Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Την δυνατότητα να "βλέπουν" πολλά χιλιόμετρα κάτω από τη Γη έχουν πλέον οι Ρώσοι επιστήμονες

Οι επιστήμονες από τρία μεγάλα ρωσικά ερευνητικά ιδρύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο
στον τομέα της τομογραφίας του μιονίου, δημιουργώντας συσκευές εντοπισμού που επιτρέπουν στους γεωλόγους να «βλέπουν» αντικείμενα μέχρι και χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ρωσίας, το Ινστιτούτο Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και το
Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας έχουν ενώσει τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία μιας ειδικής συσκευής εντοπισμού που επιτρέπει στους γεωλόγους να δημιουργήσουν ακριβείς χάρτες 3D του περιβάλλοντος κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.
Οι...ιχνηλάτες χρησιμοποιούν μια μορφή τομογραφίας του μιονίου, την τεχνική που χρησιμοποιεί σωματίδια μιονίου που παράγονται από κοσμικές ακτίνες, για την ακτινογράφηση υπογείων αντικειμένων και γεωλογικών δομών.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, τα νέα σωματίδια (γρήγορα μιόνια) που θα δημιουργηθούν, θα είναι ικανά να διαπεράσουν το έδαφος της Γης "εισχωρώντας" μέσα στο υπέδαφος σε βάθος τουλάχιστον 2.000 μέτρων (αν μιλάμε για την ξηρά) ή 8.500 μέτρων (στη θάλασσα).
Ο ακριβής τρισδιάστατος χάρτης ακόμη και σε τόσο μεγάλα βάθη θα είναι μία εύκολη υπόθεση, υποστηρίζουν οι Ρώσοι επιστήμονες, που εργάζονται πυρετωδώς για τον σκοπό αυτό.


"Αφού αποκρυπτογραφήσουμε αυτά που θα "διαβάσουν" οι ανιχνευτές μας, είναι δυνατό να καταρτίσουμε μια τρισδιάστατη εικόνα μιας ποικιλίας αντικειμένων, από μια κοιλότητα μεγέθους πολλών μέτρων στο υπέδαφος", υποστηρίζει η Alevtina Chernikova, πρύτανης στο MISiS.
Το τι θα "βλέπουν" επακριβώς και που θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές για τη δημιουργία των πρώτων χαρτών, αποτελεί για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό.
Από το yiorgosthalassis
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου