Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς να ταΐσεις 1 εκατομμύριο ανθρώπους στον Άρη; Με γρύλους

Δεν είναι και πολύ εύκολο να μεταφέρεις μια αγελάδα στο διάστημα.

Τι χρειάζεται, άραγε, για να ταΐσεις μια αποικία 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στον Άρη;
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, σίγουρα εργαστηριακά κρέατα, σπαρτά που μπορούν να μεγαλώνουν σε τούνελ και φάρμες βρώσιμων εντόμων, κυρίως γρύλων.
Σας φαίνεται αστείο;
Δεν είναι!

Όταν με το καλό «πατήσουμε» στον Άρη και
«εγκατασταθούμε» σε αυτόν, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας θα είναι τα τρόφιμα. Η NASA σκοπεύει να βάλει ειδικά σκάφη (σαν λεωφορεία), τα οποία θα εκτελούν δρομολόγια μετ’ επιστροφής για τον ανεφοδιασμό, η ιδιωτική εταιρεία SpaceX, ωστόσο, έχει ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο όραμα: Την ανάπτυξη πολιτισμού στον «κόκκινο πλανήτη»! Και η πιο πρακτική λύση, για να συμβεί αυτό, αν μιλάμε, φυσικά, για μακροχρόνια διαμονή στον Άρη, περιλαμβάνει την εξασφάλιση πόρων που υπάρχουν ήδη εκεί!
Οι πέντε βασικοί αναλώσιμοι πόροι, λοιπόν, είναι η ενέργεια, το νερό, το οξυγόνο, τα δομικά υλικά και τα τρόφιμα. Οι πρώτοι τέσσερις είναι άφθονοι (και όμως) στον Άρη. Για παράδειγμα, η ηλιακή ενέργεια, πιθανώς σε συνδυασμό με αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ενέργειας για τους… Αρειανούς. Επίσης, ο πάγος και τα υγρά μέταλλα στον Άρη είναι πηγές νερού. Το διοξείδιο του άνθρακα, δε, μπορεί να μετατραπεί σε οξυγόνο, ενώ το αρειανό έδαφος μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε τούβλα για δομικά υλικά.

Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο τρόφιμο στον Άρη και δεν υπάρχει και εύκολος (ή γνωστός) τρόπος, προκειμένου να το δημιουργήσει ο άνθρωπος, από οποιαδήποτε πρώτη ύλη υπάρχει στον «κόκκινο πλανήτη» -χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, έναν απλό χημικό αντιδραστήρα. «Το πρόβλημα του φαγητού είναι, πιθανότατα, το πιο δύσκολο από αυτά που πρέπει να λύσει ο άνθρωπος κατά τη διαμονή του στον Άρη. Δεν μπορεί να το… εισάγει, οπότε θα πρέπει να αποκτήσει αυτάρκεια», τονίζει ο Keith Cannon, ένας ακαδημαϊκός διαστημικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ορλάντο.
                    
Δεδομένης αυτής της πρόκλησης, οι επιστήμονες αποφάσισαν να ερευνήσουν το πώς μπορεί ο άνθρωπος να πετύχει τον ριζοσπαστικό στόχο, να παράξει, δηλαδή, αρκετό φαγητό, στον ίδιο τον Άρη, προκειμένου να τροφοδοτήσει μία αποικία 1 εκατομμυρίου ψυχών! «Συνεργαζόμασταν με πολλούς ανθρώπους, που ήθελαν να καλλιεργήσουν φυτά στα προσομοιωμένα εδάφη του Άρη που δημιουργήσαμε, και αυτό μας οδήγησε στο να δούμε, τελικά, πού οδηγεί η έρευνα για την παραγωγή τροφίμων, για μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές στο φεγγάρι ή στον Άρη», συμπλήρωσε ο Cannon και πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης περιελάμβανε λαχανικά πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και οι τελευταίες καινοτομίες σε εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών δεν ελήφθησαν ποτέ υπόψη. Αναλογιστήκαμε λοιπόν: Αντί για μία σύντομη αποστολή τύπου NASA στον Άρη, τι θα χρειαζόταν για να τροφοδοτήσουμε μία πόλη 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, όπως η SpaceX οραματίζεται;».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η εκτροφή ζώων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας τους δεν θα ήταν πρακτικά εφικτή στον Άρη. Προφανώς, δεν είναι και πολύ εύκολο να ταξιδέψει μια αγελάδα στο διάστημα… Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι πολλοί άνθρωποι από αυτό το 1 εκατομμύριο θα είναι χορτοφάγοι. Η λύση; Τα εργαστηριακά κρέατα, τα σπαρτά που μπορούν να μεγαλώσουν σε τούνελ και, κυρίως, οι φάρμες βρώσιμων εντόμων, ειδικά των γρύλων! Μόλις πριν από πέντε χρόνια, άλλωστε, άνοιξε στις ΗΠΑ η πρώτη φάρμα γρύλων, από τους οποίους παράγεται αλεύρι! Είναι φιλικό για το περιβάλλον, εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό. Ακόμα και η γεύση του, λένε, είναι ικανοποιητική. Για τα γούστα του δυτικού ουρανίσκου, τα έντομα μπορεί να φαίνονται απωθητικά. Και όμως, πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ πρότεινε τα έντομα ως το φαγητό του μέλλοντος! Άρα, θα ήταν μία εξαιρετική λύση για μία πιθανή αποικία ανθρώπων στον Άρη, αρκεί να ξεπεράσουμε την αποστροφή μας…



Τώρα, για όσους δεν τα καταφέρουν, υπάρχει και η «κυτταρική γεωργία», δηλαδή τα τρόφιμα που παράγονται από κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. «Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους στον Άρη να έχουν μία κάπως πιο οικεία διατροφή», ανέφεραν οι ερευνητές. «Τα πάντα, από τα φύκια έως το κρέας και τα ψάρια μέχρι το γάλα χωρίς αγελάδες και τα αυγά χωρίς κοτόπουλο, είναι τώρα δυνατά», τονίζουν.
                     
Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου