Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Canary Girls: Οι γυναίκες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που έγιναν κίτρινες

Ο ρόλος που έπαιξαν οι γυναίκες στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους είναι γνωστός και εκτιμάται ανάλογα. Καθώς οι άνδρες έφυγαν για να πολεμήσουν στον πόλεμο, οι θέσεις που κατείχαν προηγουμένως στα εργοστάσια και σε άλλες υπηρεσίες καταλήφθηκαν γρήγορα από γυναίκες. Οι γυναίκες εργάστηκαν στη γραμμή συναρμολόγησης, οδήγησαν φορτηγά, υπηρέτησαν ως επιθεωρητές εναέριων επιδρομών και ως νοσηλεύτριες, εργάστηκαν στις
επικοινωνίες και τις πληροφορίες και έβγαλαν εις πέρας εκατοντάδες άλλα καθήκοντα, πολύ κρίσιμα για τον πόλεμο. Ζωτικής σημασίας όμως ήταν και να εξασφαλιστεί ότι οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή είχαν επαρκή πυρομαχικά.

Από την αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί είχαν πρόβλημα με την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών που χρειάζονταν οι δυνάμεις τους. Μετά από αρκετές σοβαρές επιθέσεις από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ μια κρίση το 1915, η βρετανική κυβέρνηση πέρασε ένα νόμο περί πυρομαχικών του πολέμου το 1915 για να αυξήσει την κυβερνητική εποπτεία και τη ρύθμιση της βιομηχανίας. Για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής πυρομαχικών, οι ιδιωτικές εταιρείες που προμήθευαν τις ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν υπό τον αυστηρό έλεγχο του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Πυρομαχικών. Οι μισθοί, οι ώρες και οι συνθήκες απασχόλησης ρυθμίστηκαν, απαγορεύτηκαν οι απεργίες και απαγορεύθηκε στους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους χωρίς τη συγκατάθεση του εργοδότη. Ο νόμος ανάγκασε επίσης τα εργοστάσια να απασχολούν γυναίκες λόγω της έλλειψης ανδρών, οι περισσότεροι από τους οποίους πολεμούσαν τον πόλεμο. Μέχρι το τέλος του πολέμου, η βρετανική κυβέρνηση διέθετε πάνω από 4.000 εργοστάσια πυρομαχικών υπό τον έλεγχό της, απασχολώντας σχεδόν 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.


Ενώ οι γυναίκες που εργάζονταν στις γραμμές παραγωγής γλίτωναν από τη φρίκη των τάφρων, οι δουλειές τους δεν ήταν λιγότερο επικίνδυνες. Τα εργοστάσια πυρομαχικών ήταν συχνά ο πρωταρχικός στόχος του εχθρού και δέχονταν βομβαρδισμούς. Υπήρχε επίσης ο κίνδυνος εκρήξεων.


Σε αυτά τα εργοστάσια, έπαιρναν το περίβλημα, το γέμισαν με πυρίτιδα και στη συνέχεια έβαζαν στην κορυφή τον πυροκροτητή, ο οποίος έπρεπε να βυθιστεί. Αν το έκαναν πολύ σκληρά, ο πυροκροτητής πυροδοτούνταν. Σε μια κυρία που ήταν έγκυος εκείνη την εποχή, τυφλώθηκε και έχασε και τα δύο χέρια της.


Τα νάυλον και τα μεταξωτά ρούχα απαγορεύτηκαν, καθώς αυτά τα υλικά δημιουργούν στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί να δημιουργήσει σπινθήρες και οι σπινθήρες μπορούν να οδηγήσουν σε εκρήξεις. Οι γυναίκες ψάχνονταν γυμνές καθημερινά πριν πιάσουν δουλειά. Έπρεπε να αφαιρέσουν όλα τα αντικείμενα που περιείχαν μέταλλα, όπως τα σουτιέν τους και καρφίτσες για τα μαλλιά.


Συχνά συνέβαιναν ατυχήματα με εκρηκτικά τα οποία αφαίρεσαν τη ζωή πολλών εργαζομένων ή τις άφηναν τραυματίες. Τουλάχιστον τρεις μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σκοτώνοντας περισσότερες από 300 εργαζομένες και τραυματίζοντας εκατοντάδες ακόμη. Ένας ακόμη κίνδυνος σε εργοστάσιο πυρομαχικών ήταν η συνεχής έκθεση στις τοξικές χημικές ουσίες.


Πολλές γυναίκες δούλεψαν με ΤΝΤ -το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή εκρηκτικών- και κορμίτη -το οποίο χρησιμοποιείται ως προωθητικό υλικό στα φυσίγγια. Η παρασκευή ΤΝΤ και κορδίτη έχει να κάνει με ουσίες όπως το θειικό και το νιτρικό οξύ. Οι αναθυμιάσεις από αυτά τα οξέα μετέτρεπαν το δέρμα και τα μαλλιά των γυναικών σε κίτρινα. Έτσι απέκτησαν το ψευδώνυμο "καναρίνια".


Στο εργοστάσιο HM στην πόλη Γκρέτνα στη νότια Σκωτία -το μεγαλύτερο εργοστάσιο κορδίτη στον κόσμο και το οποίο απασχολούσε 12.000 γυναίκες- οι γυναίκες έπρεπε να ανακατεύουν πάστα κορδίτη σε μεγάλες δεξαμενές με τα χέρια τους γυμνά. Αυτή η δυσάρεστη διαδικασία ονομάστηκε από τον σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ -τον συγγραφέα του Σέρλοκ Χολμς- ως Devil's Porridge (Χυλός του Διαβόλου), όταν επισκέφθηκε το εργοστάσιο πυρομαχικών τον Δεκέμβριο του 1916.


Σε ένα εργοστάσιο ΤΝΤ υπάρχουν σοβαρότεροι κίνδυνοι για την υγεία, παρά τον αβλαβή χρωματισμό, το αποτέλεσμα του οποίου έφευγε σε μερικές εβδομάδες, ούτως ή άλλως.


Το TNT είναι τοξικό για το συκώτι και η παρατεταμένη έκθεση προκαλεί αναιμία και ίκτερο, που δίνουν στο σώμα κίτρινο χρώμα. Περίπου 400 περιπτώσεις τοξικού ίκτερου καταγράφηκαν μεταξύ των εργαζομένων πυρομαχικών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκ των οποίων οι 100 αποδείχθηκαν μοιραίες. Αργότερα, κάποιες εργαζόμενες ανέφεραν αποσύνθεση των οστών, ενώ άλλες εμφάνισαν προβλήματα στο λαιμό και δερματίτιδα. Ορισμένες γέννησαν ακόμη και έντονα κίτρινα μωρά. Αυτά τα μωρά ονομάστηκαν "Μωρά Καναρίνια".



Σήμερα, υπάρχει ένα μουσείο κοντά στην Γκρέτνα που διερευνά την ιστορία του εργοστασίου HM, τονίζοντας το ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην πολεμική προσπάθεια. Το μουσείο ονομάζεται The Devils Porridge Museum.

από: amusing planet
Από το 3otiko
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου