Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Μόνο στο el: Οι διαφορές ανάμεσα στην Τεχνητή και στην ανθρώπινη νοημοσύνη (Βίντεο)

Στην εποχή μας η τεχνολογία έχει παρουσιάσει μια τρομακτική άνοδο.
Λίγα λόγια για την Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχουν νευρωνικά δίκτυα τα οποία κάνουν ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους. Μιμούνται τα νεύρα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Υπάρχουν ψηφιακά νεύρα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Οι πληροφορίες περνάνε μέσα σε αυτά τα ψηφιακά δίκτυα, έπειτα από υπολογισμούς.

Πρέπει να γνωρίζουμε την
διαφορά ή μάλλον τις διαφορές που έχει η τεχνητή νοημοσύνη, από την ανθρώπινη.

Η τεχνητή νοημοσύνη «σκέφτεται» με τα νευρωνικά δίκτυα, τα οποία είναι ψηφιακά και όχι βιολογικά. Έχουν δηλαδή κυκλώματα, τσιπάκια, αριθμούς και χαρακτήρες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι βιολογικός.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περίπου 100,000,000,000 νευρώνες. Ο ψηφιακός εγκέφαλος (τεχνητή νοημοσύνη δηλαδή), έχει 300 νευρώνες.Ο ψηφιακός εγκέφαλος έχει επίπεδα και ο κάθε νευρώνας συνδέεται με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο αυτό δεν συμβαίνει. Κάθε μέρος του εγκεφάλου μας, κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά να το πούμε λαϊκά.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί περίπου 20 βατ για να λειτουργεί και να εκτελεί τις εντολές που όλοι γνωρίζουμε. Τα laptop ξοδεύουν την ίδια ενέργεια για να κάνουν πολύ λιγότερα πράγματα.
Ο ψηφιακός εγκέφαλος αποτελείται από επίπεδα όπως προαναφέραμε. Κάθε επίπεδο μπαίνει σε μια συγκεκριμένη σειρά. Υπάρχει απόλυτη οργάνωση δηλαδή. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο αυτό δεν συμβαίνει. Το μυαλό μας όμως μπορεί να έχει πολλές παράλληλες λειτουργίες. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η τεχνητή νοημοσύνη (μέχρι στιγμής).
Στον ψηφιακό εγκέφαλο, οι νευρώνες μπορούν εύκολα να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται με «ένα κλίκ». Αυτό δεν συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την παραδεκτή επιστήμη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ πιο αργός, από οποιονδήποτε ψηφιακό. Ένα απλό laptop που χρησιμοποιούμε στις μέρες μας, εκτελεί περίπου 10,000,000,000 διεργασίες (υπολογισμούς κ.α) ανά δευτερόλεπτο, ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος… 1,000 ανά δευτερόλεπτο.
Ο ψηφιακός εγκέφαλος μαθαίνει από το αποτέλεσμα μιας διεργασίας. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι σωστό, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να βγει το σωστό. Η επιστήμη δεν έχει εξηγήσει επαρκώς πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε αυτό το κομμάτι, πάντως διαφέρει από τον ψηφιακό.
Ο ψηφιακός εγκέφαλος για να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, ξεκινάει πάντα από την αρχή. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όμως, ξεκινάει από κάποια βάση.
Συμπέρασμα: Οι ψηφιακοί νευρώνες δεν έχουν την δυνατότητα να «σκέφτονται» έξω από το «κουτί». Έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες. Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι από την άλλη, έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν εντελώς «τρόπο σκέψης». Όπως διαβάσατε όμως, η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει καλύτερα αποτελέσματα στους υπολογισμούς που κάνει και φυσικά είναι πιο..γρήγορη. Να σημειωθεί ότι αναφέραμε τις δυνατότητες που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σύμφωνα με τα όσα λένε οι επιστήμονες. Στην πραγματικότητα κανένας δεν ξέρει, τι δυνατότητες έχει ή μπορεί να αποκτήσει.



Δείτε το βίντεο:
                     
Photo:pexels
Από το el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου