Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Τι έγραφε ο πάπυρος των βουδιστών που έστειλαν στον Νικήτα Κρούτσεφ;

Το 1778 είχαν ανακαλυφθεί κάπου 50 κύλινδροι, αλλά όλοι εκτός από έναν καταστράφηκαν από αδιαφορία, και αυτός ο ένας δεν έχει καμιά φιλολογική σπουδαιότητα. Αλλά στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός παπύρων, μερικοί μέσα σε τάφους, σκόπιμα θαμμένοι με τους ιδιοκτήτες τους, και άλλοι ανάμεσα σε λόφους από σκουπίδια όπου είχαν πεταχτεί… Ωστόσο, ποιον μυστηριώδη
πάπυρο είχαν στείλει οι μοναχοί βουδιστές στον τότε Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Κρούτσεφ;
ΠΡΩΤΑ-πρώτα ας δούμε τι είναι οι πάπυροι.
Το 19ο αιώνα μόνο έγινε γνωστό πως η στεγνή άμμος της Αιγύπτου είχε διατηρήσει μεγάλους αριθμούς από κυλίνδρους παπύρων. Το 1778 είχαν ανακαλυφθεί κάπου 50 κύλινδροι, αλλά όλοι εκτός από έναν καταστράφηκαν από αδιαφορία, και αυτός ο ένας δεν έχει καμιά φιλολογική σπουδαιότητα.
Αλλά στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα ανακαλύφθηκε μεγάλος αριθμός παπύρων, μερικοί μέσα σε τάφους, σκόπιμα θαμμένοι με τους ιδιοκτήτες τους, και άλλοι ανάμεσα σε λόφους από σκουπίδια όπου είχαν πεταχτεί. Πολλοί από τους κυλίνδρους περιείχαν μόνο οικογενειακά έγγραφα κι άλλοι κλασικά κείμενα.
Μερικά ήταν γραμμένα στο πίσω μέρος ενός παπύρου που η πρόσοψή του είχε χρησιμοποιηθεί για να γράφουν αγροτικούς λογαριασμούς ή για κάποια άλλη παρόμοια ιδιωτική χρήση. Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη έγινε το 1820. Οι περισσότεροι ήταν οικογενειακά έγγραφα, αλλά έδωσαν μεγάλη ελπίδα ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο σημαντικές ανακαλύψεις.
Η ελπίδα ενθαρρύνθηκε το 1821, όταν το μεγαλύτερο μέρος του Βιβλίου XXIV της Ιλιάδας (που βρίσκεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο) αγοράστηκε από τον Γουίλιαμ Μπανκς στην Ελεφαντίνη (κοντά στο Ασουάν). Από τότε έχουν εξασφαλιστεί πολλοί που περιέχουν κομμάτια του Ομήρου.
Το 1880-90, ο Φλίντερς Πέτρικ ανακάλυψε ότι μερικά από τα χαρτονένια φέρετρα μιας νεκρόπολης στο Φαγιούμ αποτελούνταν από στρώματα παπύρων κολλημένα μαζί. Όταν τα χώρισαν, διαπιστώθηκε ότι περιείχαν έγγραφα του 3ου αιώνα π.Χ., με κομμάτια από το Φαίδωνα του Πλάτωνα, και από το χαμένο έργο του Ευριπίδη Αντιόπη.
Το 1890, ο κόσμος των γραμμάτων ξαφνιάστηκε από την ανακάλυψη του χειρογράφου μιας χαμένης πραγματείας του Αριστοτέλη με θέμα την Αθηναίων Πολιτεία (βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο). Ήταν γραμμένη πίσω από λογαριασμούς κάποιου επιστάτη κτήματος στην περιοχή της Ερμούπολης, στους χρόνους της βασιλείας του Βεσπασιανού, από τέσσερις διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες. Ίσως να ήταν αντίγραφο καμωμένο για ιδιωτική χρήση του ιδιοκτήτη. Το 1896-97, μια μεγάλη συλλογή από χιλιάδες παπύρους βρέθηκε στη Μπενέσα (αρχαία Οξύρρυγχο), με πολλά αποσπάσματα κλασικών συγγραφέων. Άλλες ανακαλύψεις στο ίδιο μέρος έφεραν σε φως το 1903 και 1906 πολλά κομμάτια χαμένων έργων Ελλήνων κλασικών, ανάμεσά τους και τους Παιάνες του Πίνδαρου.
Άλλα ευρήματα έχουν αποκαλύψει κομμάτια της Σαπφώς, της Κόριννας και του Μενάνδρου, που ήταν άγνωστα προηγουμένως. Έχει ανακαλυφθεί μεγάλος αριθμός παπύρων που περιέχει ιδιωτικές επιστολές και λογαριασμούς, νομικά και διοικητικά έγγραφα.
Αυτά έχουν ρίξει άπλετο φως στην κοινωνική και οικονομική ζωή των Πτολεμαίων, των Ρωμαίων, του ελληνιστικού και ρωμαϊκού κόσμου, και στη δομή του διοικητικού συστήματος. Ανάμεσα σε αυτούς τους σημαντικούς παπύρους μπορεί να αναφέρει κανείς εκείνον που περιείχε την Επιστολή του Κλαύδιου σε απάντηση των συγχαρητηρίων που του είχε στείλει η Αλεξάνδρεια όταν ανέβηκε στο θρόνο το 41 μ.Χ., και τις απολογίες αυτής της ίδιας πόλης για τις ταραχές που είχαν δημιουργηθεί με τους Εβραίους κατοίκους.
Μια άλλη περγαμηνή περιέχει ένα διάταγμα του αυτοκράτορα Καρακάλλα, του 212, που παρέχει δικαιώματα πολίτη σε όλους τους ξένους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με ορισμένες εξαιρέσεις.


Ποιον μυστηριώδη πάπυρο είχαν στείλει οι μοναχοί βουδιστές στον τότε Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Κρούτσεφ;

Διαβάζοντας την εφημερίδα «Ελευθερία» (Φύλλο: 8/6/1962, Σελίδα: 1) διαβάζουμε τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία:
Από το sakketosaggelos
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου