Αισιόδοξη ότι «θα καταφέρουμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα» για το ελληνικό πρόγραμμα, εμφανίστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη.
Μόλις συμβεί αυτό, δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, «τότε όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων»,έσπευσε να
προσθέσει.
προσθέσει.
«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε "τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων" και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».
Αυτά δήλωσε η Καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.
Η Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης.
Τόνισε, ωστόσο, ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».
Συμφωνία για προϋπολογισμό Ευρωζώνης και μεταναστευτικό
Συμφωνία στα βασικά θέματα, του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και της διαχείρισης του μεταναστευτικού, επετεύχθη κατά την σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου.
«Η δουλειά για το ζήτημα του προϋπολογισμού ήταν η πιο περίπλοκη, αλλά βρήκαμε μια καλή λύση», δήλωσε η Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μακρόν και πρόσθεσε ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους, ακόμη και με επιπλέον βοήθεια προς τα πλέον αδύναμα μέλη. Για ένα «νέο βήμα στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των έως τώρα υπαρχουσών δομών προϋπολογισμών και θα τεθεί σε ισχύ με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, εξήγησε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν κανονικό προϋπολογισμό, με έσοδα και έξοδα σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά το ποσό, οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν νούμερα, καθώς το ύψος του προϋπολογισμού θα καθοριστεί με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Μέρκελ από την πλευρά της τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, προκειμένου να αποκτήσουμε «ένα επιπλέον εργαλείο για την βραχυπρόθεσμη αστάθεια και τα προβλήματα ρευστότητας μεμονωμένων χωρών», όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ κάποιων χωρών της Σένγκεν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία καταγράφηκαν. «Θα συνεργαστούμε για μια διακυβερνητική συμφωνία με αρκετά από τα εμπλεκόμενα κράτη», τόνισε ο Μακρόν, ενώ η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα θα της επιτρέψουν να επιβάλει όσα συμφώνησε με τον Γάλλο Πρόεδρο, διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ζητήματα καταγεγραμμένα στην κυβερνητική συμφωνία, τα οποία επιπλέον στηρίζονται και από το Κοινοβούλιο.
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου