Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Λύθηκε το μυστήριο: Πώς κατασκεύασαν τους ναούς οι αρχαίοι Έλληνες

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο πρώτος "γερανός" που έχει υπάρξει ποτέ παγκοσμίως χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες 150 χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι γνωρίζαμε...
Για λύση του μυστηρίου σχετικά με τον τρόπο που οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν τους ναούς τους, κάνει λόγο επιστημονική έρευνα, καθώς διαπιστώθηκε ο "πρώτος γερανός" που έχει υπάρξει ποτέ παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, που
δημοσιεύτηκε στο Annual of the British School at Athens, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν "γερανούς" 150 χρόνια νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε. Μερικοί από τους αρχαιότερους ναούς μας κατασκευάστηκαν με τη χρήση ενός περίπλοκου συστήματος σχοινιών, μοχλών και κορμών, περίπου πριν από 2.700 χρόνια.

Πριν από τους Έλληνες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μεγάλες ράμπες για να σηκώσουν τεράστια πέτρινα μπλοκ για την κατασκευή ναών και πυραμίδων. Αυτό άλλαξε με την εφεύρεση του γερανού, ένας τρόπος τόσο αποτελεσματικός, που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου στο πέρασμα των ετών.
"Η κύρια ανακάλυψη των Ελλήνων στην κατασκευαστική τεχνολογία είναι ο γερανός. Δεν είναι γνωστό ότι οι προηγούμενοι πολιτισμοί τον χρησιμοποιούσαν και παραμένει βασικό μηχάνημα στις κατασκευές χωρίς σημαντικές αλλαγές εδώ και σχεδόν 25 αιώνες" δήλωσε ο αρχαιολόγος Αλεσάντρο Πιερατίνι από το πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ.
Με τα μέχρι πρότινος στοιχεία που είχαμε, γνωρίζαμε ότι οι Έλληνες σκέφτονταν την ιδέα του γερανού τον 6ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι γινόταν χρήση ενός πολύπλοκου συστήματος ανύψωσης σχεδόν 150 χρόνια νωρίτερα. Αυτό προέκυψε από τις αυλακώσεις που είχαν χαραχθεί σε πέτρινους όγκους που έχουν απομείνει σε μερικούς από τους πρώτους ναούς των αρχαίων Ελλήνων. Χτισμένες στα Ίσθμια και την Κόρινθο, οι τεράστιες κατασκευές έγιναν με τη χρήση πέτρινων μπλοκ βάρους 400 κιλών κάποια στιγμή τον 7ο αιώνα π.Χ.
Ανάλυση των αυλακώσεων σε συνδυασμό με πειράματα με σχοινιά όπως θα γίνονταν σε εκείνο το σημείο της ιστορίας, αποκαλύπτει ότι οι πέτρες έχουν ανυψωθεί και έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά στη θέση τους.



Τα σχοινιά πέρασαν μέσα από τις αυλακώσεις και τυλίχθηκαν γύρω από την πέτρα, πριν ανασηκωθούν με ένα γερανοειδές εξάρτημα.
Οι τομές και τα αυλάκια σε μερικά από τα μπλοκ υποδηλώνουν ότι αυτά μπήκαν στη θέση τους αφού άρθηκαν χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο σύστημα κυλίνδρων και μοχλών.
Αυτό έθεσε τη βάση για τους μεταγενέστερους, πιο πολύπλοκους γερανούς που βοήθησαν τους Έλληνες να κατασκευάσουν γιγάντιους ναούς.
Από το kafeneio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου