Ο Σιντ Βίσιους ήταν ο διάσημος μπασίστας των Sex Pistols. Ήταν όμως και δολοφόνος;
Η εικονική ενσάρκωση της πανκ της δεκαετίας του 1970 ήταν ένας κοκαλιάρης Εγγλέζος, ο Τζον Σάιμον Ρίτσι (John Simon Ritchie), γνωστός στο ευρύ κοινό ως Σιντ Βίσιους (Sid Vicious). Σχεδόν εντελώς συνυφασμένος με την κακή συμπεριφορά, το αλκοόλ και την χλεύη, ο Βίσιους έκανε το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στο σύνθημά του. Σε έναν πιο τέλειο κόσμο, η φήμη του θα ήταν εκείνου του
πρώην μπασίστα και ενίοτε του τραγουδιστή του punk rock συγκροτήματος Sex Pistols.
Όμως, ο Βίσους είναι γνωστός και ως ένας εθισμένος στην ηρωίνη και ο πιθανός δολοφόνος της φίλης και συνεργάτιδάς του, της Νάνσι Σπάνγκεν (Nancy Spungen).
Τα πρώτα χρόνια του Σιντ στο Λονδίνο
Ο Τζον Σάιμον Ρίτσι γεννήθηκε στο Λιούισαμ της Αγγλίας το 1957. Η μητέρα του, Ανν, κατετάγη στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία όταν παράτησε το σχολείο, ενώ ο πατέρας του, Τζον, το πρωί ήταν φρουρός στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και το βράδυ μουσικός της τζαζ. Το ζευγάρι δεν παρέμεινε μαζί και η Ανν, το 1965, παντρεύτηκε στην Ισπανία τον Κρίστοφερ Μπέβερλυ (Christopher Beverley). Ο Ρίτσι πήρε το όνομα του πατέρα του και το επώνυμο του πατριού του, οπότε ήταν πλέον γνωστός ως Τζον Μπέβερλυ (John Beverley). Αυτό, μέχρι να αποκτήσει το όνομα Σιντ Βίσιους (Sid Vicious).
Έξι μήνες αργότερα, όταν πέθανε ο πατριός του, η Ανν φέρεται να χρησιμοποίησε τον μικρό Ρίτσι ως βαποράκι ναρκωτικών κρύβοντας χασίσι στο παντελόνι του για να το πουλάει σε ταξίδια από και προς την Αγγλία. Τα ναρκωτικά θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Βίσιους. Αργότερα, παρακολούθησε το Τεχνικό Κολλέγιο του Χάκνεϊ όπου γνώρισε τον μελλοντικό συνεργάτη σε μπάντα, Τζον Λίντον (John Lydon). Ο Λίντον περιέγραψε τον Ρίτσι ως οπαδό του Ντέιβιντ Μπόουι. Το διάσημο ψευδώνυμο προήρθε από το χάμστερ που είχε ο Λίντον, τον Σιντ, που είχε δαγκώσει τον Ρίτσι, με αποτέλεσμα να αναφωνήσει "Sid is really vicious" (ο Σιντ είναι πραγματικά κακός!). Ως εκ τούτου, το πανκ alter ego του Ρίτσι προερχόταν από ένα επιθετικό χάμστερ. Οι δυο τους άρχισαν να παίζουν μουσική στους δρόμους. Ήταν τόσο κακοί που ο κόσμος τους έδινε χρήματα για να σταματήσουν να παίζουν και να "πάνε κάπου αλλού".
Σε ένα άλλο, προ-Sex Pistols αξιοσημείωτο περιστατικό, ο Βίσιους παραλίγο να παντρευτεί την Κρίσι Χάιντ (Chrissie Hynde). Η προ-Pretenders Χάιντ χρειάστηκε άδεια εργασίας στην Αγγλία. Οι δύο τους γνωρίστηκαν επειδή σύχναζαν στο κατάστημα ρούχων της Βίβιαν Γουέστγουντ και του Μάλκολμ Μκλάρεν. Όμως, δε συνέβη ποτέ. Ο Βίσιους, την ημέρα του γάμου, ήταν στο δικαστήριο με την κατηγορία της επίθεσης.
Επίσης, ο Βίσιους έπαιξε ντραμς για το ροκ συγκρότημα Siouxsie and the Banshees στην πρώτη τους συναυλία στο 100 Club Punk Festival του Λονδίνου το 1976. Όμως, η ώρα της πραγματικής φήμης δεν είχε έρθει ακόμα.
Ο Σιντ Βίσιους και οι Sex Pistols
Ενώ ο Σιντ τριγυρνούσε σε διάφορες μπάντες στο Λονδίνο, αλλά και σε θεραπείες επειδή είχε σκέψεις αυτοκτονίας, ο μάνατζερ και σχεδιαστή μόδας Μάλκολμ Μακλάρε ίδρυσε τους Sex Pistols. Ο Λίντον, ο οποίος ήταν γνωστός και ως Τζόνι Ρότεν (Johnny Rotten), ήταν ο frontman, κιθαρίστας ο Στιβ Τζόουνς (Steve Jones), ντράμερ ο Πολ Κουκ (Paul Cook) και μπασίστας ο Γκλεν Μάτλοκ (Glen Matlock). Ο Βίσιους υποτίθεται ότι παρακολούθησε όλες τις συναυλίες και έτσι, όταν ο Μάτλοκ έφυγε, απλά μπήκε στην μπάντα ο Βίσιους.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία της πανκ.
Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο Βίσιους δεν μπορούσε να παίξει το μπάσο για να σώσει τη ζωή του. Ή μήπως μπορούσε;
"Μπορούσε ο Σιντ να παίξει μπάσο; Δεν ξέρω", έχει δηλώσει ο ιδρυτής των The Clash, Κιθ Λεβίν (Keith Levene). "Αλλά ένα πράγμα που ξέρω είναι ότι ο Σιντ έκανε τα πράγματα γρήγορα. Ένα βράδυ, έπαιξε το πρώτο άλμπουμ των Ramones ασταμάτητα, όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, ο Σιντ μπορούσε να παίξει το μπάσο. Αυτό ήταν".
Όποια και αν ήταν η μουσική ικανότητά του, οι συνεργάτες του λέγεται ότι, περιστασιακά, έβγαζαν από την πρίζα τον ενισχυτή του. Άλλες φορές, έδινε ζωντανές παραστάσεις με σπασμένο όργανο. Στο άλμπουμ ορόσημο των Pistols, Never Mind the Bollocks, Here's The Sex Pistols, δεν έπαιξε καν ο ίδιος. Στο στούντιο, μπάσο έπαιξε ο κιθαρίστας Στιβ Τζόουνς, καθώς ο Vicious Βίσιους εκείνη την εποχή νοσηλευόταν για ηπατίτιδα.
Ενώ ο Σιντ είχε την άσχημη φήμη ότι έκανε διάφορα τρελά -όπως έκανε χρήση speed που είχε αναμίξει με εμετό και νερό τουαλέτας- οι στενοί φίλοι του ήξεραν ένα διαφορετικό άτομο.
"Έχει καλή αίσθηση του χιούμορ, ήταν ανόητος, γλυκός", θυμάται ο μουσικός Στίβεν Σεβερίν (Steve Severin). Και δεν ήταν ο μόνος.
Η θητεία του Βίσιους στο συγκρότημα ήταν σχετικά βραχύβια. Τα πράγματα κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πρώτης και μοναδικής περιοδείας της μπάντας στις ΗΠΑ το 1978, καθώς ο εθισμός του στην ηρωίνη μεγάλωνε. Επίσης, συμμετείχε σε σκηνές βίας με οπαδούς, όπως όταν χτύπησε έναν από αυτούς στο κεφάλι με το μπάσο του. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να ξεκινήσει σόλο καριέρα με νέο μάνατζερ. Μια σημαντική προσωπικότητα που υπήρχε ήδη στη ζωή του.
Η Νάνσι Σπάνγκεν
Το 1975, η 17χρονη Νάνσυ παράτησε το κολλέγιο και μετακόμισε από τη Φιλαδέλφεια στη Νέα Υόρκη.
Όπως ο Βίσιους, και η ίδια είχε το δικό της ταραγμένο παρελθόν και ήταν ένα διαφορετικό είδος γκρούπι. "Ήταν φανερά ειλικρινής γι' αυτό: έφερνε ναρκωτικά στις μπάντες ... Για να είσαι γκρούπι έπρεπε να είσαι ψηλή και κοκαλιάρα και να έχεις μοντέρνα ρούχα ... Αλλά υπήρρε και η Νάνσυ. Δεν προσπαθούσε να είναι χαριτωμένη ή γοητευτική. Δεν έλεγε στον κόσμο ότι ήταν μοντέλο ή χορεύτρια. Είχε καστανά μαλλιά και ήταν λίγο υπέρβαρη. Βασικά είπε: 'Ναι, είμαι πόρνη και δεν με νοιάζει'", όπως έχει δηλώσει η φωτογράφος Eileen Polk.
Ωστόσο, η σφοδρή και μαχητική συμπεριφορά της Σπάνγκεν δεν τις απέφερε πολλούς αληθινούς φίλους. Στη διάρκεια μερικών χρόνων, οι μοναδικοί που ακόμα έκαναν παρέα μαζί της ήταν οι μουσικοί που έπαιρναν ναρκωτικά από αυτήν. Ανάμεσα σε αυτούς -φυσικά- και ο Σιντ Βίσιους.
Οι δύο τους ήταν αχώριστοι από τη στιγμή που συναντήθηκαν το 1977. Οι υπόλοιπου των Sex Pistols δεν την ήθελαν και ουσιαστικά την είχαν απαγορεύσει από την τελευταία περιοδεία τους. Μετά τη μοιραία διάλυση, ο Σιντ και η Νάνσι τρύπωσαν στο ξενοδοχείο Chelsea στη Νέα Υόρκη, όπου προετοίμαζαν την σόλο καριέρα του Σιντ, με την Νανσί να ενεργεί ως μάνατζέρ του.
Αν και η φήμη της Νάνσι προηγούνταν της ίδιας, πιθανότατα υπέφερε -και- από σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχικές ασθένειες. Ήταν διαταραγμένη από τη γέννησή της, έχοντας επιτεθεί ακόμη και στη μητέρα της με ένα σφυρί.
"Η ηθική μας δε σήμαινε τίποτα γι' αυτήν, απλώς θα περνούσε τη γραμμή, θα χάρασσε μια νέα και στη συνέχεια θα την περνούσε και αυτή", έγραψε η μητέρα της. Κατά συνέπεια, η Σπάνγκεν ήτα μεταξύ ψυχιατρικών νοσοκομείων και οικοτροφείων πριν καταλήξει στο Μεγάλο Μήλο, αναζητώντας οτιδήποτε αναζητούσε.
Στο δωμάτιο 100 του ξενοδοχείου Chelsea
Στις 12 Οκτωβρίου του 1978, η Νάνσι Σπάνγκεν βρέθηκε νεκρή στο πάτωμα του μπάνιου του δωματίου 100 που μοιραζόταν με τον Βίσιους στο ξενοδοχείο Chelsea.
Η αιτία: εσωτερική αιμορραγία λόγω τραύματος μαχαιριού στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ο Vicious φέρεται ότι την βρήκε και κάλεσε στη ρεσεψιόν για βοήθεια. "Ο Σιντ, βρέθηκε να περιπλανιέται στους διαδρόμους αναστατωμένος, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της", ανέφερε η The Independent. "Αν και αρχικά ομολόγησε το έγκλημα, αργότερα το αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι κοιμόταν όταν εκείνη πέθανε".
"Το έκανα", είπε στην αστυνομία, "γιατί είμαι βρωμόσκυλο". Αυτή η ειρωνική εξομολόγηση έγινε σαν το καρφί στο φέρετρο για εκείνους που πίστευαν ότι πράγματι την είχε δολοφονήσει. Ωστόσο, ο Βίσιους έκανε πολλές αντιφατικές δηλώσεις για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ.
Υπήρξαν θεωρίες για πιθανή διπλή αυτοκτονία, κάτι που ακούγεται λογικό ενώ κάποιος είναι φτιαγμένος με υδρομορφόνη και βαρβιτουρικά. Υπήρξαν μάρτυρες που υποστήριξαν ότι ο Βίσιους είχε κάνει χρήση 30 δισκίων βαρβιτουρικών το βράδυ πριν από το θάνατο της Νάνσι -αρκετά για να κρατήσουν κάποιον αναίσθητο για ώρες.
Πώς θα μπορούσε ο Σιντ, όντας σε τέτοια κατάσταση, να δολοφονήσει; Είναι δυνατόν, κάποιος από τους πολλούς που μπήκαν και βγήκαν από το δωμάτιο 100 εκείνη τη νύχτα να ήταν πραγματικά ο ένοχος για τον φόνο;
Αυτή είναι η βάση της θεωρίας ότι ο Rockets Redglare, ο έμπορος ναρκωτικών που έδωσε στη Νάνσι τα οπιούχα χάπια εκείνη τη νύχτα, να την μαχαίρωσε, όταν εκείνη τον έπιασε να κλέβει μετρητά. Αυτό πιστεύει ότι συνέβη ο Phil Strongman, ο συγγραφέας του "Pretty Vacant: A History of U.K. Punk".
"Ο Rockets Redglare, αδιάφορα, παραδέχτηκε σε αρκετούς άλλου που τα έπινε ένα βράδυ ότι στην πραγματικότητα εκείνος ήταν που είχε ληστέψει και μαχαίρωσε τη Νάνσι Σπάνγκεν -και για να το αποδείξει έδειξε μια χούφτα αιματοβαμμένα δολάρια", γράφει.
Υπάρχουν όμως και πολλοί που πιστεύουν ότι η Νάνσι αυτομαχαιρώθηκε.
Ο Σιντ Βίσιους μετά την τραγωδία
Και αν;
Η Ανν Μπεβερλι συντηρούσε την αθωότητα του γιου της. Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι βρήκε ένα σημείωμα στην τσέπη του Σιντ μετά τη δολοφονία της Νάνσι, που υπαινίσσεται τη θεωρία της διπλής αυτοκτονίας.
"Υπάρχει η φήμη ότι αυτός και η Νάνσι είχαν συνάψει σύμφωνο, αλλά ποιος ξέρει;", είπε η φίλη Eileen Polk. "Η δολοφονία της Νάνσι δεν διερευνήθηκε διεξοδικά και εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλοί που τους περιτριγύριζαν. Αν εκείνος δεν είχε πεθάνει τότε και εκδικαζόταν η υπόθεση, μπορεί και να απαλλάσονταν".
από: ati
Από το 3otiko
Follow @tiniosΗ εικονική ενσάρκωση της πανκ της δεκαετίας του 1970 ήταν ένας κοκαλιάρης Εγγλέζος, ο Τζον Σάιμον Ρίτσι (John Simon Ritchie), γνωστός στο ευρύ κοινό ως Σιντ Βίσιους (Sid Vicious). Σχεδόν εντελώς συνυφασμένος με την κακή συμπεριφορά, το αλκοόλ και την χλεύη, ο Βίσιους έκανε το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στο σύνθημά του. Σε έναν πιο τέλειο κόσμο, η φήμη του θα ήταν εκείνου του
πρώην μπασίστα και ενίοτε του τραγουδιστή του punk rock συγκροτήματος Sex Pistols.
Όμως, ο Βίσους είναι γνωστός και ως ένας εθισμένος στην ηρωίνη και ο πιθανός δολοφόνος της φίλης και συνεργάτιδάς του, της Νάνσι Σπάνγκεν (Nancy Spungen).
Τα πρώτα χρόνια του Σιντ στο Λονδίνο
Ο Σιντ Βίσιους με τη μητέρα του, Ανν Μπέβερλι |
Έξι μήνες αργότερα, όταν πέθανε ο πατριός του, η Ανν φέρεται να χρησιμοποίησε τον μικρό Ρίτσι ως βαποράκι ναρκωτικών κρύβοντας χασίσι στο παντελόνι του για να το πουλάει σε ταξίδια από και προς την Αγγλία. Τα ναρκωτικά θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Βίσιους. Αργότερα, παρακολούθησε το Τεχνικό Κολλέγιο του Χάκνεϊ όπου γνώρισε τον μελλοντικό συνεργάτη σε μπάντα, Τζον Λίντον (John Lydon). Ο Λίντον περιέγραψε τον Ρίτσι ως οπαδό του Ντέιβιντ Μπόουι. Το διάσημο ψευδώνυμο προήρθε από το χάμστερ που είχε ο Λίντον, τον Σιντ, που είχε δαγκώσει τον Ρίτσι, με αποτέλεσμα να αναφωνήσει "Sid is really vicious" (ο Σιντ είναι πραγματικά κακός!). Ως εκ τούτου, το πανκ alter ego του Ρίτσι προερχόταν από ένα επιθετικό χάμστερ. Οι δυο τους άρχισαν να παίζουν μουσική στους δρόμους. Ήταν τόσο κακοί που ο κόσμος τους έδινε χρήματα για να σταματήσουν να παίζουν και να "πάνε κάπου αλλού".
Σε ένα άλλο, προ-Sex Pistols αξιοσημείωτο περιστατικό, ο Βίσιους παραλίγο να παντρευτεί την Κρίσι Χάιντ (Chrissie Hynde). Η προ-Pretenders Χάιντ χρειάστηκε άδεια εργασίας στην Αγγλία. Οι δύο τους γνωρίστηκαν επειδή σύχναζαν στο κατάστημα ρούχων της Βίβιαν Γουέστγουντ και του Μάλκολμ Μκλάρεν. Όμως, δε συνέβη ποτέ. Ο Βίσιους, την ημέρα του γάμου, ήταν στο δικαστήριο με την κατηγορία της επίθεσης.
Επίσης, ο Βίσιους έπαιξε ντραμς για το ροκ συγκρότημα Siouxsie and the Banshees στην πρώτη τους συναυλία στο 100 Club Punk Festival του Λονδίνου το 1976. Όμως, η ώρα της πραγματικής φήμης δεν είχε έρθει ακόμα.
Ο Σιντ Βίσιους και οι Sex Pistols
Ενώ ο Σιντ τριγυρνούσε σε διάφορες μπάντες στο Λονδίνο, αλλά και σε θεραπείες επειδή είχε σκέψεις αυτοκτονίας, ο μάνατζερ και σχεδιαστή μόδας Μάλκολμ Μακλάρε ίδρυσε τους Sex Pistols. Ο Λίντον, ο οποίος ήταν γνωστός και ως Τζόνι Ρότεν (Johnny Rotten), ήταν ο frontman, κιθαρίστας ο Στιβ Τζόουνς (Steve Jones), ντράμερ ο Πολ Κουκ (Paul Cook) και μπασίστας ο Γκλεν Μάτλοκ (Glen Matlock). Ο Βίσιους υποτίθεται ότι παρακολούθησε όλες τις συναυλίες και έτσι, όταν ο Μάτλοκ έφυγε, απλά μπήκε στην μπάντα ο Βίσιους.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία της πανκ.
Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο Βίσιους δεν μπορούσε να παίξει το μπάσο για να σώσει τη ζωή του. Ή μήπως μπορούσε;
"Μπορούσε ο Σιντ να παίξει μπάσο; Δεν ξέρω", έχει δηλώσει ο ιδρυτής των The Clash, Κιθ Λεβίν (Keith Levene). "Αλλά ένα πράγμα που ξέρω είναι ότι ο Σιντ έκανε τα πράγματα γρήγορα. Ένα βράδυ, έπαιξε το πρώτο άλμπουμ των Ramones ασταμάτητα, όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, ο Σιντ μπορούσε να παίξει το μπάσο. Αυτό ήταν".
Όποια και αν ήταν η μουσική ικανότητά του, οι συνεργάτες του λέγεται ότι, περιστασιακά, έβγαζαν από την πρίζα τον ενισχυτή του. Άλλες φορές, έδινε ζωντανές παραστάσεις με σπασμένο όργανο. Στο άλμπουμ ορόσημο των Pistols, Never Mind the Bollocks, Here's The Sex Pistols, δεν έπαιξε καν ο ίδιος. Στο στούντιο, μπάσο έπαιξε ο κιθαρίστας Στιβ Τζόουνς, καθώς ο Vicious Βίσιους εκείνη την εποχή νοσηλευόταν για ηπατίτιδα.
Οι Sex Pistols με τον Μακλάρεν |
"Έχει καλή αίσθηση του χιούμορ, ήταν ανόητος, γλυκός", θυμάται ο μουσικός Στίβεν Σεβερίν (Steve Severin). Και δεν ήταν ο μόνος.
Η θητεία του Βίσιους στο συγκρότημα ήταν σχετικά βραχύβια. Τα πράγματα κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πρώτης και μοναδικής περιοδείας της μπάντας στις ΗΠΑ το 1978, καθώς ο εθισμός του στην ηρωίνη μεγάλωνε. Επίσης, συμμετείχε σε σκηνές βίας με οπαδούς, όπως όταν χτύπησε έναν από αυτούς στο κεφάλι με το μπάσο του. Έτσι λοιπόν, αποφάσισε να ξεκινήσει σόλο καριέρα με νέο μάνατζερ. Μια σημαντική προσωπικότητα που υπήρχε ήδη στη ζωή του.
Η Νάνσι Σπάνγκεν
Το 1975, η 17χρονη Νάνσυ παράτησε το κολλέγιο και μετακόμισε από τη Φιλαδέλφεια στη Νέα Υόρκη.
Όπως ο Βίσιους, και η ίδια είχε το δικό της ταραγμένο παρελθόν και ήταν ένα διαφορετικό είδος γκρούπι. "Ήταν φανερά ειλικρινής γι' αυτό: έφερνε ναρκωτικά στις μπάντες ... Για να είσαι γκρούπι έπρεπε να είσαι ψηλή και κοκαλιάρα και να έχεις μοντέρνα ρούχα ... Αλλά υπήρρε και η Νάνσυ. Δεν προσπαθούσε να είναι χαριτωμένη ή γοητευτική. Δεν έλεγε στον κόσμο ότι ήταν μοντέλο ή χορεύτρια. Είχε καστανά μαλλιά και ήταν λίγο υπέρβαρη. Βασικά είπε: 'Ναι, είμαι πόρνη και δεν με νοιάζει'", όπως έχει δηλώσει η φωτογράφος Eileen Polk.
Ωστόσο, η σφοδρή και μαχητική συμπεριφορά της Σπάνγκεν δεν τις απέφερε πολλούς αληθινούς φίλους. Στη διάρκεια μερικών χρόνων, οι μοναδικοί που ακόμα έκαναν παρέα μαζί της ήταν οι μουσικοί που έπαιρναν ναρκωτικά από αυτήν. Ανάμεσα σε αυτούς -φυσικά- και ο Σιντ Βίσιους.
Η Νάνσι, ο Σιντ και ο Lemmy των Motörhead |
Αν και η φήμη της Νάνσι προηγούνταν της ίδιας, πιθανότατα υπέφερε -και- από σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχικές ασθένειες. Ήταν διαταραγμένη από τη γέννησή της, έχοντας επιτεθεί ακόμη και στη μητέρα της με ένα σφυρί.
Χειρόγραφο σημείωμα του Βίσιους με μια λίστα των πραγμάτων που του άρεσαν στην Νάνσι |
Στο δωμάτιο 100 του ξενοδοχείου Chelsea
Κατά τη σύλληψή του στο ξενοδοχείο Chelsea |
Η αιτία: εσωτερική αιμορραγία λόγω τραύματος μαχαιριού στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ο Vicious φέρεται ότι την βρήκε και κάλεσε στη ρεσεψιόν για βοήθεια. "Ο Σιντ, βρέθηκε να περιπλανιέται στους διαδρόμους αναστατωμένος, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της", ανέφερε η The Independent. "Αν και αρχικά ομολόγησε το έγκλημα, αργότερα το αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι κοιμόταν όταν εκείνη πέθανε".
"Το έκανα", είπε στην αστυνομία, "γιατί είμαι βρωμόσκυλο". Αυτή η ειρωνική εξομολόγηση έγινε σαν το καρφί στο φέρετρο για εκείνους που πίστευαν ότι πράγματι την είχε δολοφονήσει. Ωστόσο, ο Βίσιους έκανε πολλές αντιφατικές δηλώσεις για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ.
Υπήρξαν θεωρίες για πιθανή διπλή αυτοκτονία, κάτι που ακούγεται λογικό ενώ κάποιος είναι φτιαγμένος με υδρομορφόνη και βαρβιτουρικά. Υπήρξαν μάρτυρες που υποστήριξαν ότι ο Βίσιους είχε κάνει χρήση 30 δισκίων βαρβιτουρικών το βράδυ πριν από το θάνατο της Νάνσι -αρκετά για να κρατήσουν κάποιον αναίσθητο για ώρες.
Πώς θα μπορούσε ο Σιντ, όντας σε τέτοια κατάσταση, να δολοφονήσει; Είναι δυνατόν, κάποιος από τους πολλούς που μπήκαν και βγήκαν από το δωμάτιο 100 εκείνη τη νύχτα να ήταν πραγματικά ο ένοχος για τον φόνο;
Αυτή είναι η βάση της θεωρίας ότι ο Rockets Redglare, ο έμπορος ναρκωτικών που έδωσε στη Νάνσι τα οπιούχα χάπια εκείνη τη νύχτα, να την μαχαίρωσε, όταν εκείνη τον έπιασε να κλέβει μετρητά. Αυτό πιστεύει ότι συνέβη ο Phil Strongman, ο συγγραφέας του "Pretty Vacant: A History of U.K. Punk".
"Ο Rockets Redglare, αδιάφορα, παραδέχτηκε σε αρκετούς άλλου που τα έπινε ένα βράδυ ότι στην πραγματικότητα εκείνος ήταν που είχε ληστέψει και μαχαίρωσε τη Νάνσι Σπάνγκεν -και για να το αποδείξει έδειξε μια χούφτα αιματοβαμμένα δολάρια", γράφει.
Υπάρχουν όμως και πολλοί που πιστεύουν ότι η Νάνσι αυτομαχαιρώθηκε.
Ο Σιντ Βίσιους μετά την τραγωδία
Ο Βίσιους αφέθηκε με εγγύηση 25.000 δολαρίων, την οποία πλήρωσε η Virgin Records. Δέκα μέρες μετά το θάνατο του Νάνσι, προσπάθησε να αυτοκτονήσει κόβοντας τους καρπούς του με θραύσματα μιας σπασμένης λάμπας. Στο Νοσοκομείο Bellevue στη Νέα Υόρκη προσπάθησε να πέσει από ένα παράθυρο φωνάζοντας, "Θέλω να είμαι με τη Νάνσι μου", αλλά το προσωπικό του νοσοκομείου κατάφερε να τον σταματήσει.
Όταν πήρε εξιτήριο από το νσοκομείο, ο Βίσιους ενεπλάκη σε ακόμη μια επίθεση και η εγγύηση του ανακλήθηκε. Πέρασε 55 ημέρες στη φυλακή και υποβλήθηκε σε αναγκαστική αποτοξίνωση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 1979, όταν βγήκε και πάλι με εγγύηση με χρήματα που μάζεψε ο Μάλκολμ Μκλάρεν.
Για να το γιορτάσουν, οι φίλοι και η μητέρα του Βίσιους μαζεύτηκαν στο διαμέρισμα του Greenwich Village της νέας φίλης του, Μισέλ Ρόμπινσον -είχαν αρχίσει να βγαίνουν από την ημέρα που ο Βίσιους βγήκε από το νοσοκομείο Bellevue. Σύμφωνα με αναφορές, έφαγαν σπαγγέτι και ο Βίσιους ήπιε μερικές μπύρες.
Εδώ όμως τα πράγματα γίνονται λίγο ασαφή. Ο Βίσιους κατόρθωσε να πάρει ηρωίνη, πιθανόν 80% καθαρή. Έπειτα πήρε υπερβολική δόση, είτε κατά λάθος είτε επίτηδες, και ήταν είτε σε αυτή την παρτίδα ηρωίνης, είτε σε κάποια άλλη δόση που του έδωσε η μητέρα του.
Οπαδός του Βίσιους με πρωτοσέλιδο της είδησης του θανάτου του
Κάποια στιγμή, νωρίς το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου του 1979, ο Σίντ Βίσιους πέθανε. Δεν δικάστηκε ποτέ για τη δολοφονία της Νάνσι Σπάνγκεν.
Και αν;
Πίνακας στο ξενοδοχείο Chelsea στη Νέα Υόρκη για τον Σιντ Βίσιους |
"Υπάρχει η φήμη ότι αυτός και η Νάνσι είχαν συνάψει σύμφωνο, αλλά ποιος ξέρει;", είπε η φίλη Eileen Polk. "Η δολοφονία της Νάνσι δεν διερευνήθηκε διεξοδικά και εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλοί που τους περιτριγύριζαν. Αν εκείνος δεν είχε πεθάνει τότε και εκδικαζόταν η υπόθεση, μπορεί και να απαλλάσονταν".
από: ati
Από το 3otiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου