Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Πρώτο «φάρμακο» για το Πάρκινσον

Από τη Ρίτα Μελά

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στους άνδρες, η τεραζοσίνη, ίσως να επιβραδύνει την ανίατη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με μια διεθνή επιστημονική ομάδα.
Η ουσία, που χαλαρώνει τους μυς της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, διευκολύνοντας την ούρηση, φαίνεται ότι έχει και θεραπευτική δράση στα
εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά λόγω της νόσου του Πάρκινσον.
Το φάρμακο πιθανώς μπορεί να «φρενάρει» την επιδείνωση της νόσου, κάτι που έως τώρα κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει πετύχει. Οι υπάρχουσες σήμερα θεραπείες βοηθούν στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων, όμως ούτε επιβραδύνουν ούτε αναστρέφουν την απώλεια νευρώνων που επιφέρει η νόσος.

Η τεραζοσίνη ενεργοποιεί ένα ένζυμο (PGK1) που ενισχύει την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και έτσι βοηθά να αποτραπεί ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων, «φρενάροντας» τη νευροεκφύλιση.
Η μείωση της παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα λόγω της γήρανσης του ανθρώπου συνιστά βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Πάρκινσον. Τα αρχικά πειράματα σε ζώα, στα οποία χορηγήθηκε η δραστική ουσία τεραζοσίνη, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της υγείας τους, γι’ αυτό και αποφασίστηκε μια πρώτη μελέτη σε ανθρώπους, η οποία επίσης είχε ελπιδοφόρα αποτελέσματα.



Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Μάικλ Γουέλς του πανεπιστημίου της Αϊόβα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», μελέτησαν 2.800 ασθενείς με Πάρκινσον που έπαιρναν τεραζοσίνη για τον προστάτη, καθώς και άλλους 15.400 με Πάρκινσον που ακολουθούσαν, όμως, διαφορετική φαρμακευτική θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη, η οποία δεν επιδρούσε στο ένζυμο PGK1.
Από τη συγκριτική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας (της τεραζοσίνης) εμφάνισαν καλύτερη διαχρονική εξέλιξη όσον αφορά τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της νόσου του Πάρκινσον. Κατόπιν τούτου οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω φάρμακο αξίζει να δοκιμαστεί σε μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη, την οποία σκοπεύουν να αρχίσουν φέτος.

Πηγή Εφημερίδα Δημοκρατία
(Photo: Shutterstock)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Από το stergiog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου