Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Οι κρυμμένοι Χριστιανοί της Ιαπωνίας.

Η Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναγνώρισε ότι οι "κρυμμένες χριστιανικές τοποθεσίες στην περιοχή του Ναγκασάκι" - 12 τοποθεσίες που περιλαμβάνουν μικρά χωριά όπου οι άνθρωποι ασκούν κρυφά τον Χριστιανισμό - "φέρουν μοναδική μαρτυρία για μια ξεχωριστή θρησκευτική παράδοση.
Ένας  σύμβουλος της UNESCO πρότεινε στην κυβέρνηση τις δικές του προτεινόμενες τοποθεσίες, οι οποίες οδήγησαν στην επιλογή τους ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς στις
30 Ιουνίου.
Ο Χριστιανισμός εισήχθη στην Ιαπωνία το 1549 από τον Άγιο Φραγκίσκο Χάβιερ - βάσκο και ιησουϊτή που φημολογείται ότι ήταν από τη σημερινή βόρεια Ισπανία - και τους συντρόφους του. Οι κρυμμένοι Χριστιανοί της Ιαπωνίας έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια από τότε που ο Πάπας Φραγκίσκος,  τους ανέφερε σε μια ομιλία.
"Ακόμη και όταν όλοι οι ιερείς  είχαν απελαθεί από τη χώρα, η πίστη της χριστιανικής κοινότητας δεν είχε κρυώσει", δήλωσε ο Φραγκίσκος στη διήγησή του το 2015, στους επισκόπους της  διάσκεψης της Ιαπωνίας για τον εορτασμό της ανακάλυψης των κρυμμένων Χριστιανών το 1865, παρά την απαγόρευση και τη δίωξη που διήρκεσε πάνω από 200 χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Nagasaki Region

"Αυτοί οι δύο πυλώνες της καθολικής ιστορίας στην Ιαπωνία, η ιεραποστολική δραστηριότητα και οι« κρυμμένοι Χριστιανοί »συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη ζωή της Εκκλησίας σήμερα», είπε ο Πάπας.

Όταν η Ιαπωνία αρχικά υπολόγισε τις "Εκκλησίες και χριστιανικές τοποθεσίες στο Ναγκασάκι" το 2015, πρότεινε 14 τοποθεσίες, αλλά απέσυρε την υποψηφιότητα επειδή το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών πρότεινε στην Ιαπωνία να επικεντρωθεί περισσότερο στη δίωξη του χριστιανισμού που επιβλήθηκε από τους shogunate Tokugawa τον 17ο αιώνα.
Η Ιαπωνία έριξε δύο τοποθεσίες, τις οποίες η ICOMOS δεν θεώρησε επαρκώς συνδεδεμένες με την απαγόρευση, και επανεκτάθηκαν το 2017.
Η περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη νοτιοδυτική Ιαπωνία περιλαμβάνει τα ερείπια του Κάστρου Hara, του σημαντικότερου χώρου της εξέγερσης του Shimabara (1637-38), στην οποία συμμετείχαν κυρίως χριστιανοί αγρότες και στη συνέχεια οδήγησε στην πολιτική απομόνωση της χώρας.Αποτέλεσμα εικόνας για Nagasaki Region
Περιλαμβάνονται επίσης χωριά στο νησί Kashiragashima, όπου κρυμμένοι Χριστιανοί καμουφλάρισαν την πίστη τους υπό την καθοδήγηση ενός βουδιστή. Μετανάστευσαν στο νησί, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την απομόνωση των ασθενών με ευλογιά, για να αποφευχθεί η δίωξη.
"Έλαβαν την πρότασή μας θετικά και επέδειξαν ευελιξία και δημιουργικότητα στην αλλαγή των συνιστωσών της περιουσίας και των συνόρων της", δήλωσε ο Toshiyuki Kono, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Kyushu, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ιάπωνας που κατείχε τον ICOMOS τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Ήμασταν σε θέση να διεξάγουμε έναν πολύ αποτελεσματικό ακαδημαϊκό διάλογο, ο οποίος οδήγησε στην υψηλή αξιολόγηση του ICOMOS», δήλωσε.
Οι υπάλληλοι εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις συγκεκριμένες και εποικοδομητικές συμβουλές του ICOMOS.
Σε σύγκριση με άλλες ιδιότητες της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συνδέονται άμεσα με τη θρησκευτική καταπίεση, οι τοποθεσίες στο Ναγκασάκι είναι μοναδικές, διότι οι εμπλεκόμενες κοινότητες συνέχισαν να ασκούν ανεξάρτητα τη θρησκεία τους μυστικά και υπό δύσκολες συνθήκες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.Αποτέλεσμα εικόνας για Nagasaki Region
Σε σύγκριση με το Εθνικό Πάρκο Goreme της Τουρκίας και τους Βράχους της Καππαδοκίας, "οι ιάπωνες λαϊκοί άνθρωποι πέρασαν από μόνοι τους την χριστιανική πίστη, χωρίς την ιερατική καθοδήγηση, ενώ πιστεύεται ότι οι κληρικοί παρέμειναν στις κοινότητες της Καππαδοκίας και ότι η επαφή διατηρήθηκε με την Κωνσταντινούπολη και άλλα κέντρα του χριστιανισμού », ισχυρίζεται το έγγραφο.
Επιπλέον, οι χριστιανικές κοινότητες στην Καππαδοκία κρύφτηκαν σε σπηλιές για να αποφύγουν τις επιθέσεις, ενώ οι κρυμμένες χριστιανικές κοινότητες στο Ναγκασάκι συνυπήρχαν με ντόπιους άλλων θρησκειών, παρά την απειλή διώξεων.
Με όλους τους ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας εκδιωχθέντες, οι κρυμμένοι Χριστιανοί στην Ιαπωνία οδηγήθηκαν από τους ηγέτες της κοινότητας που ονομάζονταν chokata , οι οποίοι διαχειρίζονταν την τήρηση του λειτουργικού ημερολογίου και τους mizukata , οι οποίοι έκαναν βαπτίσματα.
"Βασικά στρέψαμε την προσοχή μας από την αξία της αρχιτεκτονικής στους κρυμμένους Χριστιανούς, τον τρόπο που κρύφτηκαν, καθώς και την καθημερινή ζωή και τα έθιμά τους", ανέφερε η Suzuki.Αποτέλεσμα εικόνας για Nagasaki Region
Μετά την άρση της απαγόρευσης του Χριστιανισμού το 1873, πολλές από τις κρυφές χριστιανικές κοινότητες επανήλθαν στην Καθολική Εκκλησία υπό την καθοδήγηση των ιεραποστόλων που έστειλε το Βατικανό, ενώ άλλοι συνέχισαν τις ξεχωριστές πεποιθήσεις και πρακτικές τους.
Αυτοί που δεν επανεντάχθηκαν στην Καθολική Εκκλησία ονομάστηκαν kakure kirishitan και ένας μικρός αριθμός εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή σήμερα. Υπήρχαν επίσης αυτοί που μετατράπηκαν στο Βουδισμό και το Σιντό.
Σε χωριά όπου οι κρυμμένοι Χριστιανοί επανήλθαν στην Καθολική Εκκλησία, οι άνθρωποι βοήθησαν να οικοδομηθούν εκκλησίες σε μέρη που χρονολογούνται από την περίοδο της απαγόρευσης, όπως τα σπίτια των πρώην κρυφών χριστιανών ηγετών, μερικοί από τους οποίους θεωρούνται πλέον μέρος του χώρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Είναι σχετικά εύκολο για τα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσουν εκκλησίες από την άποψη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά οι κάτοικοι στην Ιαπωνία χρειάστηκαν εξηγήσεις για το γιατί οι αγροτικές περιοχές τους έλαβαν το ίδιο καθεστώς, δήλωσε η Suzuki.Αποτέλεσμα εικόνας για Nagasaki Region
"Οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί αυτός ο τομέας, θάμνος ή δάσος είναι μέρος του χώρου της παγκόσμιας κληρονομιάς. Χρειάστηκαν δικαιολόγηση της σημασίας του σε σχέση με την ιστορία και την παράδοση των κρυμμένων Χριστιανών ", ανέφερε ο Σακαμότο.
Όσοι εποπτεύουν τις ιδιότητες στο Ναγκασάκι, ειδικά εκείνες στα απομακρυσμένα νησιά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εξασφαλίσουν αρκετούς ανθρώπους για να διατηρήσουν τις τοποθεσίες λόγω της γήρανσης και της αποδημίας, όπως ακριβώς και άλλες τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιαπωνία.



"Δεδομένου ότι τους απονεμήθηκε το καθεστώς της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως χωριά, πρέπει να διατηρηθούν ως χωριά πρώτα (να διατηρήσουν την αξία τους)", δήλωσε ο Κόνο, προσθέτοντας ότι η ευρεία γνώση και συντονισμός μεταξύ του προσωπικού σε διάφορους τομείς είναι απαραίτητη.
Ο Kono τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του βιώσιμου τουρισμού, στον οποίο οι αριθμοί των επισκεπτών παραμένουν αρκετά χαμηλοί για να διατηρήσουν τη δομική ακεραιότητα μιας περιοχής και να προστατεύσουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
"Νομίζω ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να βρουν μια νέα κατεύθυνση, να βρουν νέες μορφές τουρισμού, τις οποίες κανείς δεν έχει σκεφτεί ούτε έχει συζητήσει πριν", ανέφερε.
"Η Ιαπωνία διατηρεί πολιτιστικές ιδιότητες σε δύσκολες συνθήκες: συχνές φυσικές καταστροφές, υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία", ανέφερε ο Κόνο. "Η ανταλλαγή τέτοιου είδους τεχνογνωσίας με άλλους θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα".
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ JAPAN TIMES : Corfiatiko.blogspot.com
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου