
Το παραδοσιακό κεφίρ κατασκευαζόταν σε σάκους από δέρμα κατσίκας που κρεμόταν κοντά σε κάποια πόρτα.
Όποιος περνούσε χτυπούσε τον σάκο για να ανακατεύονται καλά οι σπόροι.
Το ρόφημα αυτό εξαπλώθηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 21ου αιώνα.
Έχει γίνει γνωστό στη Λατινική Αμερική ως búlgaros, ή «βουλγαρικό ποτό».
Ποια είναι τα οφέλη του
Το κεφίρ, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ περιέχει πάνω από 30 προβιοτικά κάτι που το καθιστά πολύ καλό για τον οργανισμό.
Τα προβιοτικά προωθούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων, κρατώντας παράλληλα τα «κακά» βακτήρια υπό έλεγχο.
Όταν τα κακά βακτήρια κυριαρχούν στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να προκύψει από μια ανθυγιεινή διατροφή, την έκθεση στη ρύπανση και άλλες τοξίνες και την υπερβολική χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, ειδικά αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων, όπως διάρροια, χρόνια δυσκοιλιότητα και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Οι ζύμες βραδείας δράσης, όπως το κεφίρ, επίσης, σπάνε τη λακτόζη σε αιθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα.
Ως αποτέλεσμα της ζύμωσης, πολύ λίγη λακτόζη μένει στο κεφίρ έτσι οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να το πιούν.
Πώς να φτιάξετε σπιτικό κεφίρ
Δεν χρειάζεστε κάποιον ειδικό εξοπλισμό για να φτιάξετε στο σπιτική κεφίρ.
Το μόνο που χρειάζεται είναι το γάλα, κόκκοι κεφίρ ή σκόνη, ένα μεγάλο βάζο και ένα μικρό βαμβακερό πανί για σούρωμα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα τυροκομεία..
Αποφύγετε τη χρήση μεταλλικών εργαλείων καθώς εκτιμάται ότι βλάπτουν τους κόκκους κεφίρ.
Από το kafeneio
Πολλοί προτιμούν το γάλα αγελάδας, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών, άλλοι προτιμούν το κατσικίσιο και υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν να πιούν άλλα προϊόντα γάλακτος όπως το κεφίρ.
Μπορεί κανείς να το βρει σε γεύσεις όπως
φράουλα ή μπανάνα αλλά και στην κλασική του μορφή...
Ο λόγος για το κεφίρ, ένα προϊόν που παρά το ότι αποτελεί κομμάτι της παράδοσης, τα τελευταία χρόνια έχει ξαναβρεθεί στη «μόδα».
Τι είναι όμως το κεφίρ;
Κεφίρ ή κεφίρι για άλλους ονομάζεται ένα σύνθετο συμβιοτικό μίγμα μικροοργανισμών που παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος.
Το κεφίρ μπορεί να φτιαχτεί με αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο αλλά και άλλου είδους γάλα.
Απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή του είναι η χρήση κόκκων κεφίρ, οι οποίοι αποτελούνται από μια αποικία φιλικών βακτηρίων που μοιάζουν πολύ με κουνουπίδι.
Από πού προήλθε το κεφίρ
Η λέξη κεφίρ, απαντάται στα ρωσικά τουλάχιστον από το 1884, και προέρχεται πιθανότατα από τον βόρειο Καύκασο αν και ορισμένες πηγές βλέπουν μια σύνδεση με το τουρκικό köpür (αφρός) ή τη λέξη kaf στα Περσικά που σημαίνει αφρός ή φυσαλίδες.
Εξάλλου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους γηγενείς πληθυσμούς του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.
Το παραδοσιακό κεφίρ κατασκευαζόταν σε σάκους από δέρμα κατσίκας που κρεμόταν κοντά σε κάποια πόρτα.
Όποιος περνούσε χτυπούσε τον σάκο για να ανακατεύονται καλά οι σπόροι.
Το ρόφημα αυτό εξαπλώθηκε από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 21ου αιώνα.
Έχει γίνει γνωστό στη Λατινική Αμερική ως búlgaros, ή «βουλγαρικό ποτό».
Ποια είναι τα οφέλη του
Το κεφίρ, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ περιέχει πάνω από 30 προβιοτικά κάτι που το καθιστά πολύ καλό για τον οργανισμό.
Τα προβιοτικά προωθούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων, κρατώντας παράλληλα τα «κακά» βακτήρια υπό έλεγχο.
Όταν τα κακά βακτήρια κυριαρχούν στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να προκύψει από μια ανθυγιεινή διατροφή, την έκθεση στη ρύπανση και άλλες τοξίνες και την υπερβολική χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, ειδικά αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων, όπως διάρροια, χρόνια δυσκοιλιότητα και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Οι ζύμες βραδείας δράσης, όπως το κεφίρ, επίσης, σπάνε τη λακτόζη σε αιθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα.
Ως αποτέλεσμα της ζύμωσης, πολύ λίγη λακτόζη μένει στο κεφίρ έτσι οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να το πιούν.
Πώς να φτιάξετε σπιτικό κεφίρ
Δεν χρειάζεστε κάποιον ειδικό εξοπλισμό για να φτιάξετε στο σπιτική κεφίρ.
Το μόνο που χρειάζεται είναι το γάλα, κόκκοι κεφίρ ή σκόνη, ένα μεγάλο βάζο και ένα μικρό βαμβακερό πανί για σούρωμα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα τυροκομεία..
Αποφύγετε τη χρήση μεταλλικών εργαλείων καθώς εκτιμάται ότι βλάπτουν τους κόκκους κεφίρ.
Από το kafeneio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου