Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πώς η κυβέρνηση δέσμευσε νομικά την χώρα ακόμα κι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία με τα Σκόπια με αντάλλαγμα το... χρέος

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι σε συνεργασία με ξένα κέντρα εξουσίας αντάλλαξε την Μακεδονία και ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής Ιστορίας με μια καλή συμφωνία για το... χρέος.

Και δεν το λέμε εμείς αλλά το ίδιο το Reuters, το οποίο δικαιώνει τον Δ.Καμμένο, αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ.
Φυσικά αυτό διαψεύδεται επισήμως αλλά γνωρίζοντας άπαντες την «λαχτάρα» Αμερικανών και Γερμανών για αποδυνάμωση
της Ελλάδας...
και παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» με κάθε τρόπο σε ένα βαλκανικό κρατίδιο, ώστε στο μέλλον η Ελλάδα να μπορεί να υποστεί γεωστρατηγικούς εκβιασμούς, αυτό δεν φαντάζει καθόλου απίθανο.
Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα ακόμα κι αν τελικώς δεν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή καθότι έχει ήδη νομική υπόσταση!

Έτσι λοιπόν ανεξάρτητα από την έγκριση της συμφωνίας στο κοινοβούλιο της FYROM και την αποδοχή της από το σκοπιανό λαό διαμέσου δημοψηφίσματος, έχουμε την εξής δυσάρεστη κατάσταση:
Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια απεχθή για τον ελληνικό λαό συμφωνία, χωρίς την σύμπραξη της Βουλής και ενώ ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ έχουν διακηρύξει ότι δεν θα την ψηφίσουν εφόσον υπάρχει σύνθετη ονομασία με το όνομα «Μακεδονία» στην συμφωνία αυτή.
Όμως στις Πρέσπες συνήφθηκε μια διεθνής συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών, συνεπώς άλλο η νομική σημασία της υπογραφής και άλλο πράγμα η κύρωση από την ελληνική Βουλή.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα μια διεθνή συνθήκη υπογράφεται από την κυβέρνηση και μετά έρεχεται προς επικύρωση από την Βουλή.
Εδώ όμως αρχίζουν τα ωραία. Η κύρωση από την Βουλή χρησιμεύει για να καταστεί η συνθήκη αυτή εσωτερικό δίκαιο και για να τεθεί προς χρήση από τους πολίτες της χώρας!
Όμως μόνο η κυβερνητική υπογραφή, ακόμα και χωρίς την κύρωση της συμφωνίας, δεσμεύει διεθνώς την χώρα και συνεπώς σε περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας την καθιστά υπόλογη έναντι των ξένων που ακριβώς αυτό ήθελαν από την αρχή.

Η κυβέρνηση συνεπώς έχει προχωρήσει κυριολεκτικά σε ένα πολιτικό έγκλημα καθώς δυσκολεύει όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις σε περίπτωση που δεν κυρωθεί η συμφωνία αλλά και εμποδίζει τις επιλογές του ίδιου του ελληνικού λαού που είναι κάθετα αντίθετος με τα όσα έλαβαν χώρα.
Η κυβέρνηση βέβαια έκανε και άλλο ατόπημα: Με δηλωμένη την διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ, προχώρησε στην σύναψη συμφωνίας δίχως να έχει κυβερνητική πλειοψηφία, ελπίζοντας απλά σε κοινοβολυευτική πλειοψηφία όταν χρειαστεί από έτερους κομματικούς μηχανισμούς.
Δηλαδή μια μειοψηφική κυβερνητική τάση επέβαλε στον ελληνικό λαό και σε όλους μια εθνική ήττα λόγω ιδεολογικών «αγκυλώσεων».

Μετά από όλα αυτά εμφανίζονται οι φήμες ότι θα υπάρξει μια καλή λύση για το ελληνικό χρέος θεωρώντας κάποιοι ότι οι Έλληνες εύκολα θα ξεχάσουν ότι έγινε εάν τους μείνουν δύο ευρώμ παραπάνω στην τσέπη για να πάρουν... δρακουλίνια.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά στο Eurogroup της Πέμπτης να δοθεί ένα «δώρο» στην Ελλάδα.
Το ωραίο είναι ότι την φημολογία αυτή την συντηρεί το ίδιο το Reuters σε ανάλυσή του, η οποία συνδέει τις εξελίξεις για τη «Βόρεια Μακεδονία» με το θέμα της εξόδου από τα μνημόνια, «η συμφωνία στο Σκοπιανό αυξάνει τις πιθανότητες να πειστούν οι δανειστές και να απελευθερώσουν την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια επιτροπείας».

«Με λίγες λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως να αύξησε τις πιθανότητές τους να πείσει τους πιστωτές να απελευθερώσουν τη χώρα του από αρκετά χρόνια οικονομικής ταπείνωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.
«Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία δίνοντας τέλος σε μία διαμάχη 27 ετών. Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως με τη στάση αυτή θα κερδίσει πιο ευνοϊκή υποδοχή, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντηθούν την Πέμπτη για να χαράξουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» αναφέρει το πρακτορείο σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Το αποτέλεσμα της πΓΔΜ; Η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει τις ελπίδες της Ελλάδας για ανακούφιση του χρέους».

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει πιθανότατα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που έχει «φουσκώσει» από το 2010, αναφέρει το πρακτορείο, επισημαίνοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει πως η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Θυμίζει δε τη δήλωσή του ότι αισθάνεται «σαν σκακιστής, που παίζει σε δύο σκακιέρες».
Όπως σχολιάζει το Reuters o Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε. Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό θα έχει ένα θετικό ψυχολογικό εφέ.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις συνομιλίες με άλλο ηθικό» δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έχει ποτέ συνδεθεί με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι χθες ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος είπε ότι πείστηκαν οι συνάδελφοί του να μην ψηφίσουν την πρόταση μομφής, καθώς μπήκε στη ζυγαριά το θέμα του χρέους, των συντάξεων και του ΕΝΦΙΑ.

«Δώσαμε το όνομα γιατί υπήρχαν ανταλλάγματα στα θέματα της οικονομίας» ανέφερε. «Ψηφίστε τη συμφωνία για το Σκοπιανό γιατί θα μας δώσουν ανταλλάγματα». Αυτό φαίνεται να υποστηρίχθηκε επακριβώς στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον διαγραφέντα Δημήτρη Καμμένο.
Ερωτώμενος ο Δημήτρης Καμμένος αν στην κοινοβουλευτική ομάδα ειπώθηκε «ελάτε να ψηφίσουμε για να μας δώσουν το χρέος» εκείνος απάντησε: «Το χρέος, ότι δεν θα περάσουν οι συντάξεις (σ.σ. οι περικοπές), 30% στον ΕΝΦΙΑ, επιμήκυνση χρέους μέχρι το 2018. Το είπε ο Παπαχριστόπουλος που προφανώς μιλάει με Τσακαλώτο. Ειπώθηκε ότι όλα θα τεθούν σε μεγάλο ρίσκο».

Απαντώντας σήμερα πάντως ο Νίκος Κοτζιάς επέμεινε: «Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα. Ο Δημήτρης Καμμένος λέει ψέματα για τα ανταλλάγματα».
Κομισιόν και ΔΝΤ ζητούν μεγαλύτερη και αυτόματη ελάφρυνση για την Ελλάδα, ενώ Βερολίνο και άλλες χώρες κλίνουν να προσφέρουν μεγαλύτερη δόση σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και μικρότερη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα συνδυαστεί με τις δεσμεύσεις για συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την συνέχιση της λιτότητας, αλλά και ταυτόχρονη τήρηση των 10 δεσμεύσεων που θα ελέγχονται ή θα επικαιροποιούνται ανά εξάμηνο.

Να τα πούμε με απλούς όρους για να καταλάβει και ο κόσμος.
Η κυβέρνηση η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θέλουν επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων του EFSF κατά 15 έτη για να μπορέσει να «ψιλοανασάνει» η ελληνική οικονομία. Το Βερολίνο λέει 5 έτη τα οποία δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».


Τι θα κάνουν τώρα που παραδώσαμε από μόνοι μας την Μακεδονία; Πολύ απλά θα μας δώσουν 8-10 έτη επιμήκυνσης και θα το παρουσιάσουν αυτό ως μέγιστη επιτυχία.
Μόνο που στην κυβέρνηση ξέχασαν κάτι: Επί Σοβιετικής Ένωσης στην πλέον πιο υλιστική φάση της ιστορίας της, κατά την εισβολή των Γερμανών στο σοβιετικό έδαφος, ο «Κόκκινος Στρατός» υπέστη μια σειρά εξοντωτικών ηττών λόγω του πολύ χαμηλού ηθικού που είχε.
Σύντομα ο Στάλιν κατάλαβε ότι οι υποσχέσεις για καλύτερα τρακτέρ και οικιακές συσκευές δεν έκαναν κάποιον να θυσιάζει την ζωή του πρόθυμα. Για να θυσιαστεί κάποιος, για να έχει ηθικό για να κάνει το κάτι παραπάνω θέλει ιδανικά.

Έτσι μέσα σε μια νύχτα επέστρεψαν η Ορθοδοξία, οι ιερείς στο μέτωπο, η «Μητέρα Ρωσία» και η σύγκρουση βαφτίστηκε «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος».
Ήταν η εποχή που ο υλισμός ηττήθηκε κατά κράτος σε μια ζοφερή περίοδο, εκεί που αποδείχτηκε η αξία των ιδανικών και των εννοιών «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»
Από το kafeneio-gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου