Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Αμφιθέατρο Caerleon, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο που πιστεύεται ότι είναι η Στρογγυλή Τράπεζα του βασιλιά Αρθούρου

φωτογραφία
Βρισκόμαστε στο 100 μ.Χ.. Ένας Ρωμαίος στρατιώτης, που σταθμεύει σε αυτό που σήμερα είναι η πόλη Caerleon, στα βόρεια της πόλης Νιούπορτ στη νότια Ουαλία, ψάχνει για λίγη διασκέδαση. Πιθανώς, θα πήγαινε στο αμφιθέατρο στο φρούριο Isca Augusta, ένα καλά διατηρημένο "παράθυρο" στη ρωμαϊκή κουλτούρα.
Στο πέρασμα των αιώνων, πολύ μετά τη φυγή των Ρωμαίων, το αμφιθέατρο κέρδισε φήμη για εντελώς διαφορετικό λόγο. Πολλοί πιστεύουν ότι
αυτό το μέρος είναι η περίφημη Στρογγυλή Τράπεζα του βασιλιά Αρθούρου.

Η σύνδεση του μέρους με τον Αρθούρο γίνεται χάρη στον Τζέφρεϊ του Μονμάουθ (Geoffrey of Monmouth), ενός Ουαλού επισκόπου και ψευδοϊστορικού, συγγραφέα του λατινικού Historia Regum Britanniae (Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας), στο οποίο μετέφερε τους μύθους του αρθουριανού κύκλου καθώς και αρκετές ουαλόφωνες αφηγήσεις. Ο Τζέφρεϊ του Μονμάουθ, μετά την επίσκεψή του στην Ουαλία στα τέλη του 12ου αιώνα, έγραψε ότι αυτό το σημείο ήταν η αυλή του βασιλιά Αρθούρου. Οι αναφορές του αμφισβητούνται εύκολα -ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων- αλλά έχουν μεγάλη επιρροή. Το 1405, μια επιτιθέμενη δύναμη των Γάλλων επισκέφθηκε το μέρος, λόγω της σύνδεσής του με τον θρυλικό βασιλιά. Όπως είναι λογικό, το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας "άρμεξε" αυτό το μύθο, καθώς προσπάθησε να συγκεντρώσει κεφάλαια για ανασκαφές γύρω από την περιοχή του Caerleon το 1926.
φωτογραφία
Στην πραγματικότητα, το αμφιθέατρο χτίστηκε γύρω στο 90 μ.Χ., έξω από τα τείχη του φρουρίου που κατασκευάστηκε γύρω στο 74 μ.Χ.. Περισσότεροι από 6.000 θεατές μπορούσαν να γεμίσουν τα καθίσματα του αμφιθεάτρου, περισσότεροι άνθρωποι απ' όσους υπηρετούσαν στη λεγεώνα "II Augusta", τη δεύτερη ρωμαϊκή λεγεώνα, που είχε καταλάβει την περιοχή. Η λέξη Isca στις βρυθονικές γλώσσες σημαίνει "νερό" και αναφέρεται στον ποταμό Usk που βρίσκεται κοντά στο μέρος. 


Η λέξη Augusta εμφανίζεται στην Κοσμογραφία της Ραβέννας -έναν κατάλογο ονομάτων μερών που καλύπτουν τον κόσμο από την Ινδία μέχρι την Ιρλανδία, που κατάρτισε ένας ανώνυμος κληρικός στη Ραβέννα γύρω στο 700 μ.Χ.- και ήταν ένας τιμητικός τίτλος που πήρε από τη λεγεώνα που στάθμευε εκεί. Ο τόπος αναφέρεται συνήθως ως Isca Silurum για να το διαφοροποιήσει από Isca Dumnoniorum και επειδή βρισκόταν στο έδαφος της φυλής Silures. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η μορφή χρησιμοποιήθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Το μεταγενέστερο όνομα της πόλη, το Caerleon, προέρχεται από τα ουαλικά που σημαίνει "φρούριο της λεγεώνας".
Από το 3otiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου