Το πιάτο της ημέρας…. (Έλληνες….!)
Όλες οι πηγές μας αποδεικνύουν περίτρανα ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ, από την Ελλάδα μας, από τον Ταύγετο και εξαπλώθηκαν οι Πρόγονοί μας Έλληνες… σε όλο τον Πλανήτη Γαία.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΦΩΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΟΤΙ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ
ΒΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ…ΠΟΥ ΔΙΑΛΑΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ….ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ… ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ… ΕΝΑ ΒΑΘΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ 12.000.000 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΛΕ, ΟΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΑΡΡΗΚΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ… ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ….ΑΛΛΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ – ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ– ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΦΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ… ΟΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΟΥΝ ΑΤΥΧΩΣ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΜΗΝΕΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΥΠΕΡ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ…ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ.
Η ΛΟΓΙΚΗ ΜΙΛΑΕΙ … ΜΟΝΗ ΤΗΣ… ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΟΥ…ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ… ΟΦΕΙΛΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ… ΟΠΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ «ΠΕΡΙΟΔΙΚΙΔΙΑ»ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ… ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ….ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ… λοιπόν… τι να πρωτογράψω….!!!!
Να γράψω… για τα σημεία των ανασκαφών που αγγίζουν τα 12 με 10 εκατομμύρια έτη… όπου έχουμε τα Εργαλεία του Ανώτερου Μειόκαινου, στα Μικράλωνα της Δυτικής Χαλκιδικής….!
Ο ερευνητής Άρης Πουλιανός… της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, έκανε μία λεπτομερή γεωλογική μελέτη στις ανασκαφές του και χρονολόγησε με ακρίβεια την πανίδα και τα εργαλεία του Ανώτερου Μειόκαινου στα 12 με 11 εκατομμύρια χρόνια πριν. Φυσικά η ηλικία αυτή επιβεβαιώθηκε με την μέθοδο του Παλαιομαγνητισμού στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνας των Η.Π.Α. το έτος 1979.
Πιο συγκεκριμένα η πανίδα της περιοχής περιγράφεται ως μία πανίδα στέπας, αλλά και σαβάνας. Ανάμεσα στους κοπρόλιθους της πανίδας αυτής διακρίνεται και κοπρόλιθος που ανήκει σε όρθιο ανθρωποπίθηκο της περιόδου εκείνης. Η ανάλυση του περιεχομένου του κοπρόλιθου από την NASA των Η.Π.Α. από τον δόκτορ A. Toussimis, απέδειξε ότι οι ανθρωπίδες του καιρού εκείνου τότε τρέφονταν με άφθονο κρέας ζώων και πουλιών, αλλά και με πολύ σκληρούς καρπούς της σαβάνας της Χαλκιδικής. Τόσο τα Μειοκαινικά όσο και τα Πλειοκαινικά και τα Πλειστοκαινικά δεδομένα των ανασκαφών της περιοχής μας αποδεικνύουν ότι η γη της Μακεδονίας… έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου και του πολιτισμού του, αλλά και στην εμφάνισή του επί της γης νωρίτερα από κάθε άλλο μέρος της οικουμένης. Επίσης έχει ανακαλυφθεί για την Ελλάδα μας, μειοκαινική πανίδα με πολλά είδη ζώων, τα οποία ως τότε εθεωρούντο ανύπαρκτα στον ελλαδικό χώρο, μιας και «δεν είχαν παρατηρηθεί» στο Πικέρμι, στην Σάμο και αλλού. Όλα αυτά τα ευρήματα των ανασκαφών αυτών σήμερα εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο των Πετραλώνων, που έκτισε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος με δικά της χρήματα και είναι το μόνο εν λειτουργία, Ανθρωπολογικό Μουσείο της χώρας μας.
Τι να γράψουμε… για τον Αρχάνθρωπο της Τρίγλιας, της Δυτικής Χαλκιδικής με 12 – 10 εκατομμυρίων έτη…!
Όπου το απολίθωμα με την κνήμη του Ανθρωπίδα της Τρίγλιας με τα
νεώτερα ευρήματα (εκτός φυσικά του αρχανθρώπου των Πετραλώνων)…μας αποδεικνύουν έμπρακτα την αυτόχθονη παρουσία του ανθρώπου στην Ελληνική γη. Το οστό από την κνήμη ανθρώπου που βρέθηκε στην περιοχή της Τρίγλιας τον Σεπτέμβριο του έτους 1997…αλλά και τα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας που βρέθηκαν εκεί, όπως διάφορα τμήματα σκελετών, κοπρόλιθοι, παλαιολιθικά εργαλεία και διάφορα παλαιοανθρωπολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα ηλικίας παρακαλώ 11 – 10 εκατομμυρίων ετών και που ανήκουν στο Ανώτερο Μειόκαινο, όχι μόνο φυσικά ανατρέπουν την όποια θεωρία της Αφρικής, αλλά και εντοπίζουν σε πιο σημείο αρχίζει να πρωτοεμφανίζεται επί της Γαίας… ο άνθρωπος.Τα τεχνοσκευάσματα του «Homo erectus trilliensis», όπως τα ονόμασε ο καθηγητής Άρης Πουλιανός, δεν έχουν σχέση με την εργαλειοτεχνία που συναντάμε σε άλλα είδη ανώτερων Πρωτευόντων, όπως π.χ. των Αυστραλοπιθήκων της Αφρικήςή όπως της Lucy για παράδειγμα…γι’ αυτό και ο Άρης Πουλιανός δεν θεωρεί τους Αυστραλοπιθήκους της Αφρικής ότι παίρνουν μέρος στη δημιουργία του ανθρώπου.
Τα νέα ευρήματα λοιπόν περιλαμβάνουν κι ένα κνημιαίο οστό, δύο ωλένες και μια κερκίδα, λείψανα τεσσάρων διαφορετικών ατόμων που βρέθηκαν σε στρώμα του Ανώτερου Μειόκαινου.
Στην περιοχή ακόμη έχουν βρεθεί διάφορα λίθινα και οστέινα εργαλεία της αυτής ηλικίας. Τα ευρήματα ανήκουν στον«Homo Erectus»…δηλαδή στον Όρθιο Άνθρωποχρονολογούνται στα 11 – 10 εκατομμύρια έτη… πριν ακριβώς από σήμερα και εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο των Πετραλώνων.
Από την πλευρά της παλαιοπανίδας της αυτής περιοχής, παρουσιάστηκαν οστά καμηλοπαρδάλεως που χρονολογήθηκαν κι αυτά στα 11 με 10 εκατομμύρια έτη, πριν από σήμερα. Το ύψος της καμηλοπαρδάλεως υπολογίστηκε, το ελάχιστο, γύρω στα 12 μέτρα.
Άρα προστίθενται επιπλέον στοιχεία, που μας αποδεικνύουν περίτρανα την παρουσία ανθρωπιδών στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής… εκατομμύρια χρόνια πριν την κατοίκηση του σπηλαίου των Πετραλώνων.
Τι να πρωτομιλήσουμε… για τα ευρήματα του Ανώτερου Μειόκαινουστη Βάβδοτης Δυτικής Χαλκιδικής…όπου στις 27 Ιουλίου του έτους 2000 και ημέρα Σάββατο, γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια από την «αφύπνιση» του «Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων και το πρωί της ίδιας ημέρας, στην μεγάλη αίθουσα του Μουσείου των Πετραλώνων, ο καθηγητής Άρης Πουλιανός παρουσίασε επίσημα στο ελληνικό κοινό τα τελευταία ευρήματα που συνέλεξε από τις πρόσφατες ανασκαφικές του έρευνες… στην ευρύτερη περιοχή του Βάβδου….!
Τι να γράψουμε…. για τον «Ουρανοπίθηκο Μακεδονικό»που βρέθηκε στο Ξηροχώρι της Θεσσαλονίκης πριν από 11 – 9 εκατομμύρια έτη, όταν τον Σεπτέμβριο του έτους 1989 ανακαλύφθηκε στο Ξηροχώρι Θεσσαλονίκης από τους Παλαιοντολόγους τον κο Γεώργιο Κουφό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Λουί ντε Μπονίς του Πανεπιστημίου Πουατιέ της Γαλλίας, το κρανίο ανθρωποειδούς – προγόνου του ανθρώπου , της ομάδας των ραμαπιθήκων, ηλικίας 11 με 9 εκατομμύρια έτη. Οι επιστήμονες το ονόμασαν «Ουρανοπίθηκο Μακεδονικό» και είναι κατά 7-5 περίπου εκατομμύρια έτη αρχαιότερος… απ’ τον Αυστραλοπίθηκο τον Αφρικανικό, ο οποίος παρουσιάσθηκε στην περιοχή του Ισημερινού πριν 3,18 εκατομμύρια χρόνια (…κατ’ άλλους πριν 5 εκ.) και βάσει αυτού του ευρήματος εθεωρείτο κοιτίδα του ανθρώπου… η Αφρική. Ας γελάσω…χαχα…!
Τι να πρωτογράψουμε… για τον Μεσοπίθηκο τον Πεντελικό στη Πεντέλη με 10 εκατομμύρια έτη….!
Για τον Ελλαδοπίθηκοτον ημιόρθιο στη Θαρρούνια της Εύβοιας
με 10 – 9 εκατομμύρια έτη…!
Για τα απολιθώματα του προϊστορικού πιθήκου στηνΚρυοπηγή της Χαλκιδικής… με 7 εκατομμύρια έτη….!
Για το Παλαιοανθρωπολογικό εύρημα στην Ικαρία… με 5 εκατομμύρια έτη.
Για το Βραχιόνιο οστό… που βρέθηκε στο σπήλαιο της Ικαρίας, όπου πρόκειται για ένα εύρημα που προέρχεται καθαρά από το Πλειόκαινο, που σημαίνει ότι ….ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ τότε… ήταν κατοικημένο κανονικά εκείνη την περίοδο. Η ηλικία του ευρήματος αυτού υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια έτη.
Τι να πρωτομιλήσουμε….και τι να σας γράψω… για τον Ελέφαντα του Περδίκκα στη Πτολεμαίδα… με 3 – 2,5 εκατομμύρια έτη.
Όπου τότε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος έκανε ανασκαφές τον Οκτώβριο του έτους 1977, όπου βρέθηκε εκεί ο σκελετός ελέφαντα… τεμαχισμένος από ομάδα οργανωμένων κυνηγών….! Και από τις μελέτες της ανατομίας του ευρήματος αυτού (Elephas (Palaeoloxodon) aff. Anticuus – είδος ελέφαντα που έχει εκλείψει πλέον σήμερα) και από το πλήθος των εγκαταλελειμμένων δεξιόχειρων εργαλείων, προκύπτει το συμπέρασμα… ότι ο αριθμός των κυνηγών ήταν περίπου 30.Οι κυνηγοί αφού περικύκλωσαν τον ελέφαντα, τον σκότωσαν και μετά τον τεμάχισαν και απόσπασαν τα τεμάχια του ζώου… (τα οποία και μετέφεραν μάλλον στον οικισμό τους), όπως δείχνουν τα διάσπαρτα παλαιολιθικά εργαλεία γύρω από το σκελετό του.
Την πλειοκαινική ηλικία του ελέφαντα επιβεβαίωσε φυσικά και το Εργαστήριο «Παλαιομαγνητισμού της Γης», που διευθύνεται από τον καθηγητή Alain Niarn (Ersi Gawarecki et al, 1983)
Τι να γράψουμε… για τα Παλαιότερα ίχνη φωτιάς στα Πετράλωνα με 1.000.000 περίπου έτη, όπου στο σπήλαιο των Πετραλώνων βρέθηκαν από τον Άρη Πουλιανό, τα παλαιότερα ίχνη φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι στον πλανήτη μας…. ηλικίας παρακαλώ.. 1.000.000 ετών και τα οποία καταρρίπτουν τις θεωρίες περί μη αυτόχθονης παρουσίας των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου του Αίμου. Εκεί βρέθηκαν στο 23ο και 24ο στρώμα (της Τομής Γ’) και πρόκειται για καμένα κόκαλα, στάχτες κτλ. τα οποία χρονολογήθηκαν με διάφορες μεθόδους και ιδιαίτερα με την μέθοδο της αντήχησης της περιστροφής των ηλεκτρονίων… [Electron Spin Resonance (ESR)]. Η μέθοδος αυτή ΑΔΕΛΦΙΑ…ανακαλύφθηκε από τον Ιάπωνα πυρηνικό φυσικό «Μοτόγι Ικέγια», ο οποίος, μετά από πρόσκληση του Άρη Πουλιανού, επισκέφθηκε το σπήλαιο και την εφήρμοσε στα υπολείμματα της φωτιάς δίνοντας ηλικία 1.000.000 περίπου ετών. Τα παλαιομαγνητικά στοιχεία και τα δεδομένα της πανίδας επιβεβαιώνουν την ηλικία αυτή. Έτσι στο στρώμα αυτό έχουμε βεβαιωμένες αποδείξεις για την ύπαρξη ανθρώπου στην Ελλάδα πριν από 1 εκατομμύριο έτη περίπου.Σε βαθύτερα στρώματα η παρουσία του ανθρώπου έχει ακόμη μεγαλύτερη ηλικία.
Να μιλήσουμε….λοιπόν για αρχαιότερο πιάτο του κόσμου… στα Πετράλωνα που είναι πάνω από 800.000 έτη.
Για το καύκαλο της χελώνας που εκτίθεται στο χώρο του Ανθρωπολογικού Μουσείου των Πετραλώνων και γύρω από το «Μαυσωλείο του Αρχανθρώπου» είναι, εκτός από απολίθωμα ηλικίας άνω των 800.000 ετών… είναι και το αρχαιότερο πιάτο – τσουκάλι του κόσμου…! Απλά ο Αρχάνθρωπος τότε την έπιασε την χελώνα, την έψησε, την έφαγε και στην συνέχεια χρησιμοποίησε το καύκαλό της ως τσουκάλι, ως ένα πιάτο.
Τι να πρωτογράψω… για το «Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας»… στην Καρδιά της Πτολεμαίδας… με 800.000 – 500.000 περίπου έτη.
Πρόκειται φυσικά για μία αρχέγονη και ίσως ανθρωπόμορφη αναπαράσταση, που βρέθηκε το έτος 1985-6 από τον τεχνικό της ΔΕΗ τον κοΚ. Παπακωνσταντίνου στο βόρειο (…ανενεργό) λιγνιτωρυχείο της Καρδιάς Πτολεμαΐδας και σε βάθος 10-12 περίπου μέτρων, από την επιφάνεια του εδάφους. Έχοντας λοιπόν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος στην περιοχή, το παρουσίασε στα τέλη του έτους 1993.
Το αντικείμενο τελικώς ονομάστηκε «Το Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας». Η στρωματογραφική του θέση μας δείχνει μία ηλικία περίπου 800.000 – 500.000 ετών και αναπαριστά μία όρθια φαλλοφόρα φιγούρα που είναι χωρισμένη σε τρία ευδιάκριτα τμήματα… δηλαδή το κεφάλι, τον κορμό, τα πόδια, βάρους 3 κιλών, ύψους 223 χιλιοστών και μέγιστου πλάτους 151 χιλιοστών του μέτρου. Κάποιες μικρές ασβεστολιθικές πέτρες έχουν εισαχθεί σε κοιλότητες που αναλογούν στις κοιλότητες των ματιών και των ρουθουνιών.Επίσης είναι ορατές και οι τρύπες από τρεις προσπάθειες διάτρησης του γλυπτού, μία «τυφλή» στο ύψος της μέσης και δύο διαμπερείς (…επιτυχημένες) πίσω από τα αυτιά και στο ύψος των ώμων.
Τι να γράψω… για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων… περίπου 700.000 ετών.
Εκεί στο καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαιο των Πετραλώνων που βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας….(και σας συνιστώ όσοι δεν το έχετε δει… να το επισκεφτείτε…) εντοπίστηκε το έτος 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων τον κο Φίλιππο Χατζαρίδη, όπου έγινε παγκόσμια γνωστό το έτος 1960, όταν βρέθηκε το κρανίο του Αρχανθρώπου από έναν άλλο συγχωριανό του, το κο Χρήστο Σαρρηγιαννίδη. Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές του Σπηλαίου των Πετραλώνων ξεκίνησαν το έτος 1965… από τον ιδρυτή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητή ανθρωπολόγο και θαυμαστό άνθρωπο…Έλληνα Άρη Πουλιανό…που έφαγε ουκ και ολίγες μηνύσεις και πήγαινε κάθε τρις και λίγο στα δικαστήρια…από το εβραϊκό «κατεστημένο»… για να τον πολεμήσουν … ώστε να μην μάθουμε την αλήθεια…!
Οι έρευνές του όμως απέδειξαν περίτρανα ότι ο Αρχάνθρωπος είναι 700.000 περίπου ετών, γεγονός που τον καθιστά φυσικά και τον αρχαιότερο Ευρωπαίο.
Οι Αρχάνθρωποι των Πετραλώνων… έζησαν στο σπήλαιο περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια και πρωτομπήκαν… όταν άρχισε να αλλάζει το κλίμα της γης και να γίνεται ψυχρότερο, στην αρχή της Πλειστοκαίνου, πριν από 1.700.000 περίπου.
Εγκαταλείπουν τελικώς την σπηλιά πριν από 600.000 περίπου χρόνια… όταν αυτή θα γεμίσει, με το πέρασμα του χρόνου από διάφορα μπάζα. Η ηλικία αυτή στηρίχθηκε φυσικά στην λεπτομερή ανάλυση της στρωματογραφίας… (όπου μέχρι σήμερα να φανταστείτε έχουν αποκαλυφθεί 34 γεωλογικά στρώματα), καθώς και στη μελέτη τόσο των αρχέγονων παλαιολιθικών εργαλείων, όσο και των ειδών της παλαιοπανίδας που ανακαλύφθηκαν… σε όλα σχεδόν τα στρώματα.
Η αναστήλωση της μορφής του Αρχανθρώπου έγινε με την μέθοδο Gherassimov. Το κρανίο ανακαλύφθηκε στο 11ο γεωλογικό στρώμα, στην Κρήνεια παγετώδη περίοδο. Ονομάστηκε έτσι… διότι τα λίθινα εργαλεία του… προέρχονται από χαλαζία που τον κουβαλάει από μια απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων, από την περιοχή, όπου τώρα βρίσκεται το χωριό Κρήνη. Τα υπόλοιπα αντικείμενα… όπως τα τροχισμένα εργαλεία, «κουμπιά», «βελόνες», «παραμάνες», με τα οποία κρατούσε στο σώμα του, τα δέρματα με τα οποία ήταν ενδεδυμένος όταν κυνηγούσε, μας δείχνουν εμφανώς ότι το όν που έκανε όλα αυτά τα πράγματα τότε, δεν περπατούσε απλώς στα δύο του πόδια, αλλά διέθετε και μία πραγματική νοημοσύνη.
Έχουν βρεθεί λοιπόν στο 23ο και 24ο στρώμα (της Τομής Γ’) και πρόκειται για καμένα κόκαλα, στάχτες κτλ. τα οποία χρονολογήθηκαν με διάφορες μεθόδους και ιδιαίτερα με την μέθοδο της αντήχησης της περιστροφής των ηλεκτρονίων την λεγόμενη στα ξένα… όπως έχω ξαναγράψει:Electron Spin Resonance (ESR).
Ανάμεσα λοιπόν στα απολιθώματα των εξαφανισμένων ζώων συγκαταλέγονται ελέφαντες, λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, όπως επίσης και 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυκτερίδων. Έτσι περίτρανα απορρίπτεται η θεωρία που υποστηρίζει ότι ο Αυστραλοπίθηκος, ο Αφρικανικός μπορούσε να είναι η προγονική μορφή του ανθρώπου…. μία για πάντα. Σε αντίθεση λοιπόν με τον αρχάνθρωπο που ανακαλύφθηκε και έχει ύψος 1,5 μέτρο, όρθιο σκελετό, όγκο εγκεφάλου 1.220 κυβικών εκατοστών και είναι ορθογναθικός… (…δηλαδή λευκός..!), ο Αυστραλοπίθηκος είναι 1,2 μέτρων ύψους, είναι ημιόρθιος και έχει όγκο εγκεφάλου 600-800 κυβικών εκατοστών.
Στο σπήλαιο υπάρχει μία πιστή αναπαράσταση του Μαυσωλείου, του χώρου που βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος… (…το κρανίο του είναι κολλημένο στον βράχο και ο σκελετός του κάτω από το σταλαγμιτικό υλικό). Η αναπαράσταση αυτή βρίσκεται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο που ίδρυσε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος στα Πετράλωνα και είναι ΑΔΕΛΦΙΑ… πολύ σημαντική, για την επαλήθευση της ηλικίας, όσο ασφαλώς σήμερα και η συμβολή της πυρηνικής φυσικής.
Τα υλικά λοιπόν που χρονολογήθηκαν είναι οστά, άργιλος, σταλαγμίτες και στάχτες. Η χρονολόγηση του σκελετού έγινε με τις μεθόδους: της αντήχησης του spin των ηλεκτρονίων, της θερμοφωταύγειας, του ουράνιου/θόριου, του παλαιομαγνητισμού και των αμινοξέων :
α) Με την μέθοδο ESR, ο ιάπωνας δόκτορ«Μοτόγι Ικέγια», όπου εξέτασε το εσωτερικό του σταλαγματικού υλικού που κάλυπτε το κρανίο και βρήκε να έχει ηλικία όχι μικρότερη των 670.000 ετών.
β) Με την μέθοδο της Θερμοφωταύγειας (TL) και του Ουρανίου/Θορίου, βρέθηκε να είναι περισσότερο των 600.000 ετών.
γ) Με την μέθοδο του Παλαιομαγνητισμού ο κοςΒ. Μπούχα ,του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Τσεχοσλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, υπολόγισε την ηλικία γύρω στα 690.000 έτη.
δ) Η μέθοδος όμως των αμινοξέων των οστών δεν στάθηκε αρκετή για να μας δώσει χρονολόγηση σε τόσο παλιά οστά.
Να γνωρίζετε όμως…ότι μεταξύ των επιστημόνων που έχουν συμβάλλει στο έργο της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος συγκαταλέγονται και οι κάτωθι ξένοι διδάκτορες καθηγητές… για να τα λέμε κι αυτά:
B. Kourten (Φιλανδός),
M. Kretzoi (Ούγγρος),
I. Horacek (Τσέχος),
G. Belluomini (Ιταλός),
A. Moigne (Γαλλίδα),
R. Murrill (Αμερικανός),
Γκενοβέζ (Μεξικανός)
Να μιλήσω… για τα Εργαλεία της Παλαιολιθικής Εποχής στους Φιλίππους Καβάλας… περίπου 500.000 – 20.000 ετών….!
Η γεωμορφολογία της περιοχής Φιλίππων – Ζυγού, με τις υπάρχουσες σπηλιές, τα λεγόμενα βραχοκαταφύγια, την αποξηραμένη λίμνη αλλά και οι πολύτιμες βραχογραφίες της Προϊστορικής εποχής στους ορεινούς όγκους βόρεια της Καβάλας, μας αποκαλύπτει περίτρανα τη μαρτυρία ενός και μόνου πολιτισμού.
Τον Ιούνιο λοιπόν του έτους 1982… η Σπηλαιολογική Ομάδα της Π.Ε.Ι.Μ. (Παύλιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών) και με την ευκαιρία της ανακαλύψεως των βραχογραφιών του Παγγαίου την άνοιξη του έτους 1981, συγκρότησε έναν όμιλο έρευνας επιφανείας από 5 μέλη και μολονότι η βλάστηση εκείνη την εποχή δεν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, οι προσπάθειες απέδωσαν… διότι βρέθηκαν 14 παλαιολιθικά εργαλεία.
Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη που τους περίμενε… ήταν ότι τα πέτρινα αυτά εργαλεία κάλυπταν χρονολογικά το σύνολο της Παλαιολιθικής εποχής με τις γνωστές τεχνολογίες και τυπολογίες.
Έτσι δεν υπήρχε πλέον καμιά αμφιβολία για την αποκάλυψη στο μέλλον, της συνεχόμενης παλαιολιθικής αποίκησης αυτής της περιοχής. Τα 14 αυτά πέτρινα εργαλεία, που βρέθηκαν σε 4 διαφορετικά σημεία, δεν αναφέρονται σε σαφή στρωματογραφική συνέχεια. Βρέθηκαν όμως πολύ κοντά στις υπαίθριες βραχογραφίες. Αναλυτικότερα όμως εντάσσονται στα εξής είδη πέτρινων εργαλείων:στα κοπανιστήρια, στις βελόνες, στις ξέστρες και στις λεπίδες.
Όλες οι πηγές μας αποδεικνύουν περίτρανα ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ, από την Ελλάδα μας, από τον Ταύγετο και εξαπλώθηκαν οι Πρόγονοί μας Έλληνες… σε όλο τον Πλανήτη Γαία.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΦΩΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΟΤΙ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ
ΒΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ…ΠΟΥ ΔΙΑΛΑΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ….ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ… ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ… ΕΝΑ ΒΑΘΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ 12.000.000 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΛΕ, ΟΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΑΡΡΗΚΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ… ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ….ΑΛΛΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ – ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ– ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΦΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ… ΟΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΟΥΝ ΑΤΥΧΩΣ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΜΗΝΕΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΥΠΕΡ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ…ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ.
Η ΛΟΓΙΚΗ ΜΙΛΑΕΙ … ΜΟΝΗ ΤΗΣ… ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΟΥ…ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ… ΟΦΕΙΛΕΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ… ΟΠΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ «ΠΕΡΙΟΔΙΚΙΔΙΑ»ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ… ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ….ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ… λοιπόν… τι να πρωτογράψω….!!!!
Να γράψω… για τα σημεία των ανασκαφών που αγγίζουν τα 12 με 10 εκατομμύρια έτη… όπου έχουμε τα Εργαλεία του Ανώτερου Μειόκαινου, στα Μικράλωνα της Δυτικής Χαλκιδικής….!
Ο ερευνητής Άρης Πουλιανός… της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, έκανε μία λεπτομερή γεωλογική μελέτη στις ανασκαφές του και χρονολόγησε με ακρίβεια την πανίδα και τα εργαλεία του Ανώτερου Μειόκαινου στα 12 με 11 εκατομμύρια χρόνια πριν. Φυσικά η ηλικία αυτή επιβεβαιώθηκε με την μέθοδο του Παλαιομαγνητισμού στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνας των Η.Π.Α. το έτος 1979.
Πιο συγκεκριμένα η πανίδα της περιοχής περιγράφεται ως μία πανίδα στέπας, αλλά και σαβάνας. Ανάμεσα στους κοπρόλιθους της πανίδας αυτής διακρίνεται και κοπρόλιθος που ανήκει σε όρθιο ανθρωποπίθηκο της περιόδου εκείνης. Η ανάλυση του περιεχομένου του κοπρόλιθου από την NASA των Η.Π.Α. από τον δόκτορ A. Toussimis, απέδειξε ότι οι ανθρωπίδες του καιρού εκείνου τότε τρέφονταν με άφθονο κρέας ζώων και πουλιών, αλλά και με πολύ σκληρούς καρπούς της σαβάνας της Χαλκιδικής. Τόσο τα Μειοκαινικά όσο και τα Πλειοκαινικά και τα Πλειστοκαινικά δεδομένα των ανασκαφών της περιοχής μας αποδεικνύουν ότι η γη της Μακεδονίας… έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου και του πολιτισμού του, αλλά και στην εμφάνισή του επί της γης νωρίτερα από κάθε άλλο μέρος της οικουμένης. Επίσης έχει ανακαλυφθεί για την Ελλάδα μας, μειοκαινική πανίδα με πολλά είδη ζώων, τα οποία ως τότε εθεωρούντο ανύπαρκτα στον ελλαδικό χώρο, μιας και «δεν είχαν παρατηρηθεί» στο Πικέρμι, στην Σάμο και αλλού. Όλα αυτά τα ευρήματα των ανασκαφών αυτών σήμερα εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο των Πετραλώνων, που έκτισε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος με δικά της χρήματα και είναι το μόνο εν λειτουργία, Ανθρωπολογικό Μουσείο της χώρας μας.
Τι να γράψουμε… για τον Αρχάνθρωπο της Τρίγλιας, της Δυτικής Χαλκιδικής με 12 – 10 εκατομμυρίων έτη…!
Όπου το απολίθωμα με την κνήμη του Ανθρωπίδα της Τρίγλιας με τα
νεώτερα ευρήματα (εκτός φυσικά του αρχανθρώπου των Πετραλώνων)…μας αποδεικνύουν έμπρακτα την αυτόχθονη παρουσία του ανθρώπου στην Ελληνική γη. Το οστό από την κνήμη ανθρώπου που βρέθηκε στην περιοχή της Τρίγλιας τον Σεπτέμβριο του έτους 1997…αλλά και τα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας που βρέθηκαν εκεί, όπως διάφορα τμήματα σκελετών, κοπρόλιθοι, παλαιολιθικά εργαλεία και διάφορα παλαιοανθρωπολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα ηλικίας παρακαλώ 11 – 10 εκατομμυρίων ετών και που ανήκουν στο Ανώτερο Μειόκαινο, όχι μόνο φυσικά ανατρέπουν την όποια θεωρία της Αφρικής, αλλά και εντοπίζουν σε πιο σημείο αρχίζει να πρωτοεμφανίζεται επί της Γαίας… ο άνθρωπος.Τα τεχνοσκευάσματα του «Homo erectus trilliensis», όπως τα ονόμασε ο καθηγητής Άρης Πουλιανός, δεν έχουν σχέση με την εργαλειοτεχνία που συναντάμε σε άλλα είδη ανώτερων Πρωτευόντων, όπως π.χ. των Αυστραλοπιθήκων της Αφρικήςή όπως της Lucy για παράδειγμα…γι’ αυτό και ο Άρης Πουλιανός δεν θεωρεί τους Αυστραλοπιθήκους της Αφρικής ότι παίρνουν μέρος στη δημιουργία του ανθρώπου.
Τα νέα ευρήματα λοιπόν περιλαμβάνουν κι ένα κνημιαίο οστό, δύο ωλένες και μια κερκίδα, λείψανα τεσσάρων διαφορετικών ατόμων που βρέθηκαν σε στρώμα του Ανώτερου Μειόκαινου.
Στην περιοχή ακόμη έχουν βρεθεί διάφορα λίθινα και οστέινα εργαλεία της αυτής ηλικίας. Τα ευρήματα ανήκουν στον«Homo Erectus»…δηλαδή στον Όρθιο Άνθρωποχρονολογούνται στα 11 – 10 εκατομμύρια έτη… πριν ακριβώς από σήμερα και εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο των Πετραλώνων.
Από την πλευρά της παλαιοπανίδας της αυτής περιοχής, παρουσιάστηκαν οστά καμηλοπαρδάλεως που χρονολογήθηκαν κι αυτά στα 11 με 10 εκατομμύρια έτη, πριν από σήμερα. Το ύψος της καμηλοπαρδάλεως υπολογίστηκε, το ελάχιστο, γύρω στα 12 μέτρα.
Άρα προστίθενται επιπλέον στοιχεία, που μας αποδεικνύουν περίτρανα την παρουσία ανθρωπιδών στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής… εκατομμύρια χρόνια πριν την κατοίκηση του σπηλαίου των Πετραλώνων.
Τι να πρωτομιλήσουμε… για τα ευρήματα του Ανώτερου Μειόκαινουστη Βάβδοτης Δυτικής Χαλκιδικής…όπου στις 27 Ιουλίου του έτους 2000 και ημέρα Σάββατο, γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια από την «αφύπνιση» του «Αρχάνθρωπου των Πετραλώνων και το πρωί της ίδιας ημέρας, στην μεγάλη αίθουσα του Μουσείου των Πετραλώνων, ο καθηγητής Άρης Πουλιανός παρουσίασε επίσημα στο ελληνικό κοινό τα τελευταία ευρήματα που συνέλεξε από τις πρόσφατες ανασκαφικές του έρευνες… στην ευρύτερη περιοχή του Βάβδου….!
Τι να γράψουμε…. για τον «Ουρανοπίθηκο Μακεδονικό»που βρέθηκε στο Ξηροχώρι της Θεσσαλονίκης πριν από 11 – 9 εκατομμύρια έτη, όταν τον Σεπτέμβριο του έτους 1989 ανακαλύφθηκε στο Ξηροχώρι Θεσσαλονίκης από τους Παλαιοντολόγους τον κο Γεώργιο Κουφό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Λουί ντε Μπονίς του Πανεπιστημίου Πουατιέ της Γαλλίας, το κρανίο ανθρωποειδούς – προγόνου του ανθρώπου , της ομάδας των ραμαπιθήκων, ηλικίας 11 με 9 εκατομμύρια έτη. Οι επιστήμονες το ονόμασαν «Ουρανοπίθηκο Μακεδονικό» και είναι κατά 7-5 περίπου εκατομμύρια έτη αρχαιότερος… απ’ τον Αυστραλοπίθηκο τον Αφρικανικό, ο οποίος παρουσιάσθηκε στην περιοχή του Ισημερινού πριν 3,18 εκατομμύρια χρόνια (…κατ’ άλλους πριν 5 εκ.) και βάσει αυτού του ευρήματος εθεωρείτο κοιτίδα του ανθρώπου… η Αφρική. Ας γελάσω…χαχα…!
Τι να πρωτογράψουμε… για τον Μεσοπίθηκο τον Πεντελικό στη Πεντέλη με 10 εκατομμύρια έτη….!
Για τον Ελλαδοπίθηκοτον ημιόρθιο στη Θαρρούνια της Εύβοιας
με 10 – 9 εκατομμύρια έτη…!
Για τα απολιθώματα του προϊστορικού πιθήκου στηνΚρυοπηγή της Χαλκιδικής… με 7 εκατομμύρια έτη….!
Για το Παλαιοανθρωπολογικό εύρημα στην Ικαρία… με 5 εκατομμύρια έτη.
Για το Βραχιόνιο οστό… που βρέθηκε στο σπήλαιο της Ικαρίας, όπου πρόκειται για ένα εύρημα που προέρχεται καθαρά από το Πλειόκαινο, που σημαίνει ότι ….ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ τότε… ήταν κατοικημένο κανονικά εκείνη την περίοδο. Η ηλικία του ευρήματος αυτού υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια έτη.
Τι να πρωτομιλήσουμε….και τι να σας γράψω… για τον Ελέφαντα του Περδίκκα στη Πτολεμαίδα… με 3 – 2,5 εκατομμύρια έτη.
Όπου τότε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος έκανε ανασκαφές τον Οκτώβριο του έτους 1977, όπου βρέθηκε εκεί ο σκελετός ελέφαντα… τεμαχισμένος από ομάδα οργανωμένων κυνηγών….! Και από τις μελέτες της ανατομίας του ευρήματος αυτού (Elephas (Palaeoloxodon) aff. Anticuus – είδος ελέφαντα που έχει εκλείψει πλέον σήμερα) και από το πλήθος των εγκαταλελειμμένων δεξιόχειρων εργαλείων, προκύπτει το συμπέρασμα… ότι ο αριθμός των κυνηγών ήταν περίπου 30.Οι κυνηγοί αφού περικύκλωσαν τον ελέφαντα, τον σκότωσαν και μετά τον τεμάχισαν και απόσπασαν τα τεμάχια του ζώου… (τα οποία και μετέφεραν μάλλον στον οικισμό τους), όπως δείχνουν τα διάσπαρτα παλαιολιθικά εργαλεία γύρω από το σκελετό του.
Την πλειοκαινική ηλικία του ελέφαντα επιβεβαίωσε φυσικά και το Εργαστήριο «Παλαιομαγνητισμού της Γης», που διευθύνεται από τον καθηγητή Alain Niarn (Ersi Gawarecki et al, 1983)
Τι να γράψουμε… για τα Παλαιότερα ίχνη φωτιάς στα Πετράλωνα με 1.000.000 περίπου έτη, όπου στο σπήλαιο των Πετραλώνων βρέθηκαν από τον Άρη Πουλιανό, τα παλαιότερα ίχνη φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι στον πλανήτη μας…. ηλικίας παρακαλώ.. 1.000.000 ετών και τα οποία καταρρίπτουν τις θεωρίες περί μη αυτόχθονης παρουσίας των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου του Αίμου. Εκεί βρέθηκαν στο 23ο και 24ο στρώμα (της Τομής Γ’) και πρόκειται για καμένα κόκαλα, στάχτες κτλ. τα οποία χρονολογήθηκαν με διάφορες μεθόδους και ιδιαίτερα με την μέθοδο της αντήχησης της περιστροφής των ηλεκτρονίων… [Electron Spin Resonance (ESR)]. Η μέθοδος αυτή ΑΔΕΛΦΙΑ…ανακαλύφθηκε από τον Ιάπωνα πυρηνικό φυσικό «Μοτόγι Ικέγια», ο οποίος, μετά από πρόσκληση του Άρη Πουλιανού, επισκέφθηκε το σπήλαιο και την εφήρμοσε στα υπολείμματα της φωτιάς δίνοντας ηλικία 1.000.000 περίπου ετών. Τα παλαιομαγνητικά στοιχεία και τα δεδομένα της πανίδας επιβεβαιώνουν την ηλικία αυτή. Έτσι στο στρώμα αυτό έχουμε βεβαιωμένες αποδείξεις για την ύπαρξη ανθρώπου στην Ελλάδα πριν από 1 εκατομμύριο έτη περίπου.Σε βαθύτερα στρώματα η παρουσία του ανθρώπου έχει ακόμη μεγαλύτερη ηλικία.
Να μιλήσουμε….λοιπόν για αρχαιότερο πιάτο του κόσμου… στα Πετράλωνα που είναι πάνω από 800.000 έτη.
Για το καύκαλο της χελώνας που εκτίθεται στο χώρο του Ανθρωπολογικού Μουσείου των Πετραλώνων και γύρω από το «Μαυσωλείο του Αρχανθρώπου» είναι, εκτός από απολίθωμα ηλικίας άνω των 800.000 ετών… είναι και το αρχαιότερο πιάτο – τσουκάλι του κόσμου…! Απλά ο Αρχάνθρωπος τότε την έπιασε την χελώνα, την έψησε, την έφαγε και στην συνέχεια χρησιμοποίησε το καύκαλό της ως τσουκάλι, ως ένα πιάτο.
Τι να πρωτογράψω… για το «Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας»… στην Καρδιά της Πτολεμαίδας… με 800.000 – 500.000 περίπου έτη.
Πρόκειται φυσικά για μία αρχέγονη και ίσως ανθρωπόμορφη αναπαράσταση, που βρέθηκε το έτος 1985-6 από τον τεχνικό της ΔΕΗ τον κοΚ. Παπακωνσταντίνου στο βόρειο (…ανενεργό) λιγνιτωρυχείο της Καρδιάς Πτολεμαΐδας και σε βάθος 10-12 περίπου μέτρων, από την επιφάνεια του εδάφους. Έχοντας λοιπόν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος στην περιοχή, το παρουσίασε στα τέλη του έτους 1993.
Το αντικείμενο τελικώς ονομάστηκε «Το Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας». Η στρωματογραφική του θέση μας δείχνει μία ηλικία περίπου 800.000 – 500.000 ετών και αναπαριστά μία όρθια φαλλοφόρα φιγούρα που είναι χωρισμένη σε τρία ευδιάκριτα τμήματα… δηλαδή το κεφάλι, τον κορμό, τα πόδια, βάρους 3 κιλών, ύψους 223 χιλιοστών και μέγιστου πλάτους 151 χιλιοστών του μέτρου. Κάποιες μικρές ασβεστολιθικές πέτρες έχουν εισαχθεί σε κοιλότητες που αναλογούν στις κοιλότητες των ματιών και των ρουθουνιών.Επίσης είναι ορατές και οι τρύπες από τρεις προσπάθειες διάτρησης του γλυπτού, μία «τυφλή» στο ύψος της μέσης και δύο διαμπερείς (…επιτυχημένες) πίσω από τα αυτιά και στο ύψος των ώμων.
Τι να γράψω… για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων… περίπου 700.000 ετών.
Εκεί στο καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαιο των Πετραλώνων που βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας….(και σας συνιστώ όσοι δεν το έχετε δει… να το επισκεφτείτε…) εντοπίστηκε το έτος 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων τον κο Φίλιππο Χατζαρίδη, όπου έγινε παγκόσμια γνωστό το έτος 1960, όταν βρέθηκε το κρανίο του Αρχανθρώπου από έναν άλλο συγχωριανό του, το κο Χρήστο Σαρρηγιαννίδη. Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές του Σπηλαίου των Πετραλώνων ξεκίνησαν το έτος 1965… από τον ιδρυτή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητή ανθρωπολόγο και θαυμαστό άνθρωπο…Έλληνα Άρη Πουλιανό…που έφαγε ουκ και ολίγες μηνύσεις και πήγαινε κάθε τρις και λίγο στα δικαστήρια…από το εβραϊκό «κατεστημένο»… για να τον πολεμήσουν … ώστε να μην μάθουμε την αλήθεια…!
Οι έρευνές του όμως απέδειξαν περίτρανα ότι ο Αρχάνθρωπος είναι 700.000 περίπου ετών, γεγονός που τον καθιστά φυσικά και τον αρχαιότερο Ευρωπαίο.
Οι Αρχάνθρωποι των Πετραλώνων… έζησαν στο σπήλαιο περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια και πρωτομπήκαν… όταν άρχισε να αλλάζει το κλίμα της γης και να γίνεται ψυχρότερο, στην αρχή της Πλειστοκαίνου, πριν από 1.700.000 περίπου.
Εγκαταλείπουν τελικώς την σπηλιά πριν από 600.000 περίπου χρόνια… όταν αυτή θα γεμίσει, με το πέρασμα του χρόνου από διάφορα μπάζα. Η ηλικία αυτή στηρίχθηκε φυσικά στην λεπτομερή ανάλυση της στρωματογραφίας… (όπου μέχρι σήμερα να φανταστείτε έχουν αποκαλυφθεί 34 γεωλογικά στρώματα), καθώς και στη μελέτη τόσο των αρχέγονων παλαιολιθικών εργαλείων, όσο και των ειδών της παλαιοπανίδας που ανακαλύφθηκαν… σε όλα σχεδόν τα στρώματα.
Η αναστήλωση της μορφής του Αρχανθρώπου έγινε με την μέθοδο Gherassimov. Το κρανίο ανακαλύφθηκε στο 11ο γεωλογικό στρώμα, στην Κρήνεια παγετώδη περίοδο. Ονομάστηκε έτσι… διότι τα λίθινα εργαλεία του… προέρχονται από χαλαζία που τον κουβαλάει από μια απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων, από την περιοχή, όπου τώρα βρίσκεται το χωριό Κρήνη. Τα υπόλοιπα αντικείμενα… όπως τα τροχισμένα εργαλεία, «κουμπιά», «βελόνες», «παραμάνες», με τα οποία κρατούσε στο σώμα του, τα δέρματα με τα οποία ήταν ενδεδυμένος όταν κυνηγούσε, μας δείχνουν εμφανώς ότι το όν που έκανε όλα αυτά τα πράγματα τότε, δεν περπατούσε απλώς στα δύο του πόδια, αλλά διέθετε και μία πραγματική νοημοσύνη.
Έχουν βρεθεί λοιπόν στο 23ο και 24ο στρώμα (της Τομής Γ’) και πρόκειται για καμένα κόκαλα, στάχτες κτλ. τα οποία χρονολογήθηκαν με διάφορες μεθόδους και ιδιαίτερα με την μέθοδο της αντήχησης της περιστροφής των ηλεκτρονίων την λεγόμενη στα ξένα… όπως έχω ξαναγράψει:Electron Spin Resonance (ESR).
Ανάμεσα λοιπόν στα απολιθώματα των εξαφανισμένων ζώων συγκαταλέγονται ελέφαντες, λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, όπως επίσης και 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυκτερίδων. Έτσι περίτρανα απορρίπτεται η θεωρία που υποστηρίζει ότι ο Αυστραλοπίθηκος, ο Αφρικανικός μπορούσε να είναι η προγονική μορφή του ανθρώπου…. μία για πάντα. Σε αντίθεση λοιπόν με τον αρχάνθρωπο που ανακαλύφθηκε και έχει ύψος 1,5 μέτρο, όρθιο σκελετό, όγκο εγκεφάλου 1.220 κυβικών εκατοστών και είναι ορθογναθικός… (…δηλαδή λευκός..!), ο Αυστραλοπίθηκος είναι 1,2 μέτρων ύψους, είναι ημιόρθιος και έχει όγκο εγκεφάλου 600-800 κυβικών εκατοστών.
Στο σπήλαιο υπάρχει μία πιστή αναπαράσταση του Μαυσωλείου, του χώρου που βρέθηκε ο Αρχάνθρωπος… (…το κρανίο του είναι κολλημένο στον βράχο και ο σκελετός του κάτω από το σταλαγμιτικό υλικό). Η αναπαράσταση αυτή βρίσκεται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο που ίδρυσε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος στα Πετράλωνα και είναι ΑΔΕΛΦΙΑ… πολύ σημαντική, για την επαλήθευση της ηλικίας, όσο ασφαλώς σήμερα και η συμβολή της πυρηνικής φυσικής.
Τα υλικά λοιπόν που χρονολογήθηκαν είναι οστά, άργιλος, σταλαγμίτες και στάχτες. Η χρονολόγηση του σκελετού έγινε με τις μεθόδους: της αντήχησης του spin των ηλεκτρονίων, της θερμοφωταύγειας, του ουράνιου/θόριου, του παλαιομαγνητισμού και των αμινοξέων :
α) Με την μέθοδο ESR, ο ιάπωνας δόκτορ«Μοτόγι Ικέγια», όπου εξέτασε το εσωτερικό του σταλαγματικού υλικού που κάλυπτε το κρανίο και βρήκε να έχει ηλικία όχι μικρότερη των 670.000 ετών.
β) Με την μέθοδο της Θερμοφωταύγειας (TL) και του Ουρανίου/Θορίου, βρέθηκε να είναι περισσότερο των 600.000 ετών.
γ) Με την μέθοδο του Παλαιομαγνητισμού ο κοςΒ. Μπούχα ,του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Τσεχοσλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, υπολόγισε την ηλικία γύρω στα 690.000 έτη.
δ) Η μέθοδος όμως των αμινοξέων των οστών δεν στάθηκε αρκετή για να μας δώσει χρονολόγηση σε τόσο παλιά οστά.
Να γνωρίζετε όμως…ότι μεταξύ των επιστημόνων που έχουν συμβάλλει στο έργο της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος συγκαταλέγονται και οι κάτωθι ξένοι διδάκτορες καθηγητές… για να τα λέμε κι αυτά:
B. Kourten (Φιλανδός),
M. Kretzoi (Ούγγρος),
I. Horacek (Τσέχος),
G. Belluomini (Ιταλός),
A. Moigne (Γαλλίδα),
R. Murrill (Αμερικανός),
Γκενοβέζ (Μεξικανός)
Να μιλήσω… για τα Εργαλεία της Παλαιολιθικής Εποχής στους Φιλίππους Καβάλας… περίπου 500.000 – 20.000 ετών….!
Η γεωμορφολογία της περιοχής Φιλίππων – Ζυγού, με τις υπάρχουσες σπηλιές, τα λεγόμενα βραχοκαταφύγια, την αποξηραμένη λίμνη αλλά και οι πολύτιμες βραχογραφίες της Προϊστορικής εποχής στους ορεινούς όγκους βόρεια της Καβάλας, μας αποκαλύπτει περίτρανα τη μαρτυρία ενός και μόνου πολιτισμού.
Τον Ιούνιο λοιπόν του έτους 1982… η Σπηλαιολογική Ομάδα της Π.Ε.Ι.Μ. (Παύλιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών) και με την ευκαιρία της ανακαλύψεως των βραχογραφιών του Παγγαίου την άνοιξη του έτους 1981, συγκρότησε έναν όμιλο έρευνας επιφανείας από 5 μέλη και μολονότι η βλάστηση εκείνη την εποχή δεν ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, οι προσπάθειες απέδωσαν… διότι βρέθηκαν 14 παλαιολιθικά εργαλεία.
Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη που τους περίμενε… ήταν ότι τα πέτρινα αυτά εργαλεία κάλυπταν χρονολογικά το σύνολο της Παλαιολιθικής εποχής με τις γνωστές τεχνολογίες και τυπολογίες.
Έτσι δεν υπήρχε πλέον καμιά αμφιβολία για την αποκάλυψη στο μέλλον, της συνεχόμενης παλαιολιθικής αποίκησης αυτής της περιοχής. Τα 14 αυτά πέτρινα εργαλεία, που βρέθηκαν σε 4 διαφορετικά σημεία, δεν αναφέρονται σε σαφή στρωματογραφική συνέχεια. Βρέθηκαν όμως πολύ κοντά στις υπαίθριες βραχογραφίες. Αναλυτικότερα όμως εντάσσονται στα εξής είδη πέτρινων εργαλείων:στα κοπανιστήρια, στις βελόνες, στις ξέστρες και στις λεπίδες.
Είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά βράχο υλικά… δηλαδή από ασβεστόλιθο, χαλαζία, ίασπη κ.α. Οι μέθοδοι κατασκευής τους διαφέρουν. Μπορεί να είναι κύβος επί κύβου, άμεση κρούση, κυλινδρικό σφυρί, αποφασιστική απολέπιση, απολέπιση με πίεση κ.λπ. Χρονολογικά η ταξινόμησή τους εκτείνεται από την Πρώιμη Μεσοπλειστοκαινική Παλαιολιθική… έως την Ύστερη Άνω Παλαιολιθική εποχή (500.000 έως 20.000 έτη).
Η περιοχή στερείται σχεδόν από κατάλληλο πυριτολιθικό υλικό. Έτσι, ήταν φυσικό ο ασβεστόλιθος και ο χαλαζίας να αντικαταστήσουν τον βωξίτη, που είχε βρεθεί παλαιότερα μόνο στη Χαλκιδική, ως υλικό κατασκευής λίθινων εργαλείων.
Μερικοί βασικοί τύποι είναι, όπως χειροπελέκεις, κόφτες, κοπανιστήρια, από δύο λειανιστές και μία αιχμή.
Τα ευρήματα αυτά ΑΔΕΛΦΙΑ…. μαζί μ’ εκείνα των Πετραλώνων και του Περδίκκα, μας δείχνουν, για μία ακόμη φορά, ότι εδώ στην Ελλάδα αναπτύχθηκε…Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ… και εννοείται πρωϊμότερος απ’ αυτόν της Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής.
Τώρα για όσους δεν τους άρεσε το σημερινό «πιάτο»… θα τους ετοιμάσω την επόμενη φορά και μία «σούπα»… Ελληνική…!
(ΕΡΡΩΣΘΕ ΕΛΛΑΝΙΟΣ)+(Ε.Ι.)
Από το diadrastika
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου