Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

«Έξυπνες» πιτζάμες θα… «παρακολουθούν ακόμα και τον ύπνο μας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Άμχερστ, δημιούργησαν βαμβακερές πιτζάμες οι οποίες καταγράφουν την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και τις κινήσεις του σώματος.
Οι επιστήμονες από τη Μασαχουσέτη παρουσίασαν τις πιτζάμες τους στο εαρινό συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που διεξάγεται στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Όπως εξήγησαν, στην εσωτερική πλευρά του υφάσματος είναι ραμμένοι πέντε αισθητήρες, οι οποίοι μοιάζουν με «μπαλώματα». Οι τέσσερις από αυτούς είναι σε
διάφορα σημεία της πιτζάμας και καταγράφουν συνεχώς τις πιέσεις που ασκούνται στο σώμα (π.χ. από το στρώμα). Με αυτό τον τρόπο, καταγράφουν την στάση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου.
Ο πέμπτος αισθητήρας, που είναι ραμμένος εσωτερικά στο στήθος, καταγράφει τις απότομες αλλαγές στις πιέσεις που προέρχονται από τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή.
Οι αισθητήρες συνδέονται με καλώδια που είναι επενδυμένα με λεπτό στρώμα αργύρου. Τα καλώδια αυτά είναι ραμμένα στις ραφές της πιτζάμας και έτσι είναι αόρατα.
Τα μηνύματα που συλλέγουν τα καλώδια από τους πέντε αισθητήρες αποστέλλονται σε ένα μικροσκοπικό κύκλωμα που μοιάζει με ένα κοινό κουμπί πιτζάμας. Το «κουμπί» είναι εφοδιασμένο με έναν αναμεταδότη που λειτουργεί με τεχνολογία bluetooth. Ο αναμεταδότης αποστέλλει ασύρματα τις πληροφορίες σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, για να αναλυθούν.

Από iatropedia.gr, ΦΩΤΟ: pexels.com
Από το el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου