Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Προς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Οι Πρέσπες «ρίχνουν» τον Α. Τσίπρα – Δεν βρίσκει τους 151 βουλευτές! – Πως διαμορφώνεται το σκηνικό

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο και μόνος του πρέπει να προχωρήσει και να συνεχίσει να κυβερνά έχοντας μπροστά του την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός, που θεωρούσε δεδομένο ότι η συμφωνία θα περάσει με πάνω από 151 βουλευτές, τώρα κινδυνεύει με κοινοβουλευτικό Βατερλώ αφού έμεινε με… την Κατερίνα Παπακώστα κι αυτή δεν είναι σίγουρη.
Ο Τσίπρας, αφού τα «έσπασε» με το
Κίνημα Αλλαγής, τώρα ήρθε η ώρα της ρήξης και με το Ποτάμι.
Με αφορμή δημοσιεύματα ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης άλλαξε στάση για τη συμφωνία ή ότι παζαρεύει με τη Νέα Δημοκρατία τη στάση που θα ακολουθήσει όταν έρθει η συμφωνία για το Μακεδονικό στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε σκωπτικά τα όσα λέγονται για να βρεθεί στο στόχαστρο του Μαξίμου.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Θεοδωράκης από το ρεπορτάζ της ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ (Ο Θεοδωράκης παζαρεύει τις Πρέσπες για το Επικρατείας και ένα υπουργείο) και ο αρχηγός του Ποταμιού απάντησε με ένα tweet:
Το ρεπορτάζ στη «Νέα Σελίδα» έχει σοβαρά κενά.
Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι.
Αχ… Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!
Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του και αρπάζοντας την ευκαιρία από τα πρωτοσέλιδα ρωτάει ευθέως τον Σταύρο Θεοδωράκη «αν έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται:

Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία.

Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε.
Ωστόσο θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας.
Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας.

Πως διαμορφώνεται το σκηνικό
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στα Σκόπια και ο Ζάεφ επιτύχει την Συνταγματική Αναθεώρηση η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή, λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Εκεί όμως θεωρείται βέβαιο πως (πλην της Κουντουρά και του Παπαχριστόπουλου) ο Καμμένος θα απέχει (και δεν θα καταψηφίσει την Συμφωνία) συνεχίζοντας πάντως να στηρίζει την Κυβέρνηση.
Το καλύτερο σενάριο για τον Τσίπρα είναι πλέον να περάσει την Συμφωνία με απλή πλειοψηφία στηριζόμενος στην αποχή από την διαδικασία κάποιων βουλευτών (κυρίως) από την πλευρά των ΑΝΕΛ.

Ακόμη και σε αυτή όμως την περίπτωση, εάν δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ψηφισθεί από 151 βουλευτές, η αντιπολίτευση θα βγει στα “κάγκελα” ισχυριζόμενη πως ο Τσίπρας απώλεσε την δεδηλωμένη.
Φαίνεται ότι στο Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις και σχεδιάζουν να ζητήσουν ερμηνευτικές αναφορές στο Σύνταγμα των Σκοπίων ώστε να ξεπεράσουν τις προκλητικές δηλώσεις του Ζάεφ και των ακραίων κύκλων της ΠΓΔΜ.
Όμως, είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο αφού οι ψήφοι δεν βγαίνουν, ειδικά μετά τη σύγκρουση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.


Και όλα είναι ανοικτά για το χρόνο των εκλογών. Ενδεχομένως η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή τον Μάρτιο, ακόμη κι αν η διαδικασία στα Σκόπια ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Έτσι θα κερδίσει χρόνο με σκοπό να πείσει ότι η συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας.
Αν δεν το κάνει τότε μπορεί να προκηρύξει εκλογές τον Μάιο ή και νωρίτερα αν η πόλωση φτάσει σε ακραίο σημείο.
Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου