Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Δημοσκοπήσεις: Πώς βαθμολογούν οι Έλληνες Τσίπρα και Μητσοτάκη - Ποιος κερδίζει

Ενδιαφέροντα στοιχεία - πλέον της ψαλίδας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ - αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται. Όπως για παράδειγμα την εικόνα που έχουν οι ψηφοφόροι για τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τον βαθμό που τους δίνουν.

Το βασικό ερώτημα σε κάθε δημοσκόπηση είναι η πρόθεση ψήφου: ποιον δηλαδή σκοπεύει ο ψηφοφόρος να «σταυρώσει». Μετά όμως ακολουθούν και άλλες ερωτήσεις, ανάλογα την επικαιρότητα και τι θέλει να προβάλει το κάθε
μέσο που την έχει παραγγείλει.
Την περίοδο αυτή οι ερωτήσεις αφορούν την 13η σύνταξη, την 7ήμερη εργασία αλλά και το κότερο που φιλοξένησε τον πρωθυπουργό. Η Metron Analysis όμως ζήτησε από τους ψηφοφόρους να βαθμολογήσουν και τους πολιτικούς αρχηγούς με τα ευρήματα να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα.

Και αυτό γιατί κάπως θα πρέπει να εξηγηθεί το υψηλό των αρνητικών ψήφων για τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος φαίνεται να «πληρώνει» την στάση του σε μια σειρά από θέματα με κορυφαίο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός όμως ότι έχει την ίδια αρνητική βαθμολογία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος για πολλούς θεωρείται υπεύθυνος για το 3ο μνημόνιο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Αν τώρα δει κανείς την βαθμολογία των δύο βασικών πολιτικών αντιπάλων, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε θα πρέπει να αναζητήσει μια λογική εξήγηση για τις απαντήσεις των 1.001 ερωτηθέντων της δημοσκόπησης.

Ο πρωθυπουργός, μετά από 4 και πλέον χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας, μετά από ένα μνημόνιο και τα capital control, φαίνεται ακόμα να αντέχει. Όχι σε πρώτη ανάγνωση μιας και το 65% των αρνητικών ψήφων δεν είναι μικρό. Αλλά σε σύγκριση με τους πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει 56% αρνητικές ψήφους.


Η διαφορά των δύο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κυβερνήσει και ως εκ τούτου δεν έχει φθαρεί μολονότι υπήρξε υπουργός της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ ενώ του έχουν χρεωθεί χιλιάδες μνημονιακές απολύσεις. Παρόλα αυτά, εκτελούσε μια συμφωνία που είχαν υπογράψει οι πολιτικοί του προϊστάμενοι.
Οι εννέα μονάδες διαφορά των δύο στις αρνητικές ψήφους και οι οχτώ στις θετικές, φαντάζει μικρή. Αν όμως δει κανείς πως βαθμολογούνται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, τότε μπορεί να συμπεράνει πως το εκλογικό σώμα έχει κουραστεί από το εκλογικό δυναμικό της χώρας για αυτό και το τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο.
Δείτε περισσότερα στο newsbomb


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου